Nutella dyniowa urzeka złocistym kolorem. Przepis na domowy krem z dyni
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Sezon na dynię trwa w najlepsze. Aromatyczne zupy, domowe ciasta czy dania obiadowe z dynią królują w naszych kuchniach. Wśród przepisów na dyniowe przysmaki znalazła się sprawdzona receptura na pyszny i słodki krem z tego sezonowego warzywa. Nutella z dyni smakuje obłędnie i bez problemu można zrobić ją w domu. Poznajcie łatwy przepis na nutellę dyniową, która oczaruje pod każdym względem.
Nutella z dyni – składniki
Do przygotowania złocistej nutelli z dodatkiem purèe z pieczonej dyni wykorzystuje się kilka prostych i niedrogich składników. Można je kupić i w mniejszych, i w większych sklepach spożywczych. Dodatkową zaletą tego przepisu jest to, że poza sezonem do przygotowania nutelli w tej wersji można wykorzystać mrożoną dynię. Jakie produkty znalazły się na liście składników w przepisie na nutellę dyniową?
- dynia – główny składnik nutelli, bogata w błonnik, beta-karoten oraz witaminy, sprawdzi się dynia piżmowa i Hokkaido
- biała czekolada – nadaje przyjemnej konsystencji
- mleko skondensowane – nadaje mlecznego i kremowego smaku
- cukier trzcinowy – można zastąpić go ksylitolem lub erytrytolem, aby było mniej kalorycznie
- ekstrakt waniliowy – nadaje przyjemnego smaku i aromatu
Jak zrobić nutellę dyniową?
Pyszna nutella z dyni w złocistym kolorze jest łatwa i szybka to zrobienia. Przepis nie jest trudny. Nawet ci, którzy dopiero uczą się domowego gotowania, zrobią ją na piątkę z plusem.
Pierwszym krokiem jest upieczenie kawałków dyni i zmiksowanie ich na gładkie purèe. Następnie dynię przekłada się do rondelka, wsypuje cukier oraz dodaje się ekstrakt waniliowy. Po podgrzaniu wlewa się skondensowane mleko i dodaje kawałki białej czekolady. Składniki należy podgrzewać i mieszać, aż połączą się w gładki złocisty krem. Gotową nutellę dyniową przekłada się do słoika, zakręca i odstawia do góry dnem. Kiedy nutella z dyni całkowicie ostygnie, można ją jeść z ulubionymi dodatkami. Słoik z kremem dyniowym warto przechowywać w lodówce.
Z czym podawać nutellę dyniową?
Obłędna nutella z dyni w złocistym kolorze to uniwersalny dodatek do różnych dań. Pysznie smakuje z chlebem, chrupiącą bagietką czy ciepłymi tostami. Smacznie komponuje się z goframi. Sprawdzi się w naleśnikach. Krem dyniowy jest przyjemnym składnikiem domowych deserów. Nutella dyniowa to także smaczna słodka przekąska między posiłkami.
SKŁADNIKI
- 1 kg świeżej dyni
- 250 g białej czekolady
- 200 g cukru trzcinowego
- 1/2 puszki mleka skondensowanego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dynię pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika i nagrzanego do 180 stopni C i piec około 20 minut.
- Upieczoną dynię przełożyć do blendera i zmiksować na gładkie purèe.
- Dyniowe purèe przełożyć do rondelka i wsypać cukier oraz ekstrakt waniliowy. Podgrzewać na średnim ogniu, a następnie wlać mleko skondensowane i dodać połamaną na mniejsze kawałki białą czekoladę. Gotować, często mieszając, aż masa zgęstnieje.
- Krem przełożyć do czystego i osuszonego słoika. Szczelnie zamknąć i odstawić do góry dnem do całkowitego ostygnięcia. Przechowywać w lodówce.
- Podawać jako pastę do chleba, dodatek do deserów czy jako słodką przekąskę.