Przepis na chlebek Hobbita. Nie tylko Frodo byłyby zachwycony od pierwszego kęsa
Dieta wegetariańska
Dzielny Frodo i jego przyjaciel Sam przemierzali drogę do Mordoru posilając się sycącym chlebem. Taki pyszny chlebek można zrobić w domu. Chlebek Hobbita jest łatwy, pyszny i przyjemnie chrupiący. Dodatek ziół sprawia, że ma przyjemny aromat. Zobaczcie, jak zrobić chlebek Hobbita.
Z czego zrobić chlebek Hobbita?
Do przygotowania domowego chlebka Hobbita nie są potrzebne wyszukane produkty. Na liście składników znajdują się proste artykuły spożywcze, które są w sklepach przez cały rok. Nie są drogie, a być może część z nich macie w domu. Aby upiec pyszny i chrupiący chlebek Hobbita należy przygotować takie składniki jak:
- mąka pszenna
- drożdże instant
- masło
- mleko
- żółtka
- mozzarella
- cukier
- przyprawy – sól, pieprz, czosnek, tymianek i rozmaryn
Jak zrobić chlebek Hobbita?
Przepis na chlebek Hobbita jest prosty i nie wymaga wyjątkowych umiejętności. Wystarczy postępować według niego krok po kroku. Najpierw robi się ciasto na chleb. Do mąki pszennej dodaje się sól, żółtka, cukier, masło, mleko i suche drożdże. Po wyrobieniu ciasto powinno wyrastać około pół godziny. W międzyczasie przygotowuje się masło czosnkowe z ziołami. Kiedy ciasto wyrośnie, przekłada się je na blat i formuje bochenek. Od razu przekłada się go na blachę do pieczenia. Wierzch można naciąć nożem w kratkę. Należy posmarować go masłem czosnkowym i posypać startą mozzarellę.
Jak upiec chlebek Hobbita?
Pieczenie chlebka Hobbita nie jest trudne i zajmuje wiele czasu. Blachę z chlebkiem Hobbita wstawia się do piekarnika, w którym temperatura wynosi 190 stopni C i włączona jest funkcja termoobiegu. Chlebek piecze się około 25 minut. W tym czasie starty ser mozzarella roztopi się i apetycznie zarumieni. Po upieczeniu chlebek należy odstawić, aby lekko ostygł.
Do czego podawać chlebek Hobbita?
Pyszny i chrupiący chlebek Hobbita to doskonały pomysł na suchy prowiant na daleką podróż. Chlebek jest łatwy do transportu, nie trzeba go kroić i długo zachowuje świeżość. To również doskonały i aromatyczny dodatek do wielu dań mięsnych, potraw wegetariańskich i zup. Chlebek Hobbita sprawdzi się też na rodzinną kolację i jako przekąska na imprezę.
SKŁADNIKI
- Chlebek:
- 250 g mąki pszennej
- 250 g startej mozzarelli
- 1/2 szklanki mleka
- 40 g roztopionego masła
- 2 żółtka
- 1 łyżka wody
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka suchych drożdży
- 1 płaska łyżeczka soli
- Masło czosnkowe:
- 50 g miękkiego masła
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę z solą przesiać do miski i wlać ciepłe mleko. Wsypać suche drożdże. Dodać żółtka wymieszane z wodą. Wymieszać.
- Wlać roztopione masło i wymieszać do połączenia składników.
- Ciasto przełożyć na blat i wyrabiać ręcznie około 5 minut. Powinno być gładkie i elastyczne.
- Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
- Przygotować masło czosnkowe. Miękkie masło przełożyć do miseczki. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i suszone zioła. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat i uformować placek. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch można naciąć nożem w kratkę.
- Chlebek posmarować masłem czosnkowym i posypać startą mozzarellą.
- Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C z termoobiegiem i piec około 25 minut, aż ser się roztopi i zacznie rumienić.
- Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia.
- Podawać jako dodatek do różnych potraw lub przekąskę.