Prosty sposób na wegetariańskie "skrzydełka" z air fryera. Chrupiące i lekko pikantne

Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Wegetariańskie skrzydełka? To proste! Przygotujemy je z kalafiora. Te przepyszne skrzydełka z kalafiora pieczone w air fryerze pokryte są lekko pikantnym sosem czosnkowo-sezamowym. Są łatwe do zrobienia, nie zawierają mięsa i szybko staną się ulubieńcem każdego.
Szybka przystawka bez mięsa. Jej smak zachwyci każdego
Wegetariańskie skrzydełka są na wyciągnięcie ręki. No cóż, może nie do końca skrzydełka, ale bez wątpienia idealna przystawka, zarówno dla wegetarian, jak i mięsożerców. Ten panierowany kalafior z lekko pikantnym sosem zachwyci każdego, kto go spróbuje, a jego przygotowanie jest niezwykle proste.
Dzięki panierowaniu w cieście, a następnie w bułce tartej różyczki kalafiora wyjdą niezwykle chrupiące, a sos nadaje im wspaniałego smaku. A całość jest niezwykle prosta w przygotowaniu i nie wymaga dużej ilości składników.
Sposób na wegetariańskie skrzydełka. Tak je przygotujesz
Wystarczy podzielić kalafiora na różyczki, a następnie przygotować ciasto z mąki, napoju roślinnego, czosnku i soli. Maczamy kalafior w cieście, a następnie w bułce tartej i partiami pieczemy w air fryerze.
W tym czasie szykujemy również sos. Podsmażamy imbir i czosnek, a następnie dodajemy wszystkie składniki oprócz mąki kukurydzianej. Kiedy wszystko się połączy, mieszamy mąkę z odrobiną wody i dodajemy do sosu. Kiedy się zagotuje, zdejmujemy z ognia i zostawiamy do zgęstnienia. Następnie już tylko łączymy sos z kalafiorem.
SKŁADNIKI
- 1 kalafior
- 1/2 szklanki mąki
- 2/3 szklanki napoju roślinnego
- 1 ząbek czosnku
- szczypta soli i soli
- 100 g bułki tartej
- Do sosu:
- 1 łyżka oleju
- 5 ząbków czosnku
- 2 cm korzenia imbiru
- 70 ml sosu sojowego
- 50 ml syropu klonowego
- 2 łyżki wody
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżka octu
- 2 łyżeczki ostrego sosu
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka sezamu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kalafior dzielimy na różyczki.
- W misce mieszamy mąkę, mleko, posiekany ząbek czosnku, pieprz i sól.
- Kalafior maczamy w cieście.
- Panierujemy w bułce tartej.
- Air fryera rozgrzewamy do 185 stopni.
- Kalafiora pieczemy partiami przez 10-13 minut.
- W rondelku grzejmy olej.
- Dodajemy posiekany czosnek i imbir.
- Dodajemy pozostałe składniki oprócz mąki kukurydzianej.
- Całość dokładnie mieszamy.
- W kubku mieszamy łyżeczkę wody i mąkę.
- Dolewamy do sosu.
- Kiedy kalafior będzie upieczony przekładamy go do dużej miski i mieszamy z sosem.
- Całość posypujemy sezamem