Kurczaka marynuję, panieruję i smażę. Ta japońska przekąska imprezowa to mistrzostwo świata
Pyszny i chrupiący kurczak w tempurze to propozycja na wyśmienitą przekąskę, która uświetni niejedną imprezę i spotkanie towarzyskie. Przepis nie jest skomplikowany i czasochłonny. Przekonajcie się sami i sprawdźcie, jak zrobić kurczaka w tempurze. Ta prosta przekąska pochodząca z kuchni japońskiej oczaruje każdego gościa.
Co to znaczy „kurczak w tempurze”?
Tempura to sposób przyrządzania mięsa, warzyw czy owoców morza. Składniki panieruje się, a następnie smaży w głębokim tłuszczu. Dzięki temu nabierają wyjątkowej chrupkości i smakują doskonale. Tempura to stały element kuchni japońskiej. W Kraju Kwitnącej Wiśni znana jest od XVI wieku, ale przepis na tę uniwersalną panierkę sprowadzili misjonarze z Portugalii.
Kurczak w tempurze przyrządzony według tego prostego przepisu to filet pokrojony w długie paski, panierowany i smażony na głębokim tłuszczu. Tempura to inaczej panierka. Przygotowuje się ją z mąki pszennej i kukurydzianej, jajek i lodowatej wody. Mięso należy wcześniej zamarynować w sosie sojowym z dodatkiem przypraw, dzięki czemu zyskuje jeszcze lepszy smak i aromat.
Jak zrobić kurczaka w tempurze?
Przepis na pyszną przekąskę w postaci piersi kurczaka w tempurze nie jest tak trudny, jak mogłoby się wydawać. Postępując według tej sprawdzonej receptury danie uda się za pierwszym razem, a z każdym kolejnym będzie wychodzić jeszcze lepiej.
Jak więc usmażyć kurczaka w tempurze? To danie, które jest popularne w Japonii, z łatwością można zrobić w domowych warunkach.
- 1. krok – pokrojenie i zamarynowanie kurczaka
- 2. krok – przygotowanie tempury
- 3. krok – zanurzenie kurczaka w tempurze
- 4. krok – usmażenie kurczaka w tempurze na głębokim tłuszczu
Jak podawać kurczaka w tempurze?
Chrupiące paski piersi kurczaka w tempurze to pomysł na oryginalną przekąskę w japońskim stylu. Na pewno oczarują gości w czasie domowej imprezy. Sprawdzą się też na obiad. Wystarczy podać je z ryżem i surówką z kapusty, a powstanie pyszny i sycący posiłek. Do kurczaka w tempurze można podać chrzan wasabi i różne sosy, które podkręcą smak tej ciekawej przekąski. Kawałki chrupiącego kurczaka można wykorzystać do przygotowania znakomitej sałatki. Bez względu na formę podania kurczak w tempurze smakuje rewelacyjnie.
SKŁADNIKI
- 500 g piersi z kurczaka
- olej do smażenia
marynata:- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- sól, pieprz
panierka:- 240 ml bardzo zimnej wody
- 120 g mąki pszennej
- 120 g mąki kukurydzianej
- 2 jajka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pierś kurczaka pokroić w długie i cienkie paski.
- Przygotować marynatę. Do miski wlać sos sojowy i doprawić papryką, imbirem i czosnkiem oraz solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
- Do marynaty włożyć paski kurczaka. Wymieszać i odstawić.
- Do drugiej miski wbić jajka i roztrzepać widelcem. Wsypać mąkę pszenną i kukurydzianą. Wlać wodę i zmiksować, aż powstanie gładkie ciasto.
- W garnka wlać tyle oleju, aby przykrył kurczaka. Mocno rozgrzać.
- Kawałki kurczaka zanurzać w tempurze i wkładać na gorący olej. Smażyć partiami po około 3 minuty. Wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej. Po usmażeniu przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Podawać jako przekąskę na ciepło lub na obiad.