Tak Robert Makłowicz robi placki ziemniaczane. Tajemnicą ich smaku jest nieoczywisty składnik

placki ziemniaczane Makłowicza
Autor: Shutterstock Oto przepis Roberta Makłowicza na placki ziemniaczane.
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

Robert Makłowicz od lat uczy, jak gotować dobrze i smacznie. Podróżując po wielu krajach na świecie, zdobył niesamowitą wiedzę kulinarną, którą chętnie dzieli się w swoich programach. Właśnie pokazał, jak robi placki ziemniaczane. Dodaje do nich pewien nieoczywisty składnik, który nadaje plackom z tartych ziemniaków pysznego smaku. Zobaczcie, jak Robert Makłowicz robi placki ziemniaczane i sprawdźcie jego przepis.

Z czego Robert Makłowicz robi placki ziemniaczane?

Doskonałe placki z ziemniaków przyrządzone według przepisu Roberta Makłowicza mają wyjątkowy smak. Oprócz tradycyjnych składników na liście znalazł się produkt, który zwykle dodaje się do słodkich wypieków, chlebów czy racuchów. Tajemnicą placków ziemniaczanych Roberta Makłowicza są drożdże. Dzięki temu skromnemu dodatkowi placki z wierzchu są chrupiące, a w środku cudownie miękkie. Mają delikatny smak, który podbije niejedno podniebienie.

Aby przygotować placki ziemniaczane, tak jak robi to słynny Makłowicz, potrzebne są takie produkty jak:

  • ziemniaki
  • mleko
  • świeże drożdże
  • jajka
  • cebula
  • masło
  • mąka pszenna
  • przyprawy – sól, pieprz i odrobina cukru
  • olej do smażenia

Jak Robert Makłowicz robi placki ziemniaczane?

Przepis na wyborne placki z tartych ziemniaków, którego autorem jest Robert Makłowicz, jest łatwy. To tylko kilka prostych kroków, z którymi poradzi sobie każdy. Na ich przygotowanie nie trzeba rezerwować sobie wielu godzin w kuchni. Przepis na placki ziemniaczane w wersji Roberta Makłowicza jest szybki.

Jak więc usmażyć pyszne i chrupiące placki ziemniaczane na drożdżach? Aby udały się za pierwszym razem, należy robić je tak jak Makłowicz.

  • 1. etap – przygotowanie zaczynu drożdżowego
  • 2. etap – starcie ziemniaków i przelanie ich gorącym mlekiem
  • 3. etap – wymieszanie ziemniaków z zaczynem drożdżowym, podsmażoną cebulą i pozostałymi składnikami
  • 4. etap – usmażenie placków ziemniaczanych na patelni

Z czym podawać placki ziemniaczane?

Pyszne drożdżowe placki ziemniaczane Roberta Makłowicza to pomysł na rewelacyjny obiad. Placki świetnie smakują z dodatkiem kwaśniej śmietany i cukru. W wersji z łososiem i serkiem zrobią wrażenia na każdym. Można je też podać w towarzystwie różnych sosów. Sprawdzi się sos grzybowy czy cebulowy. Placki ziemniaczane świetnie komponują się gulaszami i mięsami duszonymi.

SKŁADNIKI

  • 16 ziemniaków
  • 400 ml mleka
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 20 g świeżych drożdży
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka masła
  • szczypta cukru
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miseczki przełożyć pokruszone drożdże. Wsypać 1 łyżkę mąki pszennej i szczyptę cukru. Wlać kilka łyżek letniego mleko. Dokładnie wymieszać, rozcierając składniki. Odstawić.
  • Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Przełożyć na sitko i przelać gorącym mlekiem. Dokładnie odcisnąć i przełożyć do dużej miski.
  • Wlać zaczyn drożdżowy i dokładnie wymieszać. Odstawić.
  • Na patelni roztopić masło i smażyć na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać do masy ziemniaczanej i wymieszać.
  • Wsypać mąkę pszenną i doprawić solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszać do połączenia składników.
  • Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim porcje ciasta ziemniaczanego, nakładając je łyżką skropioną olejem. Formować okrągłe placki. Smażyć z obu stron, aż nabiorą złotego koloru. Usmażone placki przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • Podawać od razu z kwaśną śmietaną lub sosem czy jako dodatek do dań mięsnych.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Anna Szulc-Górska
więcej