Przepis na pastę brokułową z twarogiem. Smarowidło do chleba w 3 krokach
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Pasty kanapkowe są pyszne i stanowią ciekawą odmianę w codziennym menu. Zamiast kupować gotowe produkty w sklepach, warto przyrządzać je samodzielnie w domu. Jednym z przepisów wartym uwagi jest receptura na smakowitą pastę brokułową z twarogiem. Jest łatwa, szybka i pełna zdrowia. Zobaczcie, jak zrobić brokułową pastę kanapkową i wybierzcie ten przepis.
Pasta brokułowa z twarogiem – składniki
Pyszna i pełna cennych składników odżywczych pasta kanapkowa z dodatkiem zielonych różyczek brokuła i sera twarogowego składa się z kilku produktów. Wszystkie składniki są łatwo dostępne, a ich cena nie zwala z nóg. Do przygotowania domowej pasty brokułowej potrzebnych jest sześć składników i dwie przyprawy.
W domowej paście brokułowej z twarogiem znalazły się więc takie składniki jak:
- brokuł
- ser twarogowy
- jogurt grecki
- czerwona cebula
- czosnek
- olej roślinny
- przyprawy – sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Jak zrobić pastę brokułową z twarogiem?
Przepis na domową pastę z brokuła i białego sera jest bardzo łatwy. Smarowidło do chleba robi się ekspresowo. Dodatkową zaletą tego przepisu jest to, że można wykorzystać różyczki brokuła, które zostały z obiadu z poprzedniego dnia. Dzięki temu nic się nie zmarnuje. Powstanie za to pyszna i zdrowa pasta do smarowania chleba.
Jak więc zrobić smakowitą pastę z brokuła i twarogu? Przepis to tylko kilka banalnie łatwych kroków.
- 1. krok – ugotowanie brokuła
- 2. krok – podsmażenie czerwonej cebuli z czosnkiem
- 3. krok – wymieszanie składników z jogurtem greckim i doprawienie pasty
Jak podawać pastę brokułową z twarogiem?
Pyszna i pełna zdrowych składników zielona pasta z brokułem i twarogiem jest pyszna i świetnie sprawdzi się na śniadanie. To pomysł na drugie śniadanie do pracy. Można podać ją także na kolację lub jako smaczną przekąskę na imprezie.
Pasta brokułowa z dodatkiem sera twarogowego dobrze łączy się z pieczywem. Kanapki z tym zielonym smarowidłem smakują obłędnie. Komponuje się z domowych chlebem, bułeczkami z ziarnami czy chrupiącymi tostami. Pysznie smakuje z pokrojoną na małe kromki świeżą bagietką. Pastę brokułowo-twarogową w formie przekąski warto podać w towarzystwie kolorowych warzyw pokrojonych w słupki lub nachosami.
SKŁADNIKI
- 1 brokuł
- 250 g półtłustego sera twarogowego
- 1 mała czerwona cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 1 łyżka oleju roślinnego
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Podzielony na różyczki brokuł ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, przełożyć do miseczki i drobno posiekać.
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć minutę.
- Twaróg przełożyć do miseczki i rozgnieść widelcem. Dodać brokuł i podsmażoną cebulę z czosnkiem oraz majonez. Doprawić solą i pieprzem.
- Dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na 15 minut.
- Podawać z ulubionym pieczywem.