Kulki mocy z nasionami chia. Przepyszna przekąska dla każdego

Kulki mocy z nasionami chia. Przepyszna przekąska dla każdego
Autor: Shutterstock.com Kulki mocy z nasionami chia. Przepyszna przekąska dla każdego
łatwy
10 min
12

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Słodkie kulki mocy, które przy okazji są niezwykle zdrowe? To proste! Ten przepis pozwala nam przyrządzić przekąskę, która zawiera mnóstwo niezwykle odżywczych składników. Wystarczy kilka minut, by ją przygotować, a korzyści będziemy mieli co niemiara.

Kulki mocy w kilka minut. Pyszne, słodkie i zdrowe

Przepyszne i proste do wykonania kulki mocy, które wypakowane są składnikami odżywczymi. Wystarczy kilka minut, by można się nimi rozkoszować, a świetnie sprawdzą się na najróżniejsze przekąski czy nawet na śniadanie.

Już sam fakt, że zawierają nasiona chia przemawia na ich korzyść, ponieważ są one źródłem składników odżywczych. Wymienić powinniśmy kwasy tłuszczowe omega - 3, błonnik i antyoksydanty. Dzięki temu wspierają zdrowie układu sercowo-naczyniowego, regulują poziom cukru we krwi, poprawiają trawienie i wpływają na odczucie sytości.

Również płatki owsiane są idealnym dodatkiem do zdrowej diety. Zawierają błonnik wpływający na trawienie oraz witaminy, minerały i przeciwutleniacze, które wspierają organizm i pomagają w profilaktyce chorób.

Nasze kulki mocy możemy przechowywać nawet do dwóch tygodni w zamkniętym pojemniku w lodówce lub w zamrażarce przez nawet 3 miesiące. Dzięki temu będziemy mieli je na wyciągnięcie ręki zawsze, kiedy najdzie nas na nie ochota. Jest wspaniały pomysł na zdrową, ale wciąż słodką przekąskę.

SKŁADNIKI

  • 125 g masła orzechowego
  • 80 ml syropu klonowego
  • 1 łyżka nasion chia
  • 120 g płatków owsianych
  • 90 g gorzkiej czekolady

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W miseczce mieszamy masło orzechowe, syrop klonowy, chia, wanilię i szczyptę soli.
  • Dodajemy płatki owsiane, a następnie dodajemy posiekaną czekoladę.
  • Wkładamy do lodówki na około 30 minut.
  • Formujemy kulki z około 1 czubatej łyżki stołowej.
  • Przechowujemy w lodówce.
Czekolada – dowiedz się, dlaczego warto jeść czekoladę
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej