Sałatka z tuńczykiem na szybko: przepis dla opornych
2021-07-29
łatwy
30 min
4
Sałatka z tuńczykiem z puszki podbiła nasze podniebienia. I nie ma czemu się dziwić, bo jest po prostu pyszna! Do jej przygotowania potrzebujecie trzech składników głównych zapuszkowanych: tuńczyka, ananasa i kukurydzy. Przygotowanie jest dziecinnie proste! Polecam!
SKŁADNIKI
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym lub w oleju, jeśli nie liczysz kalorii
- 1 puszka ananasa w kawałkach
- 1 puszka kukurydzy
- 80 g łagodnego sera żółtego, tartego
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżeczki musztardy
- 1 ząbek czosnku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Tuńczyka odcedzić i dodać do miski. Rozdzielić widelcem na mniejsze kawałki.
- Ananasa odcedzić i dodać do miski. Nie trzeba go kroić, jest już pokrojony. Dwie łyżki słodkiej zalewy zachować.
- Kukurydzę odcedzić i dodać do miski.
- Ser zetrzeć i dodać do miski.
- Ząbek czosnku obrać, przecisnąć przez praskę, zmiksować z majonezem, słodką zalewą z puszki ananasa oraz musztardą.
- Zawartość miski wymieszać, dodać przygotowany sos majonezowy i ponownie wymieszać.
- Schłodzić w lodówce przez 30 minut. Podawać samodzielnie lub z pieczywem.
Kukurydza - wartości odżywcze i właściwości kukurydzy zwyczajnej
Więcej sałatek z tuńczykiem
Jeśli lubicie smak zapuszkowanego tuńczyka, to te przepisy przypadną Wam do gustu:
Dekoracyjna sałatka JASKÓŁCZE GNIAZDKO - piękna i smaczna sałatka z chrustem ziemniaczanym
Sałatka gruszkowa z tuńczykiem i ryżem
Makaronowa sałatka Nicoise z tuńczykiem i papryką
Fasolowa sałatka z tuńczykiem z puszki: sycąca zakąska imprezowa