Kiedy zaczyna się sezon, tę pastę robię raz w tygodniu. Nikt nie może się jej oprzeć
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Miłośnicy bobu już zacierają ręce. Ich ulubione warzywo strączkowe już pojawiło się na bazarowych straganach. W tym sezonie warto przygotować coś nowego. Hummus z bobu jest pyszny, aromatyczny i bardzo łatwy do przyrządzenia w domu. Wystarczy bób, kilka prostych składników i blender. Jak się robi hummus z bobu? Oto sprawdzony przepis na pyszną pastę z tym sezonowym warzywem.
Z czego zrobić hummus z bobu?
Pyszny domowy hummus składa się z kilku składników. Sezon na bób właśnie się zaczął, więc warto sięgnąć po to pełne zdrowia warzywo strączkowe i przyrządzić wyśmienitą pastę. Lista składników jest krótka. Do bobu dodaje się kilka niedrogich produktów. Często wykorzystuje się je do przygotowania innych potraw, więc wiele osób zawsze ma je w domu.
Co więc jest potrzebne, aby zrobić smakowity i oryginalny hummus? Te składniki są niezbędne:
- bób
- sok z cytryny
- oliwa z oliwek
- czosnek
- przyprawy – sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Jak się robi hummus z bobu?
Pyszny smak to nie jedyna zaleta domowego hummusu z bobu. Przepis nie jest skomplikowany, a przyrządzenie zajmuje tylko kilka minut. Oczywiście, bób należy ugotować wcześniej i odstawić do ostygnięcia. Można wykorzystać także ten, który został z poprzedniego dnia.
Jak więc zrobić obłędny hummus z bobu? Przepis jest naprawdę prosty i nie wymaga nadprzyrodzonych umiejętności kulinarnych.
- 1. krok – obranie ugotowanego i ostudzonego bobu ze skórki
- 2. krok – zmiksowanie bobu z oliwą z oliwek i sokiem z cytryny
- 3. krok – doprawienie hummusu z bobu czosnkiem, solą i pieprzem
Jak podawać hummus z bobu?
Wyjątkowo smaczny i aromatyczny hummus z bobu to pomysł na sezonową pastę, która sprawdzi się na każdą okazję. Bez okazji też świetnie smakuje. Można serwować go przez cały dzień. To dobry i zdrowy dodatek do chleba lub pokrojonych w słupki świeżych warzyw. Idealnie pasuje jako farsz do naleśników lub roladek z tortilli. Hummus z bobu świetnie smakuje jako sos do makaronu lub sałatki.
Przepis na hummus z bobu bez obaw można modyfikować. Dodając inne składniki, można łatwo podkręcić jego smak. Dodatek awokado sprawi, że pasta będzie miała piękny zielony kolor. Nieco ostrości doda drobno posiekana papryczka chili. Pastę bobową można wymieszać z prażonymi pestkami słonecznika lub ulubionymi orzechami. Smak hummusu z bobu wzmocnią posiekane świeże zioła, ziarna sezamu lub czarnuszki.
SKŁADNIKI
- 500 g ugotowanego bobu
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Bób obrać z łupinek i przełożyć do blendera. Kilka sztuk odłożyć do dekoracji.
- Wlać oliwę z oliwek i sok z cytryny. Zmiksować na gładką pastę.
- Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawić solą oraz pieprzem. Miskowaci kilka chwil.
- Hummus przełożyć do miseczki i udekorować obranym bobem oraz świeżymi ziołami.
- Podawać jako przekąskę.