Pieczarki po diabelsku. Piekielnie dobre i bardzo proste

pieczarki po diabelsku
Autor: Shutterstock Pieczarki po diabelsku to pikantna przekąska na ciepło lub dodatek do dania głównego.
łatwy
30 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Jak zrobić pieczarki smażone na patelni? Odpowiedź na to pytanie znajdziecie w tym sprawdzonym przepisie. Pieczarki po diabelsku są pyszne i idealnie pikantne. Dzięki odpowiednio dobranym składnikom i przyprawom zyskują obłędny smak. Podaje się je jako przekąskę na ciepło lub dodatek do dania głównego. Oto łatwy i szybki przepis na wyśmienite pieczarki po diabelsku.

Jakie przyprawy pasują do pieczarek?

Usmażone na patelni pieczarki w diabelskim sosie mają pyszny smak i cudowny aromat, który czuć już w czasie ich przyrządzania. W tym sprawdzonym przepisie smak smażonych pieczarek podkręcają różne dodatki i przyprawy. Sos przygotowuje się na bazie passaty pomidorowej z dodatkiem czosnku, miodu i octu balsamicznego. Diabelskiego smaku dodaje mielone chili, ale sprawdzi się drobno posiekana ostra papryczka. Danie wzbogacają także świeże zioła jak natka pietruszki i szczypiorek.

Jak zrobić pieczarki z patelni?

Smażone pieczarki w ostrym sosie robi się łatwo i szybko. Danie jest gotowe nie całe pół godziny. Przepis składa się z kilu łatwych kroków, a postępując według nich pieczarki po diabelsku udadzą się już za pierwszym razem.

Przepis na smażone pieczarki po diabelsku został podzielony na kilka kroków:

  • 1. krok – obranie i pokrojenie pieczarek
  • 2. krok – przygotowanie sosu z passaty pomidorowej
  • 3. krok – dodanie pieczarek
  • 4. krok – duszenie pieczarek pod przykryciem
  • 5. krok – wymieszanie pieczarek z ziołami

Jak podawać smażone pieczarki po diabelsku?

Pyszne i pikantne pieczarki po diabelsku są uniwersalne. Można serwować je jako samodzielne danie lub dodatek do innych przysmaków. To pomysł na ciekawą przekąskę na ciepło, którą można serwować na imprezach w domu. Tak przygotowane pieczarki to również oryginalny dodatek do dań głównych mięsnych lub wegetariańskich. Doskonale łączą się z potrawami z grilla.

SKŁADNIKI

  • 500 g pieczarek
  • 1/2 szklanki passaty pomidorowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1/2 łyżeczki mielonego chili
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pieczarki obrać i usunąć trzonki. Małe zostawić w całości, a większe pokroić na mniejsze kawałki.
  • Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Wlać passtę pomidorową, ocet balsamiczny i miód. Doprawić solą, pieprzem i chili. Wymieszać i smażyć około 5 minut.
  • Dodać pieczarki i dokładnie wymieszać. Przykryć i dusić około 20 minut. Od czasu do czasu zamieszać.
  • Wsypać natkę pietruszki i szczypiorek. Wymieszać.
  • Podawać na ciepło jako dodatek do dania głównego lub jako przekąskę na ciepło.
Pieczarki - właściwości i kalorie. Co zrobić z pieczarek?
Anna Szulc-Górska
więcej