Przygotowuje ten bowl w 15 minut. Dzięki niemu mam energię na długi czas

Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Pomysł na wysokobiałkowy lunch? Ten bowl z tuńczykiem, cieciorką i hummusem to świetny pomysł na pyszny, pełnowartościowy posiłek, który pozostawi nas pełnymi na długi czas. Jest prosty i bardzo smaczny, a z jego przygotowaniem poradzi sobie każdy. Rozkoszuj się tym prostym posiłkiem.
Sycący, smaczny i pełnowartościowy. Te trzy słowa idealnie opisują naszego bowla, który dostarczy nam zarówno białka, jak i błonnika, zdrowych tłuszczów oraz mikroelementów. To danie świetnie smakuje i dostarczy nam wszystkiego, czego potrzebujemy. Świetnie sprawdzi się na lunch, jak i jako przekąska po treningu.
Każdy element ma znaczenie. Pamiętaj o tym
Każdy element naszego bowla ma tu ogromne znacznie.
- Tuńczyk - dostarcza wysokiej jakości białka i kwasów omega-3, a także selenu i witaminy D.
- Cieciorka - źródło roślinnego białka, błonnika i żelaza; wspiera sytość.
- Hummus - dodaje kremowości i zdrowych tłuszczów z sezamu i oliwy.
- Świeże warzywa - dają chrupkość, witaminy C, K i antyoksydanty.
- Ryż - węglowodany złożone zapewniające energię i stabilny poziom glukozy.
- Sok z cytryny i oliwa — nie tylko smak, ale też lepsze wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.
Wybierz co lubisz. Aromatyczny bowl w kilka chwil
Jeśli jednak chcemy możemy również nieco poeksperymentować. Wcale nie musimy sięgać po klasyczny hummus - sprawdzi się również ten z papryki czy buraka. Zamiast tuńczyka możemy użyć kurczaka, łososia czy tofu. Jeśli chodzi o bazę to zamiast ryżu świetnie sprawdzi się również makaron pełnoziarnisty, bataty czy kasza.
SKŁADNIKI
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 0,5 puszki cieciorki
- 3 łyżki hummusu
- 150 g ugotowanego ryżu
- pomidorki koktajlowe
- 0,5 ogórka
- 0,5 papryki
- czerwona cebula
- garść liści szpinaku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sok z 0,5 cytryny
- sól, pieprz, kumin, papryka wędzona
- 1 łyżka jogurtu greckiego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ryż gotujemy jeśli nie mamy już ugotowanego.
- Przekładamy do miski.
- Odsączamy tuńczyka i cieciorkę.
- Jeśli chcemy naszą cieciorkę można chwilę podsmażyć na suchej patelni z przyprawami.
- Cieciorkę wkładamy do miski
- Warzywa kroimy i przekładamy do miski.
- Na środek nakładamy hummus i jogurt grecki.
- Wszystko skraplamy oliwą i sokiem z cytryny.