Proste zapiekanki z meksykańskim twistem. Przygotuje je nawet amator

Szybkie, chrupiące zapiekanki z nadzieniem po meksykańsku to idealny wybór na ciekawą kolację lub przekąskę dla znajomych. Ich przygotowanie jest dziecinnie proste i niemal każdy sobie z tym poradzi. Wystarczy dosłownie chwila wolnego czasu.
Prosty przepis na wspaniałe zapiekanki. Zaskocz swoich gości
Szybkie, sycące i przede wszystkim pełne smaku danie, które sprawdzi się zarówno na kolację, jak i jako przystawka na imprezie. Idealnie chrupiące i lekko pikantna zapiekanka trafi z gusta każdego. Co najważniejsze, jej przygotowanie jest bardzo proste. Nie trzeba być mistrzem kuchni, by olśnić wszystkich swoich znajomych.
Fajny w tych zapiekankach jest fakt, że można je dowolnie modyfikować. Świetnie komponować się będą tu oliwki, jalapeno, czy chociażby awokado. Meksykański twist sprawi, że będą miały one naprawdę głęboki smak i zachwycać będą w każdym kęsie.
Podkręć smak swojej zapiekanki. Te dodatki będą pasować idealnie
Jeśli nie wiesz, z czym najlepiej podawać zapiekanki, to mamy na to sposób. Najlepiej pasować będzie:
- guacamole
- salsa pomidorowa
- sos czosnkowy
- kolendra i limonka.
Wszystkie te dodatki będą idealnym sposobem na podkręcenie smaku naszego dania.
Jeśli wolimy opcję wegetariańską to bez problemu możemy zamienić mięso na fasolę, pieczarki czy grillowaną cukinię. Zapiekanki wciąż będą wspaniale smakować, a dopasujemy je do naszej preferencji.
SKŁADNIKI
- 2 długie bagietki
- 300 g mielonej wołowiny lub drobiu
- 1/2 puszki czerwonej fasoli
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki passaty pomidorowej
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- sól i pieprz do smaku
- 100 g tartego sera
- 1 łyżka oleju
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na patelni rozgrzewamy olej.
- Dodajemy posiekaną cebulkę i czosnek.
- Dodajemy mięso mielone i smażymy do zarumienienia.
- Dodajemy pokrojoną paprykę, odsączoną kukurydzę i fasolę.
- Dorzucamy passatę pomidorową, koncentrat i przyprawy.
- Całość dusimy około 10 minut.
- Bagiety przekrajmy na pół i wydrążamy środek.
- Nasz farsz nakładamy do bagietek i całość posypujemy serem.
- Pieczemy w 200 stopniach przez około 10 minut.