Placki z kiszonej kapusty, które pokochasz. Doskonałe do gulaszu albo z odrobiną śmietany i pietruszki

Placki z kiszonej kapusty, które pokochasz. Doskonałe do gulaszu albo z odrobiną śmietany i pietruszki
Autor: Shutterstock Placki z kiszonej kapusty, które pokochasz. Doskonałe do gulaszu albo z odrobiną śmietany i pietruszki
łatwy
30 min
10

Dieta wegetariańska

W polskiej kuchni kapusta kiszona zajmuje miejsce honorowe, będąc nie tylko ważnym elementem wielu tradycyjnych potraw, ale również cennym składnikiem diety ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne. Placki z kiszonej kapusty to danie, które łączy w sobie bogactwo smaku i korzyści zdrowotne, stanowiąc świetny pomysł na sycący, a jednocześnie zdrowy posiłek.

Placki z kiszonej kapusty to doskonała alternatywa dla tradycyjnych placków ziemniaczanych. Dzięki głównemu składnikowi, jakim jest kapusta kiszona, danie to wyróżnia się nie tylko niepowtarzalnym smakiem, ale również szeregiem korzyści zdrowotnych.

Kiszona kiszona - witaminy

Kapusta kiszona jest bowiem bogatym źródłem witaminy C, niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego oraz składników odżywczych takich jak witaminy z grupy B, witamina K, żelazo, magnez i wapń. Dodatkowo, dzięki procesowi fermentacji, kapusta kiszona zawiera żywe kultury bakterii probiotycznych, które wspomagają zdrowie układu pokarmowego.

Zobacz więcej:

Tak Robert Makłowicz robi placki ziemniaczane. Tajemnicą ich smaku jest nieoczywisty składnik

Placki ziemniaczane po włosku. Danie z ziemniaków a'la włoska pizza

Rozciągane włoskie placki. Są tak dobre, że zapomniałam o racuchach

Palcki z kiszonej kapusty - właściwości zdrowotne

Wsparcie dla układu odpornościowego: Bogactwo witaminy C w kapuście kiszonej pomaga wzmocnić odporność i zwiększyć zdolność organizmu do zwalczania infekcji.

  • Probiotyki: Fermentacja kapusty sprzyja powstawaniu probiotyków, które poprawiają florę bakteryjną jelit, wspomagają trawienie i mogą przyczyniać się do zmniejszenia ryzyka niektórych chorób.
  • Zdrowe kości: Witamina K oraz wapń obecne w kapuście kiszonej są ważne dla zdrowia i wytrzymałości kości.
  • Antyoksydanty: Kapusta kiszona jest źródłem antyoksydantów, które walczą z wolnymi rodnikami i mogą opóźniać procesy starzenia.

Przygotowanie placków z kiszonej kapusty jest bardzo proste. Polecamy je więc gorąco.

SKŁADNIKI

    • 500 g kiszonej kapusty
    • 2 jajka
    • 2-3 łyżki mąki
    • 1/2 łyżeczki tartego chrzanu
    • Sól i pieprz do smaku
    • Natka pietruszki
    • Śmietana
    • Olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

    • Odsącz kapustę i posiekaj ją na małe kawałki. Umieść w dużej misce.
    • Do kapusty dodaj mąkę, jajka, chrzan, sól i pieprz, a następnie dokładnie wymieszaj składniki.
    • Na patelni rozgrzej trochę oleju. Użyj łyżki, aby nałożyć porcje ciasta, formując placki.
    • Smaż placki na niewielkim ogniu do uzyskania złotego koloru z obu stron.
    • Serwuj placki z gulaszem lub dodaj do nich kleks śmietany według preferencji.
Beszamel: Sałata - Co warto o niej wiedzieć?
Romana Makówka
Redaktor

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl, Poradnikzdrowie.pl i MjakMama.pl.
Fotograf, dziennikarz, redaktor i felietonistka. Mistrzyni SEO, miłośniczka kuchni polskiej, fanka norweskiego Black Metalu, zjawisk nadprzyrodzonych i historii Polski. Znana autorka zdjęć koncertowych, specjalizująca się …

więcej