Nuggetsy z tofu to przekąska idealna. Wychodzą chrupiące i pełne smaku

Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Pyszne, chrupiące i całkowicie wegańskie. Nuggetsy z tofu to świetny pomysł na przekąskę czy dodatek do obiadu. Są niezwykle aromatyczne i proste w przygotowaniu. Sekretem jest zamarynowanie naszego tofu. W ten sposób otrzymamy niezwykle aromatyczne, wegańskie kąski.
Chrupiące, wegańskie nuggetsy. Proste i aromatyczne
Nuggetsy z tofu to idealna alternatywa dla znanych chyba każdemu nuggetsów z kurczaka. Są proste w przygotowaniu, a wychodzą pełne smaku i niezwykle chrupiące. To prosty sposób na smaczną przekąskę czy dodatek do obiadu, a nie namęczymy się przygotowując je.
Ważne jednak jest, by wybrać twarde tofu i odpowiednio je odcisnąć. W innym przypadku możemy bowiem mieć do czynienia z rozmiękłymi nuggetsami zamiast chrupiącymi. Choć marynata nie jest tu niezbędna, to ona właśnie nadaje naszym nuggetsom specjalnego smaku, bez niej wyjdą bowiem dość mdłe.
Jeśli chcemy możemy zamienić bułkę tartą na panko - wówczas nasze nuggetsy wyjdę jeszcze bardziej chrupiące. Ciekawym pomysłem może być również dodanie do panierki z rozdrobnionej w blenderze prażonej cebuli.
Te nuggetsy sprawdzą się na każdy dzień. Jeśli chcemy możemy podać je z frytkami i surówką lub jako przekąskę podczas oglądania filmu czy jakiegoś meczu. Warto również pamiętać o sosie! Sprawdzi się majonez z ketchupem, sos BBQ czy sos czosnkowy.
SKŁADNIKI
- 500 g twardego tofu
- 60 ml sosu sojowego
- 0,5 szklanki wody
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 3/4 bułki tartej
- 150 ml napoju roślinnego
- olej
- sól i pieprz
- 50 g skrobi kukurydzianej
- 0,5 szklanki ketchupu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Tofu odcisnakmy - układamy je na kilku listkach ręcznika papierowego, przykrywamy kolejnymi listkami, na wierz kładziemy ciężki garnek.
- Zostawiamy na około godzinę.
- Tofu rwiemy na kawałki.
- W misce mieszamy wodę, sos sojowy, słodką paprykę, ketchup, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól oraz pieprz.
- Zalewamy marynatą nasze tofu i odkładamy.
- Następnie całość posypujemy skrobią ziemniaczaną i mieszamy.
- Maczamy w mleku roślinnym i obtaczamy w bułce tartej.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez około 40 minut, przewracając w połowie.