„Skrzydełka” z kalafiora w stylu Buffalo Wings: przepis na najlepszą przekąskę
2021-03-29
łatwy
30 min
4
„Skrzydełka” z kalafiora w stylu Buffalo Wings to wyśmienity przepis na najlepszą przekąskę. Kalafior smażony w chrupiącej panierce jest tak pyszny, że będziecie chcieli więcej i więcej. Panierkę przygotowuje się na wzór indyjskiego pakor z ciasta z mąki ciecierzycy. Smażone panierowane kalafiory najlepiej smakują podane z sosem jogurtowym.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 główka kalafiora
- 1 szklanka mąki z ciecierzycy
- 260 ml wody
- 2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 2 szklanki pokruszonych płatków kukurydzianych
- sól oraz pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kalafiora obrać z liści, podzielić na różyczki, które powinny przypominać kawałki wielkości kurzych skrzydełek. Grube łodygi pociąć.
- Kawałki kalafiora ugotować al dente w osolonym wrzątku. Różyczki przeznaczyć do pieczenia, a części grubej łodygi zachować na zupę lub kalafiorową potrawkę.
- Mąkę z ciecierzycy wymieszać z wodą i przyprawami. Odstawić do napęcznienia na 20 minut. Jeśli po tym czasie ciasto będzie zbyt gęste, dolać nieco wody. Powinniśmy otrzymać ciasto o konsystencji ciasta naleśnikowego.
- Różyczki kalafiora panierować kolejno w cieście i pokruszonych płatkach kukurydzianych.
- Kawałki kalafiora układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstawić na środkową półkę do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec z funkcją termoobiegu przez 15-20 minut lub do zrumienienia.