Na Wielkanoc piekę aromatyczne bułeczki. W ich środku znajduje się pyszne nadzienie

ziołowe bułeczki z pasztetem
Autor: Shutterstock Ziołowe bułeczki z tym nadzieniem smakują wybornie. To świetny przepis na Wielkanoc.
łatwy
90 min
4

Jeżeli szukacie oryginalnej i pysznej przekąski na Wielkanoc, koniecznie sprawdźcie przepis na znakomite ziołowe bułeczki, które skrywają smaczną niespodziankę. W ich środku kryje się nadzienie z pasztetu. Na pewno oczarują gości swoim wybornym smakiem. Oto prosty przepis na ziołowe bułeczki z pasztetem.

Ziołowe bułeczki z pasztetem – składniki

Do przygotowania małych bułek wypełnionych znakomitym nadzieniem wykorzystuje się proste składniki. Można je kupić przez cały rok, a ich cena nie jest wygórowana. Większość z nich zawsze jest w domu.

Lista składniki, które niezbędne są do przygotowania tych wielkanocnych bułeczek ziołowych, nie jest długa. Jakie produkty się na niej znalazły?

  • składniki do zaczynu – suche drożdże, woda, cukier
  • mąka pszenna
  • pasztet drobiowy do smarowania
  • oliwa z oliwek
  • świeże zioła – natka pietruszki, koperek, bazylia, oregano
  • przyprawy – sól, zioła prowansalskie

Jak zrobić ziołowe bułeczki z pasztetem?

Pełne smaku i po brzegi nadziane pasztetem bułeczki to idealne danie na Wielkanoc. Przepis na ten świąteczny przysmak nie jest skomplikowany. Należy jednak zarezerwować sobie nieco więcej czasu na ich przygotowanie. Bułeczki robi się z ciasta drożdżowego, które potrzebuje czasu, aby wyrosnąć.

Jak więc zrobić ziołowe bułeczki z nadzieniem z pasztetu? Przepis nie jest trudny i dobrze jest mieć go pod ręką nie tylko podczas Wielkanocy. Można z niego skorzystać także po świętach, kiedy lodówka przeładowana jest jedzeniem. Do nadzienia można wykorzystać resztki wielkanocnego pasztetu.

  • 1. krok – przygotowanie zaczynu drożdżowego
  • 2. krok – wyrobienie i odstawienie do wyrośnięcia ciasta na bułeczki
  • 3. krok – podzielenie ciasta, nałożenie pasztetu i uformowanie bułeczek
  • 4. krok – upieczenie ziołowych bułeczek z pasztetem w piekarniku

Jak upiec ziołowe bułeczki z pasztetem?

Pieczenie domowych bułeczek z dodatkiem pasztetu drobiowego nie jest skomplikowane. Surowe bułeczki należy ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Trzeba zachować odstępy, ponieważ w czasie pieczenia ziołowe bułeczki jeszcze urosną. Blachę wstawia się do rozgrzanego piekarnika. Temperatura powinna wynosić 180 stopni C. pieczenie trwa tylko 20 minut. Po upieczeniu bułeczki należy odstawić do ostygnięcia.

SKŁADNIKI

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g pasztetu drobiowego do smarowania
  • 150 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka posiekanych świeżych ziół (koperek, natka pietruszki, oregano, bazylia)
  • 7 g drożdży instant
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski wlać wodę. Wsypać cukier i drożdże. Wymieszać i odstawić na 10 minut.
  • Wsypać mąkę, sól oraz zioła prowansalskie i świeże. Wlać oliwę z oliwek. Wymieszać, a następnie wyrobić ciasto.
  • Uformować kulę, przełożyć do miski, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
  • Wyrośnięte ciasto podzielić na nieduże części. Każdą z nich rozpłaszczyć w dłoniach i nałożyć 1 łyżeczkę pasztetu. Zlepić i uformować okrągłą bułeczkę.
  • Bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 20 minut.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Podawać jako przekąskę w święta wielkanocne.
Beszamel.pl zdradza sekret idealnego pasztetu
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej