Kulki mozzarelli w chrupiącej panierce. Pyszna przekąska na każdą okazję

kulki mozzarelli w chrupiącej panierce
Autor: Shutterstock Chrupiące kulki mozzarelli w tej panierce smakują przepysznie.
łatwy
20 min
4

Dieta wegetariańska

Co zrobić z mozzarelli w kulkach? Pyszne i chrupiące kulki mozzarelli to strzał w dziesiątkę. Ta mała przekąska na ciepło zachwyci nie tylko smakiem, ale i łatwością przygotowania. Małą mozzarellę w chrupiącej panierce robi się błyskawicznie w kilku prostych krokach. Przekonajcie się sami i wybierzcie ten łatwy, szybki i sprawdzony przepis na kulki mozzarelli w chrupiącej panierce.

Kulki mozzarelli w chrupiącej panierce – składniki

Tę pyszną i oryginalną przekąskę przygotowuje się z prostych składników. Wszystkie produkty doskonale się ze sobą komponują i tworzą to małe danie w obłędnym smaku. Na liście składników znalazło się tylko pięć produktów oraz kilka popularnych przypraw.

Co więc jest potrzebne do zrobienia kulek mozzarelli w chrupiącej panierce?

  • mini mozzarella
  • mąka kukurydziana
  • bułka tarta
  • jajko
  • woda
  • przyprawy – sól, słodka i ostra papryka, granulowany czosnek

Jak zrobić mozzarellę w panierce?

Małe kulki mozzarelli w chrupiącej panierce to danie efektowne. Wbrew pozorom przyrządzenie w ten sposób włoskiego sera w wersji mini nie jest skomplikowane. Należy jednak postępować według przepisu krok po kroku, a chrupiąca mozzarella uda się, będzie smakować każdemu i błyskawicznie zniknie z talerzy.

Przepis na chrupiącą mozzarellę w panierce jest podzielony na poszczególne czynności.

  • 1. krok – odsączenie i osuszenie mini mozzarelli
  • 2. krok – roztrzepanie jajka z wodą oraz wymieszanie bułki tartej z przyprawami
  • 3. krok – panierowanie kulek mozzarelli w jajku, mące kukurydzianej i bułce tartej z przyprawami
  • 4. krok – usmażenie mozzarelli na oleju na patelni

Jak podawać mozzarellę w chrupiącej panierce?

Mini mozzarella w aromatycznej i przyjemnie chrupiącej panierce to pomysł na pyszną przekąskę na ciepło. Sprawdzi się na imprezie. To idealne uzupełnienie deski serów. Mała mozzarella to również propozycja na oryginalną kolację.

Do mozzarelli w chrupiącej panierce pasują różne sosy. Poniżej znajdziecie łatwe i szybkie przepisy na pyszne domowe sosy i dipy, które pysznie komponują się z panierowaną mini mozzarellą, podkreślając jej smak.

SKŁADNIKI

  • 150 g mini mozzarelli w kulkach
  • 80 g mąki kukurydzianej
  • 80 g bułki tartej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka wody
  • 2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryka
  • 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
  • sól
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kulki mozzarelli odsączyć z zalewy i osuszyć za pomocą papierowego ręcznika.
  • Do miski wbić jajko i wlać wodę. Roztrzepać widelcem.
  • Bułkę tartę wymieszać z solą, granulowanym czosnkiem oraz słodką i ostrą papryką.
  • Kulki mozzarelli zanurzać w jajku, a następnie w mące kukurydzianej. Na koniec obtoczyć w bułce tartej z przyprawami.
  • W garnku rozgrzać olej i smażyć na nim kulki mozzarelli, aż staną się rumiane. Po usmażeniu przełożyć na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • Podawać jako ciepłą przekąskę w towarzystwie ulubionych sosów.
Mozzarella - co warto wiedzieć o tym włoskim serze, który podbił świat?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej