Pasta kanapkowa z prażoną cebulką. Ekspresowa i oryginalnie pyszna

pasta z prażoną cebulką
Autor: Shutterstock
łatwy
15 min
4

Co można zrobić z dodatkiem prażonej cebulki? Odpowiedź na to pytanie jest prosta jak ten przepis. Pasta kanapkowa z prażoną cebulką to strzał w dziesiątkę. Smarowidło jest nie tylko bardzo dobre. Robi się je błyskawicznie i w takim samym tempie znika. Oto sprawdzony przepis na super pastę do chleba z prażoną cebulką.

Jak zrobić pastę kanapkową z prażoną cebulką?

Zrobienie pasty do chleba jest proste. Ugotowane na twardo i starte na tarce jajka należy wymieszać ze startym żółtym serem i prażoną cebulką. Składniki scala jogurt, majonez i musztarda. Na koniec dodaje się sól i pieprz do smaku.

Przepis na pastę kanapkową z prażoną cebulką

  • Przepis na to smarowidło do chleba jest łatwy.
  • Pastę robi się bardzo szybko, nie licząc gotowania jajek. To można zrobić dzień wcześniej.
  • Na liście składników znajduje się sześć niedrogich produktów oraz przyprawy.
  • Smak pasty zaostrzy dodatek mielonego chili.
  • Do sosu można dodać musztardę ostrą lub łagodną.
  • Ser żółty należy zetrzeć do dużych oczkach tarki.

Z czym podawać pastę kanapkową z prażoną cebulką?

Pasta kanapkowa świetnie smakuje z chlebem, ciepłymi tostami i chrupiącą bagietką. Można ją też wykorzystać, przygotowując małe przekąski na imprezę. Apetycznie będą się prezentować krakersy z tym dodatkiem. Pastę można też wykorzystać do faszerowania jajek.

SKŁADNIKI

  • 4 jajka ugotowane twardo
  • 120 g startego żółtego sera
  • 3 czubate łyżki prażonej cebulki
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jajka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do miski, dodać starty żółty ser i prażoną cebulkę. Wymieszać.
  • Jogurt wymieszać z majonezem i musztardą. Doprawić solą i pieprzem.
  • Sos wlać do pozostałych składników i dokładnie wymieszać.
  • Podawać z ulubionym pieczywem.
Cebula - właściwości. Dlaczego warto jeść cebulę?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej