Kanapki

Jeśli brakuje pomysłu na śniadanie, kanapki często ratują sytuację. Królują na drugich śniadaniach, coraz częściej też zastępują lunch. Choć są niemal wszechobecne i łatwo kupić gotowe, o wiele smaczniej, zdrowiej i taniej przygotować je samodzielnie. Warto przy tym nieco poeksperymentować ze smakami!

Kanapki

Kanapki wszystkie przepisy

Filtry

CZAS

PORCJA DLA

OCENA

TRUDNOŚĆ

Pasta do chleba z fety i suszonych pomidorów - zdrowe i smaczne smarowidło do pieczywa

Pasta do chleba z fety i suszonych pomidorów - zdrowe i smaczne smarowidło do pieczywa

Pasta do chleba z fety i suszonych pomidorów jest bardzo łatwa do przygotowania, pyszna i zdrowa. Idealna na imprezę - mały dodatek  jogurtu greckiego zmienia ją w idealny dip do warzyw. W zależności od proporcji i przypraw pasta może smakować za każdym razem inaczej.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Przepis na pastę mięsną z salami i białą kiełbasą - świetny dodatek do pieczywa

Przepis na pastę mięsną z salami i białą kiełbasą - świetny dodatek do pieczywa

Mięsną pastę do pieczywa z salami i białą kiełbasą najlepiej przygotować godzinę przed podaniem. Dzięki temu wszystkie składniki zdążą się połączyć i nabierze ona bardziej charakterystycznego smaku. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Grzanki z pomidorami i jajami - zaproś przyjaciół na śniadanie

Grzanki z pomidorami i jajami - zaproś przyjaciół na śniadanie

To proste, ale bardzo pożywne i smaczne danie, idealna przekąska na szybko, którą może zrobć nawet mało doświadczony w kuchennych sprawach smakosz i kucharski amator. Mówimy, jak zrobić grzanki z pomidorami i jajami.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 3 OSÓB

Przekąska dla dzieci: chleb z nutellą i truskawkami

Przekąska dla dzieci: chleb z nutellą i truskawkami

Delikatne przysmaki świetnie sprawdzą się podczas przyjęcia dla dziecka, a także na co dzień. Najmłodsi uwielbiają zaskakujące połączenia i ciekawe kompozycje smakowe, dlatego na pewno skuszą się na zdrowe przekąski, takie jak chlebek z nutellą i truskawkami z sosem balsamicznym. Poznaj sprawdzony przepis!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kanapka z mozzarellą i szynką - smaczna i pożywna przekąska

Kanapka z mozzarellą i szynką - smaczna i pożywna przekąska

Kanapki, w zależności od tego jak je przygotujemy, mogą być całkiem pożywnym daniem. Jeśli dobrze skomponujemy składniki, to kanapka może stać się pełnowartościowym posiłkiem. Dziś proponujemy kanapkę z mozzarellą i szynką z dodatkiem pomidorów i oliwek na tostowanym, białym pieczywie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 5 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Twarożek

Twarożek "wspomnienie wiosny"- pyszny dodatek do pieczywa

Twarożek "wspomnienie wiosny"- to znakomity przepis na dodatek do pieczywa. Najlepiej smakuje na śniadanie ze świeżą kajzerką i kubkiem kakao lub kawy zbożowej na mleku. Pamiętajmy, aby nie wyrzucać liści rzodkiewki, są one równie smaczne i zdrowe, co korzenie i znakomicie urozmaicają smak twarożku.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Taramasalata - przepis, jak zrobić grecką pastę z ikry i chleba?

Taramasalata - przepis, jak zrobić grecką pastę z ikry i chleba?

Taramasalata, a właściwie taramosalata to po prostu pasta kawiorowa. Tradycyjnie w Grecji przygotowuje się ją z ikry dorsza lub karpia. Dzięki pysznym składnikom i dodawaniu ich w odpowiedniej kolejności pasta jest puszysta i kremowa w konsystencji, o wyrazistym, słonawym smaku, rybim aromacie i beżowym lub jasno różowym kolorze. Gotowe produkty o intensywnej różowej barwie nie są naturalne, lepiej ich unikać. Można powiedzieć,  że tarama to rodzaj tłustego kremu, który znakomicie smakuje jako dodatek do pieczywa.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Bazlama - turecki chlebek z patelni

Bazlama - turecki chlebek z patelni

Domowe pieczywo jest pyszne i zdecydowanie zdrowsze, niż kupne bułeczki czy chleb. Nie każdy jednak ma możliwość wypiekania domowych bułeczek czy chleba. Ale pyszne chlebki można usmażyć na patelni. Turecka bazlama nadaje się do tego idealnie. Podajemy przepis na chleb z patelni.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pasta z żółtego sera z mortadelą - pyszne smarowidło kanapkowe z resztek

Pasta z żółtego sera z mortadelą - pyszne smarowidło kanapkowe z resztek

Pasta z żółtego sera z mortadelą to świetny sposób na wykorzystanie resztek z lodówki. Jeśli pozostały ci końcówki produktów, na które już nie masz ochoty, połącz je, aby uzyskać nowy smak. Taka pasta to smaczny dodatek do pieczywa.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Placek z tuńczykiem i jajkami na twardo: pyszne ciasto z dodatkami zamiast kanapek

Placek z tuńczykiem i jajkami na twardo: pyszne ciasto z dodatkami zamiast kanapek

Placek z tuńczykiem i jajkami na twardo to świetny sposób na wykorzystanie zapomnianej puszki tuńczyka i paru gotowanych jajek. To proste w przygotowaniu i pyszne ciasto z dodatkami świetnie sprawdzi się, jako kanapka na ciepło lub pasztecik do filiżanki rosołu. Pokrojony i wystudzony placek z tuńczykiem i jajkami można zabrać ze sobą do pracy, na wycieczkę lub do szkoły. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Strona 1 z 9