Bowl z kiełbasą i quinoa. Zwykłe składniki w nowej, zdrowszej odsłonie
2023-01-31
łatwy
25 min
4
Bowl, czyli pucharek z sałatką, czasem na ciepło, której składniki ułożone są w estetyczną kompozycję, to modny sposób serwowania dań. Samodzielnie mieszamy składniki z sosem lun jemy je oddzielnie, bez mieszania. Bowl można przygotować z tak prostych składników jak dobrej jakości kiełbasa i kasza, wzbogacone pysznym sosem i warzywami. Polecamy to danie na lunch lub ciepłą, zdrową kolację.
SKŁADNIKI
- 4 duże kiełbaski, np. śląskie
- 1 łyżeczka oliwy plus 1 łyżka oleju
- 2 duże strąki papryki
- 2 czerwone cebule
- sól i pieprz
- 1 szklanka quinoa (przed ugotowaniem)
- 1 jogurt naturalny
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 łyżeczka świeżej mięty, drobno posiekanej
- 1 łyżeczka drobno startej skórki z cytryny
- 2 łyżki stołowe soku cytrynowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umieść dużą blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia w piekarniku; rozgrzej piekarnik do 200°C.
- Kiełbaski pokrój w plasterki, wymieszaj z 1 łyżeczką oliwy z oliwek, umieść na rozgrzanej blasze do pieczenia i piecz przez 5 minut.
- Dodaj papryki pokrojone w grubsze paski i wymieszane z 1 łyżką oleju, solą i pieprzem. Piecz, obracając od czasu do czasu, aż kiełbaski będą złotobrązowe, a papryka podpieczona, ale nie miękka.
- W międzyczasie ugotuj komosę ryżową zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Pokrój czerwone cebule w półplasterki.
- W małej misce połącz jogurt z czosnkiem, miętą, skórką z cytryny i sokiem.
- Przełóż quinoa do miseczek, ułóż na wierzchu kiełbaski, paprykę i cebulę i polej sosem jogurtowym.
Kasza - dlaczego warto ją jeść? Rodzaje kasz
Zobacz nasze przepisy na inne dania z kaszą