Przepis na chlebek Hobbita. Nie tylko Frodo byłyby zachwycony od pierwszego kęsa

chlebek hobbita
Autor: Shutterstock Chlebek Hobbita to doskonały pomysł na suchy prowiant na daleką drogę nie tylko do Mordoru.
łatwy
60 min
2

Dieta wegetariańska

Dzielny Frodo i jego przyjaciel Sam przemierzali drogę do Mordoru posilając się sycącym chlebem. Taki pyszny chlebek można zrobić w domu. Chlebek Hobbita jest łatwy, pyszny i przyjemnie chrupiący. Dodatek ziół sprawia, że ma przyjemny aromat. Zobaczcie, jak zrobić chlebek Hobbita.

Z czego zrobić chlebek Hobbita?

Do przygotowania domowego chlebka Hobbita nie są potrzebne wyszukane produkty. Na liście składników znajdują się proste artykuły spożywcze, które są w sklepach przez cały rok. Nie są drogie, a być może część z nich macie w domu. Aby upiec pyszny i chrupiący chlebek Hobbita należy przygotować takie składniki jak:

  • mąka pszenna
  • drożdże instant
  • masło
  • mleko
  • żółtka
  • mozzarella
  • cukier
  • przyprawy – sól, pieprz, czosnek, tymianek i rozmaryn

Jak zrobić chlebek Hobbita?

Przepis na chlebek Hobbita jest prosty i nie wymaga wyjątkowych umiejętności. Wystarczy postępować według niego krok po kroku. Najpierw robi się ciasto na chleb. Do mąki pszennej dodaje się sól, żółtka, cukier, masło, mleko i suche drożdże. Po wyrobieniu ciasto powinno wyrastać około pół godziny. W międzyczasie przygotowuje się masło czosnkowe z ziołami. Kiedy ciasto wyrośnie, przekłada się je na blat i formuje bochenek. Od razu przekłada się go na blachę do pieczenia. Wierzch można naciąć nożem w kratkę. Należy posmarować go masłem czosnkowym i posypać startą mozzarellę.

Jak upiec chlebek Hobbita?

Pieczenie chlebka Hobbita nie jest trudne i zajmuje wiele czasu. Blachę z chlebkiem Hobbita wstawia się do piekarnika, w którym temperatura wynosi 190 stopni C i włączona jest funkcja termoobiegu. Chlebek piecze się około 25 minut. W tym czasie starty ser mozzarella roztopi się i apetycznie zarumieni. Po upieczeniu chlebek należy odstawić, aby lekko ostygł.

Do czego podawać chlebek Hobbita?

Pyszny i chrupiący chlebek Hobbita to doskonały pomysł na suchy prowiant na daleką podróż. Chlebek jest łatwy do transportu, nie trzeba go kroić i długo zachowuje świeżość. To również doskonały i aromatyczny dodatek do wielu dań mięsnych, potraw wegetariańskich i zup. Chlebek Hobbita sprawdzi się też na rodzinną kolację i jako przekąska na imprezę.

SKŁADNIKI

  • Chlebek:
  • 250 g mąki pszennej
  • 250 g startej mozzarelli
  • 1/2 szklanki mleka
  • 40 g roztopionego masła
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 1 płaska łyżeczka soli
  •  
  • Masło czosnkowe:
  • 50 g miękkiego masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę z solą przesiać do miski i wlać ciepłe mleko. Wsypać suche drożdże. Dodać żółtka wymieszane z wodą. Wymieszać.
  • Wlać roztopione masło i wymieszać do połączenia składników.
  • Ciasto przełożyć na blat i wyrabiać ręcznie około 5 minut. Powinno być gładkie i elastyczne.
  • Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
  • Przygotować masło czosnkowe. Miękkie masło przełożyć do miseczki. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i suszone zioła. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
  • Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat i uformować placek. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch można naciąć nożem w kratkę.
  • Chlebek posmarować masłem czosnkowym i posypać startą mozzarellą.
  • Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C z termoobiegiem i piec około 25 minut, aż ser się roztopi i zacznie rumienić.
  • Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia.
  • Podawać jako dodatek do różnych potraw lub przekąskę.
Jak zrobić domowy chleb - przepis z Focaccia Ristorante
Anna Szulc-Górska
więcej