Sałatka z tuńczykiem na szybko: przepis dla opornych

Sałatka z tuńczykiem na szybko: przepis na świąteczne last minute dla opornych
Autor: Shutterstock Tuńczyk z puszki jest idealnym składnikiem sałatek
łatwy
30 min
4

Sałatka z tuńczykiem z puszki podbiła nasze podniebienia. I nie ma czemu się dziwić, bo jest po prostu pyszna! Do jej przygotowania potrzebujecie trzech składników głównych zapuszkowanych: tuńczyka, ananasa i kukurydzy. Przygotowanie jest dziecinnie proste! Polecam!

SKŁADNIKI

  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym lub w oleju, jeśli nie liczysz kalorii
  • 1 puszka ananasa w kawałkach
  • 1 puszka kukurydzy 
  • 80 g łagodnego sera żółtego, tartego
  • 4 łyżki majonezu
  • 2  łyżeczki musztardy
  • 1 ząbek czosnku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Tuńczyka odcedzić i dodać do miski. Rozdzielić widelcem na mniejsze kawałki. 
  • Ananasa odcedzić i dodać do miski. Nie trzeba go kroić, jest już pokrojony. Dwie łyżki słodkiej zalewy zachować.
  • Kukurydzę odcedzić i dodać do miski. 
  • Ser zetrzeć i dodać do miski. 
  • Ząbek czosnku obrać, przecisnąć przez praskę, zmiksować z majonezem, słodką zalewą z puszki ananasa oraz musztardą. 
  • Zawartość miski wymieszać, dodać przygotowany sos majonezowy i ponownie wymieszać. 
  • Schłodzić w lodówce przez 30 minut. Podawać samodzielnie lub z pieczywem. 
Kukurydza - wartości odżywcze i właściwości kukurydzy zwyczajnej

Więcej sałatek z tuńczykiem

Jeśli lubicie smak zapuszkowanego tuńczyka, to te przepisy przypadną Wam do gustu:

Dekoracyjna sałatka JASKÓŁCZE GNIAZDKO - piękna i smaczna sałatka z chrustem ziemniaczanym

Sałatka gruszkowa z tuńczykiem i ryżem

Makaronowa sałatka Nicoise z tuńczykiem i papryką

Fasolowa sałatka z tuńczykiem z puszki: sycąca zakąska imprezowa

Sałatka z tuńczykiem i awokado

Sałatka sycylijska - przepis na pyszną sałatkę z tuńczykiem 

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej