Nocny pudding chia z owocami. Robisz wieczorem, zjadasz rano
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Nocny pudding chia z owocami to nie tylko pyszne śniadanie. To pomysł na pierwszy posiłek, który można zjeść od razu po przebudzeniu. Zaletą puddingu z dodatkiem nasion chia jest to, że robi się go wieczorem poprzedniego dnia. Jak więc zrobić nocy pudding chia? Poznajcie łatwy przepis na pyszne i zdrowe śniadanie, czyli nocny pudding chia z owocami.
Z czego zrobić nocny pudding chia z owocami?
Do przygotowania pysznego puddingu chia na śniadanie wystarczy tylko kilka łatwo dostępnych produktów. Na liście znajdują się cztery składniki. Do przygotowania będą więc potrzebne nasiona chia, które można kupić w większych sklepach spożywczych i ze zdrową żywnością. Kolejnym produktem jest mleko. Pudding można zrobić z mlekiem krowim lub roślinnym zamiennikiem. Sprawdzi się mleko kokosowe, migdałowe lub sojowe. Do nocnego puddingu dodaje się także miód oraz świeże sezonowe owoce.
Jak zrobić nocny pudding chia z owocami?
Przepis na nocny pudding chia z dodatkiem owoców jest łatwy i szybki. Nasiona zalewa się mlekiem i energicznie miesza. Najlepiej zrobić to w większym słoiku. Słoik wstawia się do lodówki na noc. W tym czasie nasiona chia napęcznieją i powstanie gęsty pudding. Następnego dnia rano porcje przekłada się do miseczek. Pudding chia można też podać w niedużych szklankach lub słoiczkach. Wierzch dekoruje się świeżymi sezonowymi owocami.
Z czym podawać nocny pudding chia?
Do puddingu z nasion chia dodaje się owoce. W lecie najlepsze będą truskawki, maliny, jagody, borówki amerykańskie czy porzeczki. Poza sezonem na świeże owoce można wykorzystać egzotyczne mango, banany, kiwi czy ananasa. Gotowy pudding wzbogaci dodatek wiórków kokosowych czy posiekanych orzechów.
SKŁADNIKI
- 2 szklanki mleka
- 60 g nasion chia
- 2 łyżeczki miodu
- sezonowe owoce
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do słoika wsypać nasiona chia i wlać mleko oraz miód. Słoik zakręcić i energicznie potrząsnąć nim kilkanaście razy, aby nasiona dokładnie wymieszały się z mlekiem. Słoik wstawić do lodówki na całą noc.
- Następnego dnia pudding przełożyć do szklanek lub miseczek. Na wierzchu ułożyć owoce. Większe pokroić na mniejsze kawałki.
- Podawać od razu na śniadanie.