Przepis na jajka faszerowane brokułem. Kulinarny hit na Wielkanoc

jajka faszerowane brokułem
Autor: Shutterstock Jajka faszerowane brokułem to rewelacyjny przepis na Wielkanoc.
łatwy
20 min
6

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Wielkanoc to piękne wiosenne święta, podczas których na polskich stołach królują jajka w różnej postaci. W tym roku warto skorzystać z tego sprawdzonego przepisu na pyszne jajka faszerowane brokułem. Doskonale prezentują się na wielkanocnym stole i zachwycają smakiem. Ich przygotowanie jest bardzo łatwe i nie zajmuje dużo czasu. Poznajcie przepis na smakowite jajka faszerowane brokułem.

Jajka faszerowane brokułem – składniki

Aby przygotować pyszne jajka wypełnione brokułowym farszem, potrzebne są składniki, które bez trudu można kupić w jednym sklepie. Na liście składników znalazło się pięć popularnych produktów oraz trzy przyprawy, które każdy ma w domu. Do farszu nie daje się majonezu, który został zastąpiony mniej kalorycznym i zdrowszym produktem.

Do przyrządzenia wyśmienitych wielkanocnych jajek faszerowanych zielonym brokułem potrzebne są takie produkty jak:

  • ugotowane na twardo jajka
  • brokuł
  • serek wiejski
  • czosnek
  • szczypiorek
  • przyprawy – słodka papryka, sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Jak zrobić jajka faszerowane brokułem?

Wielkanocny przepis na jajka nadziane pysznym farszem brokułowym nie jest skomplikowany. Nie wymaga też wielu godzin, które trzeba spędzić w kuchni. Jajka i brokuły dobrze jest ugotować wcześniej, ponieważ muszą ostygnąć przed dalszym przygotowaniem.

Jak więc przygotować smakowite jajka faszerowane brokułem na Wielkanoc? Przepis składa się z kilku banalnie łatwych kroków.

  • 1. krok – ugotowanie różyczek brokuła, ostudzenie i posiekanie
  • 2. krok – wymieszanie brokuła z żółtkami i pozostałymi składnikami
  • 3. krok – faszerowanie jajek nadzieniem brokułowym

Jak podawać jajka faszerowane brokułami?

Jajka wzbogacone pyszną pastą brokułową to pomysł na oryginalną przekąskę na Wielkanoc. Pysznie smakują podane na śniadanie lub formie przystawki przed świątecznym obiadem. Ułożone na dużym talerzu udekorowanym zielonymi listkami zwrócą uwagę każdego gościa, a po chwili zauroczą smakiem.

Dzięki temu, że przepis jest łatwy, a składniki można kupić przez cały rok, jajka faszerowane brokułem sprawdzą się także na inne okazje. To propozycja na przekąskę na imprezę. Tak przyrządzone jajka świetnie smakują także na kolację.

SKŁADNIKI

  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 brokuł
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki serka wiejskiego
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Brokuł pokroić na różyczki i ugotować w osolonym wrzątku do miękkości. Odcedzić i odstawić do ostygnięcia, a następnie posiekać i przełożyć do miski.
  • Obrane jajka przekroić wzdłuż na pół. Za pomocą łyżeczki wydrążyć żółtka. Posiekać i dodać do brokuła.
  • Dodać serek wiejski i szczypiorek. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
  • Jajka faszerować nadzieniem i układać na talerzu. Wstawić do lodówki. Przed podaniem oprószyć mieloną słodką papryką.
  • Podawać na wielkanocne śniadanie lub jako przekąskę.
Beszamel - Brokuły - dlaczego warto je jeść? Jakie mają właściwości?
Anna Szulc-Górska
więcej