Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć szynki. Ten przepis zaskoczy wszystkich gości.
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Niektóre potrawy warto zacząć przygotowywać odpowiednio wcześniej, by brylowały na świątecznym stole. Już teraz warto zacząć gromadzić składniki na przykład na wielkanocną szynkę. W tym roku jednak zamiast pieczenia czy wędzenia wybierz gotowanie. Ta zalewa sprawi, że mięso będzie soczyste i aromatyczne.
Co potrzeba do szynki gotowanej w herbacie?
Wielkanocna szynka jest czymś, bez czego wiele osób nie może sobie nawet wyobrazić świąt. Zazwyczaj jest ona jednak pieczona bądź wędzona. W tym roku warto rozważyć przygotowanie gotowanej szynki. Dzięki zalewie jest ona nie tylko niezwykle soczysta, ale również bardzo aromatyczna. Gotowanie szybki w herbacie sprawia, że przypomina ona z wyglądu wędzoną, jednak jest bardzo delikatna i pozostawia po sobie charakterystyczny posmak tego popularnego napoju. Trzeba jednak pamiętać, że konieczne będzie użycie dobrej jakości herbaty, by mieć pewność, że nasz przysmak wyjdzie. Co będziemy potrzebować do przygotowania tego przysmaku?
- szynkę
- sól morską
- herbatę
- jałowca
- ziele angielskie
- pieprz
- paprykę słodką
- kolendrę
- czosnek
- naturalny sznurek
Szynka w herbacie - jak przygotować?
Przygotowanie szynki gotowanej w herbacie nie jest ciężkie, jednak cały proces zajmuje trochę czasu. Zanim zabierzemy się do gotowania, trzeba odpowiednio przygotować mięso. Na początek należy oczyścić je z błon i przepłukać pod bieżącą wodą. Następnie nakłuwamy je i nacieramy solą. Tak przygotowaną szynkę wkładamy do lodówki przynajmniej na całą noc. Po tym czasie wyjmujemy ja, płuczemy i obowiązujemy na ukos za pomocą naturalnego sznurka. Do dużego garnka wrzucamy wszystkie przyprawy i wlewamy wodę. Po doprowadzeniu zalewy do wrzenia dorzucamy szynkę i herbatę. Całość gotujemy przez około godzinę, dolewając w razie potrzeby wody. Po tym czasie zdejmujemy z ognia i czekamy do całkowitego wystygnięcia zalewy.
SKŁADNIKI
- 1 kg szynki
- 6 łyżki soli morskiej
- 6 kulek ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 12 ziaren czarnego pieprzu
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka kolendry
- 6 torebek czarnej herbaty
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 2,5 litra wody
- 4 kulki jałowca
- naturalny sznurek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Szynkę oczyszczamy z błon i myjemy pod zimną bieżącą wodą.
- Za pomocą ostrego noża bądź widelca nakłuwamy mięso w kilku miejscach.
- Nacieramy mięso za pomocą 2 łyżek soli morskiej.
- Odstawiamy do lodówki na całą noc.
- Mięso wyciągamy i płuczemy.
- Za pomocą naturalnego sznurka wiążemy na ukos.
- Na dużego garnka wlewamy wodę i dorzucamy wszystkie przyprawy.
- Zalewę zagotowujemy.
- Kiedy zacznie wrzeć dodajemy szynkę oraz torebki herbaty.
- Gotujemy na małym ogniu przez około godzinę, dolewając wody w razie potrzeby.
- Po ugotowaniu zostawiamy mięso w zalewie, aż do całkowitego wystygnięcia.