Sałatka gruszkowa z tuńczykiem i ryżem

Sałatka gruszkowa z tuńczykiem i ryżem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 220 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Sałatka gruszkowa z tuńczykiem i ryżem to świetne połączenie słodkokwaśnego smaku gruszek, wyrazistego tuńczyka i delikatnego ryżu. Smakuje świetnie, jest łatwa do przygotowania i można ją zabrać w pudełeczku do pracy lub szkoły.

Składniki

  • 1 szklanka ugotowanego ryżu

  • 3 gruszki z zalewy octowej

  • 1 puszka tuńczyka w oleju

  • 1 łyżeczka soku z cytryny

  • sól i pieprz

  • siekana natka pietruszki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Tuńczyka odsączyć z oleju i rozdrobnić widelcem.

  • Gruszki pokroić w kosteczkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

  • Wymieszać ryż z tuńczykiem i gruszkami. Przyprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

  • Natkę pietruszki drobno posiekać i dodać do sałatki. Całość wymieszać.

Ocena: 5