Makaronowa sałatka Nicoise z tuńczykiem i papryką

Makaronowa sałatka Nicoise z tuńczykiem i papryką

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Sycąca sałatka makaronowa z tuńczykiem

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Makaronowa sałatka Nicoise z tuńczykiem i papryką to idealny posiłek w upalne południe lub małe co nieco na kolację. Obfita sałatka będzie sycić dłużej jeśli użyjecie makaronu pełnoziarnistego. 

Składniki

  • 350 g kokardek makaronowych

  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę

  • ½ łyżeczki soli

  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym

  • ½ szklanki pieczonej czerwonej papryki pokrojonej w kostkę 

  • ¼ szklanki posiekanej świeżej bazylii

  • 1/4 szklanki posiekanego świeżego szczypiorku lub szalotki

  • ¼ szklanki posiekanych pestek czarnych oliwek

  • 2 łyżki kaparów

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • 2 łyżki octu balsamicznego

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • ½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i ostudź.

  • W misce wymieszaj przeciśnięty przez praskę czosnek z solą. 

  • Dodaj odcedzonego i rozdrobnionego tuńczyka.

  • Dodaj pokrojoną paprykę, bazylię, szczypiorek, oliwki i kapary. Wymieszaj wszystko razem. 

  • Dodaj oliwę i ocet balsamiczny oraz sok z cytryny, wymieszaj. 

  • Na koniec dodaj makaron i ostrą paprykę, ponownie wymieszaj. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5