Pasta z bobu do chleba - jak zrobić? Łatwy przepis!

2019-06-24
pasta-z-bobu-do-chleba-jak-zrobic-latwy-przepis.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Z bobu można przyrządzić pożywną pastę do chleba
łatwy
25 min
4

Trwa sezon na bób - to znakomite warzywo jest tak bogate w białko, że może w znacznym stopniu zastąpić mięso. Jak przyrządzić z bobu smaczną pastę do chleba?

Składniki

bób

dodatki: oliwa z oliwek, sok z cytryny, pieprz, sól

opcjonalnie: świeże zioła, awokado, kminek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Nasiona bobu obgotowujemy w osolonej wodzie do miękkości. Żeby zachowały jak najwięcej wartości odżywczych, wody powinno być niewiele, a nasiona należy wrzucić do niej dopiero wtedy, gdy zaczyna wrzeć.

Ugotowany bób zalewamy niewielką ilością oliwy z oliwek, dodajemy trochę soku z cytryny, pieprzu i ewentualnie soli, a następnie rozdrabniamy blenderem.

W zależności od upodobań można przygotować pastę zupełnie gładką albo rodzaj salsy z widocznymi cząstkami nasion.

Tyle przepis podstawowy. Ale pasta z bobu może mieć różne smaki w zależności od dodatków. Jeśli zależy nam, by miała efektowny wygląd i jednolicie zielony kolor, ziarna trzeba obrać ze skórki i połączyć z miąższem awokado i podwójną porcją soku z cytryny. Po zmiksowaniu powstanie aromatyczna, smakowita masa, którą można potraktować jako dodatek do pieczywa albo rodzaj dipu czy niezależną przystawkę - nawet na wiosenne przyjęcie.

Dobrym pomysłem jest przygotowanie pasty z bobu z dodatkiem świeżych ziół - bazylii, cząbru, tymianku. Dodatek ziaren kminku pomoże osobom narzekającym na problemy z żołądkiem - tak przyprawiony bób będzie wtedy łatwiejszy do strawienia.

ZOBACZ WIDEO jak ugotować bób!

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska