Pasta kanapkowa z prażoną cebulką. Ekspresowa i oryginalnie pyszna
Co można zrobić z dodatkiem prażonej cebulki? Odpowiedź na to pytanie jest prosta jak ten przepis. Pasta kanapkowa z prażoną cebulką to strzał w dziesiątkę. Smarowidło jest nie tylko bardzo dobre. Robi się je błyskawicznie i w takim samym tempie znika. Oto sprawdzony przepis na super pastę do chleba z prażoną cebulką.
Jak zrobić pastę kanapkową z prażoną cebulką?
Zrobienie pasty do chleba jest proste. Ugotowane na twardo i starte na tarce jajka należy wymieszać ze startym żółtym serem i prażoną cebulką. Składniki scala jogurt, majonez i musztarda. Na koniec dodaje się sól i pieprz do smaku.
Przepis na pastę kanapkową z prażoną cebulką
- Przepis na to smarowidło do chleba jest łatwy.
- Pastę robi się bardzo szybko, nie licząc gotowania jajek. To można zrobić dzień wcześniej.
- Na liście składników znajduje się sześć niedrogich produktów oraz przyprawy.
- Smak pasty zaostrzy dodatek mielonego chili.
- Do sosu można dodać musztardę ostrą lub łagodną.
- Ser żółty należy zetrzeć do dużych oczkach tarki.
Z czym podawać pastę kanapkową z prażoną cebulką?
Pasta kanapkowa świetnie smakuje z chlebem, ciepłymi tostami i chrupiącą bagietką. Można ją też wykorzystać, przygotowując małe przekąski na imprezę. Apetycznie będą się prezentować krakersy z tym dodatkiem. Pastę można też wykorzystać do faszerowania jajek.
SKŁADNIKI
- 4 jajka ugotowane twardo
- 120 g startego żółtego sera
- 3 czubate łyżki prażonej cebulki
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jajka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do miski, dodać starty żółty ser i prażoną cebulkę. Wymieszać.
- Jogurt wymieszać z majonezem i musztardą. Doprawić solą i pieprzem.
- Sos wlać do pozostałych składników i dokładnie wymieszać.
- Podawać z ulubionym pieczywem.