Mniej kalorii, a tyle samo smaku. Wystarczy przygotować falafel w ten sposób

Mniej kalorii, a tyle samo smaku. Wystarczy przygotować falafel w ten sposób
Autor: Shutterstock.com Mniej kalorii, a tyle samo smaku. Wystarczy przygotować falafel w ten sposób
łatwy
15 min
6

Dieta wegetariańska

Falafel cieszy się coraz większą popularnością. Ta przekąska jest delikatna w środku i chrupiąca na zewnątrz, a co więcej - całkowicie wegetariańska. Jedynym jej minusem jest fakt, że smaży się ją na głębokim oleju. Dzięki temu przepisowi jednak, sprawimy, że nasz ziołowy falafel będzie znacznie zdrowszy.

Aromatyczny falafel bez tłuszczu. Przekąska wręcz idealna

Falafel to pyszne i aromatyczne kuleczki z ciecierzycy, które świetnie sprawdzą się w najróżniejszych daniach. Mogą być podane jako przekąska, do burgerów, kebabów czy w picie. Nie tylko niezwykle smakują, ale są również dość proste do przygotowania, o ile oczywiście pamiętamy o namoczeniu ciecierzycy.

Ich jedynym minusem jest nic innego, jak sposób ich smażenia - czyli na głębokim oleju. Na szczęście, tego kroku można łatwo uniknąć. Wystarczy, że włożymy je do piekarnika. Nasze falafele z dużą ilością ziół bez problemu upieczemy w 220 stopniach. I wcale nie będziemy musieli długo czekać - będą gotowe w niecałe 20 minut.

Dzięki temu otrzymamy przepyszną, wegetariańską przekąskę, która zasmakuje każdemu. Najlepiej podawać je w towarzystwie hummusu lub sosu jogurtowego. Warto również pamiętać o świeżych warzywach.

Ziołowy falafel nie tylko wybornie smakuje, ale również pięknie się prezentuje, Jego intensywny, zielony kolor zachwyci każdego. Jeśli więc nie masz pomysłu na ciekawą przekąskę, ten przepis sprawdzi się idealnie.

SKŁADNIKI

  • 20 g świeżej kolendry
  • 20 g świeżego koperku
  • 20 g świeżej pietruszki
  • 1 łyżeczka tahini
  • 200 g cieciorki suchej
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 cebuli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 0,5 cytryny (skórka i sok)
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cieciorkę zalewamy wodą i zostawiamy na noc do namoczenia.
  • Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni.
  • W blenderze miksujemy kolendrę, koperek i pietruszkę.
  • Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie blendujemy, aż będą drobno zmielone.
  • Za pomocą zwilżonych rąk, formujemy kilki.
  • Układamy je na blachę do pieczenia wyłożoną papierem.
  • Pieczemy około 18 minut.
Dla kogo wegetarianizm?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej