Nutella dyniowa urzeka złocistym kolorem. Przepis na domowy krem z dyni

nutella z dyni
Autor: Shutterstock Nutella dyniowa to obłędny przysmak w złocistym kolorze.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Sezon na dynię trwa w najlepsze. Aromatyczne zupy, domowe ciasta czy dania obiadowe z dynią królują w naszych kuchniach. Wśród przepisów na dyniowe przysmaki znalazła się sprawdzona receptura na pyszny i słodki dyniowy krem. Nutella z dyni smakuje obłędnie i bez problemu można zrobić ją w domu. Poznajcie łatwy przepis na nutellę dyniową, która oczaruje pod każdym względem.

Nutella z dyni – składniki

Do przygotowania złocistej nutelli z dodatkiem puree z pieczonej dyni wykorzystuje się kilka prostych i niedrogich składników. Można je kupić i w mniejszych, i w większych sklepach spożywczych. Dodatkową zaletą tego przepisu jest to, że poza sezonem do przygotowania nutelli w tej wersji można wykorzystać mrożoną dynię. Jakie produkty znalazły się na liście składników w przepisie na nutellę dyniową?

  • dynia – główny składnik nutelli, bogata w błonnik, beta-karoten oraz witaminy, sprawdzi się dynia piżmowa i Hokkaido
  • biała czekolada – nadaje przyjemnej konsystencji
  • mleko skondensowane – nadaje mlecznego i kremowego smaku
  • cukier trzcinowy – można zastąpić go ksylitolem lub erytrytolem, aby było mniej kalorycznie
  • ekstrakt waniliowy – nadaje przyjemnego smaku i aromatu

Jak zrobić nutellę dyniową?

Pyszna nutella z dyni w złocistym kolorze jest łatwa i szybka to zrobienia. Przepis nie jest trudny. Nawet ci, którzy dopiero uczą się domowego gotowania, zrobią ją na piątkę z plusem.

Pierwszym krokiem jest upieczenie kawałków dyni i zmiksowanie ich na gładkie puree. Następnie dynię przekłada się do rondelka, wsypuje cukier oraz dodaje się ekstrakt waniliowy. Po podgrzaniu wlewa się skondensowane mleko i dodaje kawałki białej czekolady. Składniki należy podgrzewać i mieszać, aż połączą się w gładki złocisty krem. Gotową nutellę dyniową przekłada się do słoika, zakręca i odstawia do góry dnem. Kiedy nutella z dyni całkowicie ostygnie, można ją jeść z ulubionymi dodatkami. Słoik warto przechowywać w lodówce.

Z czym podawać nutellę dyniową?

Obłędna nutella z dyni w złocistym kolorze to uniwersalny dodatek. Pysznie smakuje z chlebem, chrupiącą bagietką czy ciepłymi tostami. Smacznie komponuje się z goframi. Sprawdzi się w naleśnikach i jako przyjemny składnik domowych deserów. Nutella dyniowa to także smaczna słodka przekąska między posiłkami.

SKŁADNIKI

  • 1 kg świeżej dyni
  • 250 g białej czekolady
  • 200 g cukru trzcinowego
  • 1/2 puszki mleka skondensowanego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dynię pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika i nagrzanego do 180 stopni C i piec około 20 minut.
  • Upieczoną dynię przełożyć do blendera i zmiksować na gładkie puree.
  • Dyniowe puree przełożyć do rondelka i wsypać cukier oraz ekstrakt waniliowy. Podgrzewać na średnim ogniu, a następnie wlać mleko skondensowane i dodać połamaną na mniejsze kawałki białą czekoladę. Gotować, często mieszając, aż masa zgęstnieje. Od czasu do czasu zamieszać.
  • Krem przełożyć do czystego i osuszonego słoika. Szczelnie zamknąć i odstawić do góry dnem do całkowitego ostygnięcia. Przechowywać w lodówce.
  • Podawać jako pastę do chleba, dodatek do deserów czy jako słodką przekąskę.
Dynia – Peruwianka, która podbiła świat!
Anna Szulc-Górska
więcej