Pieczona rzodkiewka. Pyszna i pełna zdrowia przekąska z piekarnika

pieczona rzodkiewka
Autor: Shutterstock Pieczona rzodkiewka to zdrowa i smakowita przegryzka.
łatwy
30 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Rzodkiewka to nie tylko chrupiący składnik sałatek czy dodatek do kanapek. Dzięki temu przepisowi poznacie ją w zupełnie innej, ale niezwykle smacznej odsłonie. Pieczona rzodkiewka ma lekko słodki smak i pobudzający kubki smakowe aromat. Zobaczcie, jak zrobić rzodkiewkę z piekarnika, czyli pyszną i zdrową przekąskę.

Jak zrobić pieczoną rzodkiewkę?

Umyte i pozbawione liści rzodkiewki należy wymieszać z marynatą. Robi się ją z oliwy z oliwek, octu balsamicznego, miodu i przypraw. Zamarynowane rzodkiewki przekłada się do formy do zapiekania i wstawia do piekarnika, który należy nagrzać do 200 stopni C. Czas pieczenia wynosi 25 minut.

Przepis na pieczoną rzodkiewkę

  • To łatwy przepis na pyszną, aromatyczną i zdrową przekąskę. Z przepisu mogą skorzystać nawet ci, którzy dopiero uczą się zdrowej kuchni.
  • Pieczoną rzodkiewkę robi się szybko. W sumie czas przygotowania wynosi pół godziny.
  • Składniki, które są potrzebne do zrobienia rzodkiewkowej przekąski, są w sklepach i na bazarkach przez cały rok.
  • Do marynaty dodaje się ocet balsamiczny. Zastąpi go ciemny sos sojowy.
  • Zamiast miodu sprawdzi się syrop klonowy.
  • Liście rzodkiewki można wykorzystać do zrobienia domowego sosu pesto z tym składnikiem.

Pieczona rzodkiewka – właściwości

To niskokaloryczne chrupiące warzywo podczas pieczenia zyskuje nie tylko smak i ciekawy aromat. Tak przyrządzona rzodkiewka jest pełna prozdrowotnych substancji odżywczych. To źródło wzmacniającej odporność i wspomagającej produkcję kolagenu witaminy C. Jest bogata w dający uczucie sytości i regulujący trawienie błonnik. W rzodkiewkach znajduje się sporo flawonoidów i przeciwutleniaczy. Związki te wykazują działanie antyoksydacyjne i niszczą wolne rodniki.

Kiedy podawać pieczoną rzodkiewkę?

To super pomysł na niskokaloryczną przekąskę w ciągu dnia. Mogą ją jeść osoby, które są na diecie i chcą zrzucić zbędne kilogramy oraz ci, którzy zdrowo się odżywiają. To dobry pomysł na lekką i pełną składników odżywczych przegryzkę na mecz lub wieczór filmowy. Sprawdzi się tez jako przekąską na imprezę i dodatek do kolacji. Pieczona rzodkiewka smakuje pysznie sama. Jednak warto ją podać w towarzystwie sosu ranczerskiego lub czosnkowego.

SKŁADNIKI

  • 2 pęczki rzodkiewek
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Oliwę z oliwek wymieszać z octem balsamicznym, miodem, suszoną bazylią, solą i pieprzem.
  • Umyte i pozbawione liści rzodkiewki pokroić na połówki i przełożyć do niedużej formy do zapiekania. Wlać mieszankę oliwy z przyprawami i dokładnie wymieszać.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 25 minut.
  • Podawać na ciepło posypaną posiekaną natką pietruszki oraz z sosem lub dipem.
Rzodkiewka - czy warto jeść rzodkiewkę?
Anna Szulc-Górska
więcej