Kurczaka marynuję, panieruję i smażę. Ta japońska przekąska imprezowa to mistrzostwo świata

kurczak w tempurze
Autor: Shutterstock Najlepsza przekąska na ciepło na imprezę? Kurczak w chrupiącej panierce podbije podniebienia gości.
łatwy
30 min
2

Pyszny i chrupiący kurczak w tempurze to propozycja na wyśmienitą przekąskę, która uświetni niejedną imprezę i spotkanie towarzyskie. Przepis nie jest skomplikowany i czasochłonny. Przekonajcie się sami i sprawdźcie, jak zrobić kurczaka w tempurze. Ta prosta przekąska pochodząca z kuchni japońskiej oczaruje każdego gościa.

Co to znaczy „kurczak w tempurze”?

Tempura to sposób przyrządzania mięsa, warzyw czy owoców morza. Składniki panieruje się, a następnie smaży w głębokim tłuszczu. Dzięki temu nabierają wyjątkowej chrupkości i smakują doskonale. Tempura to stały element kuchni japońskiej. W Kraju Kwitnącej Wiśni znana jest od XVI wieku, ale przepis na tę uniwersalną panierkę sprowadzili misjonarze z Portugalii.

Kurczak w tempurze przyrządzony według tego prostego przepisu to filet pokrojony w długie paski, panierowany i smażony na głębokim tłuszczu. Tempura to inaczej panierka. Przygotowuje się ją z mąki pszennej i kukurydzianej, jajek i lodowatej wody. Mięso należy wcześniej zamarynować w sosie sojowym z dodatkiem przypraw, dzięki czemu zyskuje jeszcze lepszy smak i aromat.

Jak zrobić kurczaka w tempurze?

Przepis na pyszną przekąskę w postaci piersi kurczaka w tempurze nie jest tak trudny, jak mogłoby się wydawać. Postępując według tej sprawdzonej receptury danie uda się za pierwszym razem, a z każdym kolejnym będzie wychodzić jeszcze lepiej.

Jak więc usmażyć kurczaka w tempurze? To danie, które jest popularne w Japonii, z łatwością można zrobić w domowych warunkach.

  • 1. krok – pokrojenie i zamarynowanie kurczaka
  • 2. krok – przygotowanie tempury
  • 3. krok – zanurzenie kurczaka w tempurze
  • 4. krok – usmażenie kurczaka w tempurze na głębokim tłuszczu

Jak podawać kurczaka w tempurze?

Chrupiące paski piersi kurczaka w tempurze to pomysł na oryginalną przekąskę w japońskim stylu. Na pewno oczarują gości w czasie domowej imprezy. Sprawdzą się też na obiad. Wystarczy podać je z ryżem i surówką z kapusty, a powstanie pyszny i sycący posiłek. Do kurczaka w tempurze można podać chrzan wasabi i różne sosy, które podkręcą smak tej ciekawej przekąski. Kawałki chrupiącego kurczaka można wykorzystać do przygotowania znakomitej sałatki. Bez względu na formę podania kurczak w tempurze smakuje rewelacyjnie.

SKŁADNIKI

  • 500 g piersi z kurczaka
  • olej do smażenia

  • marynata:
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • sól, pieprz

  • panierka:
  • 240 ml bardzo zimnej wody
  • 120 g mąki pszennej
  • 120 g mąki kukurydzianej
  • 2 jajka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pierś kurczaka pokroić w długie i cienkie paski.
  • Przygotować marynatę. Do miski wlać sos sojowy i doprawić papryką, imbirem i czosnkiem oraz solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
  • Do marynaty włożyć paski kurczaka. Wymieszać i odstawić.
  • Do drugiej miski wbić jajka i roztrzepać widelcem. Wsypać mąkę pszenną i kukurydzianą. Wlać wodę i zmiksować, aż powstanie gładkie ciasto.
  • W garnka wlać tyle oleju, aby przykrył kurczaka. Mocno rozgrzać.
  • Kawałki kurczaka zanurzać w tempurze i wkładać na gorący olej. Smażyć partiami po około 3 minuty. Wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej. Po usmażeniu przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • Podawać jako przekąskę na ciepło lub na obiad.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Anna Szulc-Górska
więcej