Przygotowuje ten bowl w 15 minut. Dzięki niemu mam energię na długi czas

Przygotowuje tego bowla w 15 minut. Dzięki niemu mam energię na długi czas
Autor: Vasanty/ Shutterstock
łatwy
15 min
1

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Pomysł na wysokobiałkowy lunch? Ten bowl z tuńczykiem, cieciorką i hummusem to świetny pomysł na pyszny, pełnowartościowy posiłek, który pozostawi nas pełnymi na długi czas. Jest prosty i bardzo smaczny, a z jego przygotowaniem poradzi sobie każdy. Rozkoszuj się tym prostym posiłkiem.

Sycący, smaczny i pełnowartościowy. Te trzy słowa idealnie opisują naszego bowla, który dostarczy nam zarówno białka, jak i błonnika, zdrowych tłuszczów oraz mikroelementów. To danie świetnie smakuje i dostarczy nam wszystkiego, czego potrzebujemy. Świetnie sprawdzi się na lunch, jak i jako przekąska po treningu.

Każdy element ma znaczenie. Pamiętaj o tym

Każdy element naszego bowla ma tu ogromne znacznie. 

  • Tuńczyk - dostarcza wysokiej jakości białka i kwasów omega-3, a także selenu i witaminy D.
  • Cieciorka - źródło roślinnego białka, błonnika i żelaza; wspiera sytość.
  • Hummus - dodaje kremowości i zdrowych tłuszczów z sezamu i oliwy.
  • Świeże warzywa - dają chrupkość, witaminy C, K i antyoksydanty.
  • Ryż - węglowodany złożone zapewniające energię i stabilny poziom glukozy.
  • Sok z cytryny i oliwa — nie tylko smak, ale też lepsze wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.

Wybierz co lubisz. Aromatyczny bowl w kilka chwil

Jeśli jednak chcemy możemy również nieco poeksperymentować. Wcale nie musimy sięgać po klasyczny hummus - sprawdzi się również ten z papryki czy buraka. Zamiast tuńczyka możemy użyć kurczaka, łososia czy tofu. Jeśli chodzi o bazę to zamiast ryżu świetnie sprawdzi się również makaron pełnoziarnisty, bataty czy kasza.

SKŁADNIKI

  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 0,5 puszki cieciorki 
  • 3 łyżki hummusu
  • 150 g ugotowanego ryżu
  • pomidorki koktajlowe
  • 0,5 ogórka
  • 0,5 papryki
  • czerwona cebula
  • garść liści szpinaku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sok z 0,5 cytryny
  • sól, pieprz, kumin, papryka wędzona
  • 1 łyżka jogurtu greckiego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ryż gotujemy jeśli nie mamy już ugotowanego.
  • Przekładamy do miski.
  • Odsączamy tuńczyka i cieciorkę.
  • Jeśli chcemy naszą cieciorkę można chwilę podsmażyć na suchej patelni z przyprawami.
  • Cieciorkę wkładamy do miski
  • Warzywa kroimy i przekładamy do miski.
  • Na środek nakładamy hummus i jogurt grecki.
  • Wszystko skraplamy oliwą i sokiem z cytryny.
Jedzenie wpływa na efekty leczenia. Dietetyczka: „Pacjent lepiej znosi leczenie, szybciej się regeneruje i ma mniejsze ryzyko powikłań”
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej