Nie wyrzucam pestek dyni. Robię z nich pyszną i zdrową pastę do chleba i nie tylko
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dynia to królowa jesieni. Jej pestki są jadalne i pełne zdrowia. Co można zrobić z pestek z dyni? Mało kto wie, że świetnie sprawdzą się jako główny składnik przepysznej i bogatej w substancje odżywcze pasty kanapkowej. Idealnie zastąpi wędliny, sery, a nawet masło. Poznajcie prosty i ekspresowy przepis na domową pastę z prażonych pestek dyni.
Co daje nam jedzenie pestek dyni?
Pestki dyni to wartościowy składnik diety. Są bogate w zdrowe tłuszcze i dobrze przyswajalne białko. Zawierają witaminy z grupy B, E, C, magnez, wapń, potas i cynk. Korzystnie wpływają na układ pokarmowy, sercowy i odpornościowy. Zmniejszają ryzyko zachorowania na miażdżycę, osteoporozę i kamicę nerkową. Wspierają kości i zęby. Pestki dyni wykazują działanie przeciwzapalnie i są naturalnym środkiem w walce z pasożytami układu pokarmowego. Ze względu na swoje prozdrowotne właściwości zostały głównym składnikiem tej pysznej pasty.
Jak zrobić pastę z pestek dyni?
Przepis na domową pastę z pestek dyni jest łatwy i szybki. Na liście składników znalazły się produkty, które zalecane są przez lekarzy i dietetyków. Charakteryzują się bogactwem witamin, minerałów i substancji odżywczych. Są łatwo dostępne przez cały rok.
Jeżeli lubicie dynię, nie wyrzucajcie pestek. Wystarczy oczyścić je za pomocą ręcznika papierowego z włókien i resztek miąższu. Następnie należy rozłożyć je na desce i odstawić na kilka godzin, a następnie wyłuskać z łupinek.
Jak zrobić zdrową pastę z pestek dyni? Z tym przepisem jest to nie tylko proste, ale i błyskawiczne. Przyda się mocny blender, który połączy wszystkie składniki w jednolitą pastę.
- 1. krok – uprażenie pestek dyni na patelni
- 2. krok – zmiksowanie pestek dyni z pozostałymi składnikami
- 3. krok – przełożenie pasty z pestek dyni do miseczki i przechowywanie jej w lodówce
Do czego służy pasta z pestek dyni?
Pyszna i zdrowa pasta z prażonych pestek dyni ma szerokie zastosowanie. Urozmaici śniadania, pasuje na kolację i można z niej zrobić wyśmienite przekąski. Świetnie smakuje z paluszkami grissini i świeżymi warzywami pokrojonymi w słupki. Zastąpi wędliny i sery na kanapkach. To dobry i zdrowy zamiennik masła. Pastę z pestek dyni można wykorzystać także jako dodatek do potraw na ciepło. Podkręci smak dań z kaszą w roli głównej, sosów czy nadzień do pierogów i naleśników. Bez względu na sposób podania zdrowa i smaczna pasta z pestek dyni będzie smakować znakomicie.
SKŁADNIKI
- 1 szklanka pestek dyni
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pestki dyni uprażyć na suchej patelni, aż zaczną się rumienić i staną aromatyczne.
- Prażone pestki dyni przełożyć do blendera. Dodać czosnek i wlać oliwę z oliwek oraz sok z cytryny. Doprawić solą, pieprzem, bazylią i oregano.
- Składniki zmiksować na gładką pastę.
- Pastę przełożyć do miseczki.
- Podawać z ulubionym pieczywem, grzankami lub jako przekąskę z warzywami.