Przepis na pastę brokułową z twarogiem. Smarowidło do chleba w 3 krokach

pasta brokułowa z twarogiem
Autor: Shutterstock Pasta brokułowa z twarogiem to pomysł na smaczne i zdrowe kanapki.
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Pasty kanapkowe są pyszne i stanowią ciekawą odmianę w codziennym menu. Zamiast kupować gotowe produkty w sklepach, warto przyrządzać je samodzielnie w domu. Jednym z przepisów wartym uwagi jest receptura na smakowitą pastę brokułową z twarogiem. Jest łatwa, szybka i pełna zdrowia. Zobaczcie, jak zrobić brokułową pastę kanapkową i wybierzcie ten przepis.

Pasta brokułowa z twarogiem – składniki

Pyszna i pełna cennych składników odżywczych pasta kanapkowa z dodatkiem zielonych różyczek brokuła i sera twarogowego składa się z kilku produktów. Wszystkie składniki są łatwo dostępne, a ich cena nie zwala z nóg. Do przygotowania domowej pasty brokułowej potrzebnych jest sześć składników i dwie przyprawy.

W domowej paście brokułowej z twarogiem znalazły się więc takie składniki jak:

  • brokuł
  • ser twarogowy
  • jogurt grecki
  • czerwona cebula
  • czosnek
  • olej roślinny
  • przyprawy – sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Jak zrobić pastę brokułową z twarogiem?

Przepis na domową pastę z brokuła i białego sera jest bardzo łatwy. Smarowidło do chleba robi się ekspresowo. Dodatkową zaletą tego przepisu jest to, że można wykorzystać różyczki brokuła, które zostały z obiadu z poprzedniego dnia. Dzięki temu nic się nie zmarnuje. Powstanie za to pyszna i zdrowa pasta do smarowania chleba.

Jak więc zrobić smakowitą pastę z brokuła i twarogu? Przepis to tylko kilka banalnie łatwych kroków.

  • 1. krok – ugotowanie brokuła
  • 2. krok – podsmażenie czerwonej cebuli z czosnkiem
  • 3. krok – wymieszanie składników z jogurtem greckim i doprawienie pasty

Jak podawać pastę brokułową z twarogiem?

Pyszna i pełna zdrowych składników zielona pasta z brokułem i twarogiem jest pyszna i świetnie sprawdzi się na śniadanie. To pomysł na drugie śniadanie do pracy. Można podać ją także na kolację lub jako smaczną przekąskę na imprezie.

Pasta brokułowa z dodatkiem sera twarogowego dobrze łączy się z pieczywem. Kanapki z tym zielonym smarowidłem smakują obłędnie. Komponuje się z domowych chlebem, bułeczkami z ziarnami czy chrupiącymi tostami. Pysznie smakuje z pokrojoną na małe kromki świeżą bagietką. Pastę brokułowo-twarogową w formie przekąski warto podać w towarzystwie kolorowych warzyw pokrojonych w słupki lub nachosami.

SKŁADNIKI

  • 1 brokuł
  • 250 g półtłustego sera twarogowego
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Podzielony na różyczki brokuł ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, przełożyć do miseczki i drobno posiekać.
  • Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć minutę.
  • Twaróg przełożyć do miseczki i rozgnieść widelcem. Dodać brokuł i podsmażoną cebulę z czosnkiem oraz majonez. Doprawić solą i pieprzem.
  • Dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na 15 minut.
  • Podawać z ulubionym pieczywem.
Beszamel - Brokuły - dlaczego warto je jeść? Jakie mają właściwości?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej