Kulki mozzarelli w chrupiącej panierce. Pyszna przekąska na każdą okazję
Dieta wegetariańska
Co zrobić z mozzarelli w kulkach? Pyszne i chrupiące kulki mozzarelli to strzał w dziesiątkę. Ta mała przekąska na ciepło zachwyci nie tylko smakiem, ale i łatwością przygotowania. Małą mozzarellę w chrupiącej panierce robi się błyskawicznie w kilku prostych krokach. Przekonajcie się sami i wybierzcie ten łatwy, szybki i sprawdzony przepis na kulki mozzarelli w chrupiącej panierce.
Kulki mozzarelli w chrupiącej panierce – składniki
Tę pyszną i oryginalną przekąskę przygotowuje się z prostych składników. Wszystkie produkty doskonale się ze sobą komponują i tworzą to małe danie w obłędnym smaku. Na liście składników znalazło się tylko pięć produktów oraz kilka popularnych przypraw.
Co więc jest potrzebne do zrobienia kulek mozzarelli w chrupiącej panierce?
- mini mozzarella
- mąka kukurydziana
- bułka tarta
- jajko
- woda
- przyprawy – sól, słodka i ostra papryka, granulowany czosnek
Jak zrobić mozzarellę w panierce?
Małe kulki mozzarelli w chrupiącej panierce to danie efektowne. Wbrew pozorom przyrządzenie w ten sposób włoskiego sera w wersji mini nie jest skomplikowane. Należy jednak postępować według przepisu krok po kroku, a chrupiąca mozzarella uda się, będzie smakować każdemu i błyskawicznie zniknie z talerzy.
Przepis na chrupiącą mozzarellę w panierce jest podzielony na poszczególne czynności.
- 1. krok – odsączenie i osuszenie mini mozzarelli
- 2. krok – roztrzepanie jajka z wodą oraz wymieszanie bułki tartej z przyprawami
- 3. krok – panierowanie kulek mozzarelli w jajku, mące kukurydzianej i bułce tartej z przyprawami
- 4. krok – usmażenie mozzarelli na oleju na patelni
Jak podawać mozzarellę w chrupiącej panierce?
Mini mozzarella w aromatycznej i przyjemnie chrupiącej panierce to pomysł na pyszną przekąskę na ciepło. Sprawdzi się na imprezie. To idealne uzupełnienie deski serów. Mała mozzarella to również propozycja na oryginalną kolację.
Do mozzarelli w chrupiącej panierce pasują różne sosy. Poniżej znajdziecie łatwe i szybkie przepisy na pyszne domowe sosy i dipy, które pysznie komponują się z panierowaną mini mozzarellą, podkreślając jej smak.
- Sos ranczerski. Dodatek, który odmieni wiele tradycyjnych dań
- Żurawina do mięsa i serów: konfitura żurawinowa z gruszkami
- Sos curry - przepis na pyszny dip z mango
- Mutabal, czyli pasta z bakłażana i tahini. Prosty przepis na pyszny i aromatyczny dip
- Sos czosnkowy: prosty przepis
SKŁADNIKI
- 150 g mini mozzarelli w kulkach
- 80 g mąki kukurydzianej
- 80 g bułki tartej
- 1 jajko
- 1 łyżka wody
- 2 łyżeczki granulowanego czosnku
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryka
- 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
- sól
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kulki mozzarelli odsączyć z zalewy i osuszyć za pomocą papierowego ręcznika.
- Do miski wbić jajko i wlać wodę. Roztrzepać widelcem.
- Bułkę tartę wymieszać z solą, granulowanym czosnkiem oraz słodką i ostrą papryką.
- Kulki mozzarelli zanurzać w jajku, a następnie w mące kukurydzianej. Na koniec obtoczyć w bułce tartej z przyprawami.
- W garnku rozgrzać olej i smażyć na nim kulki mozzarelli, aż staną się rumiane. Po usmażeniu przełożyć na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Podawać jako ciepłą przekąskę w towarzystwie ulubionych sosów.