Co zamiast piekarnika? Czym można zastąpić w kuchni piekarnik?
Co wybrać, jeśli w naszej kuchni nie ma możliwości zamontowania tradycyjnego piekarnika. Oto przegląd różnych urządzeń zastępujących w gospodarstwie domowym piekarnik. Sprawdź zanim się zdecydujesz.
Do wyboru jest kilka opcji. Stanowią dobrą alternatywę dla piekarnika, szczególnie, gdy gospodarstwo domowe to jedna lub dwie osoby.
Kombiwar. Łączy w sobie działanie światła halogenowego i pieczenia konwekcyjnego z szybkością kuchenki mikrofalowej. Składa się ze szklanej misy o pojemności od 11 do 19 l, panelu sterowniczego oraz pokrywy grzejnej wyposażonej w wentylator. Działa w zakresie temperatury od 125 do 250 st. C. Nadaje się m.in. do smażenia, pieczenia, opiekania, grillowania, gotowania na parze, odmrażania. Kosztuje w granicach 100-200 zł.
Piecyk elektryczny, np. De’Longhi EOB 2071 (51,5x40x29,5 cm, poj. 20 l). Piecze, także z termoobiegiem, opieka, grilluje, utrzymuje posiłki w wysokiej temperaturze, dodatkowo wyrabia ciasto i piecze domowy chleb. Kosztuje nieco ponad 1100 zł.
Kuchenka mikrofalowa, np. Candy CMCB 9730DS (33,5x52x51 cm, poj. 30 l). Poza tradycyjnymi funkcjami tego typu urządzenia może być także piekarnikiem z dodatkową opcją pieczenia chleba. Koszt to 500-600 zł.
Opiekacz, np. Severin TO2028 (26x43x38 cm, poj. 20 l). Spełnia funkcje kuchenki elektrycznej oraz piekarnika. Ma grill i termoobieg. Kosztuje 276 zł.
Wypiekacz do chleba. Jeżeli zależy nam przede wszystkim na domowym pieczywie, wybór urządzeń do jego pieczenia jest bardzo duży. Oferują je m.in. firmy Unold, First Austria, Kenwood, Moulinex lub Clatronic.
Prodiż. Jest to naczynie najczęściej okrągłe, o pojemności ok. 3-4 l., mające grzałkę w pokrywie, czasem drugą w podstawie. Prodiż służy do wypieku ciast, opiekania i pieczenia mięs oraz pasztetów, robienia pizzy oraz zapiekanek. Niektóre prodiże mają na wyposażeniu ruszt, rożen, blachę oraz są wzbogacone o funkcję termoobiegu. Prodiże kosztują od 80 do 200 zł.
Optigrill elektryczny, np. firmy Tefal. Grill do użytku domowego, bez dymu i ognia. Służy do pieczenia metodą grillową, w warunkach domowych mięs, kiełbasek, kotletów, burgerów, warzyw i opiekania pieczywa. Ceny kształtują się od 300 do 900 zł.