Te chrupiące tosty wzbogacam 2 dodatkami. Smakują zawsze i każdemu bez względu na porę dnia

Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Pieczywo tostowe można upiec nie tylko w tosterze. Chrupiące kromki tego chleba świetnie nadają się do zapiekania w piekarniku. Wystarczy posmarować je masłem czosnkowym, a przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki, aby stworzyć pyszne śniadanie, kolację lub przekąskę. Poznajcie bardzo łatwy przepis na smakowite i rozkosznie chrupiące tosty z czosnkiem i natką pietruszki.
Tosty z czosnkiem i pietruszką – składniki
Do przygotowania domowych tostów, które zachwycają chrupkością, należy zaopatrzyć się w kilka podstawowych produktów. Wszystkie składniki potrzebne do zrobienia takich grzanek z piekarnika są łatwo dostępne. Można je kupić przez cały rok.
Lista składników nie jest długa. Znalazły się na niej cztery artykuły spożywcze i trzy popularne przyprawy. Aby przygotować te wyśmienite tosty z piekarnika potrzebne są takie składniki jak:
- chleb tostowy – biały lub pełnoziarnisty
- masło
- czosnek
- natka pietruszki
- przyprawy – sól, świeżo zmielony czarny pieprz, zioła prowansalskie
Jak zrobić fajne tosty?
Przepis na pełne smaku i aromatu tosty z dodatkiem czosnku i natki pietruszki jest łatwy i szybki. Posiłek jest gotowy w góra kwadrans. Grzanki najlepiej smakują na ciepło, ale po ostygnięciu są równie dobre. Zaletą tego przepisu jest nie tylko proste i błyskawiczne przygotowanie. Dzięki temu, że składniki są w sklepach przez cały rok, tosty podkręcone czosnkiem i natką pietruszki można robić na okrągło. Na pewno szybko się nie znudzą.
Jak więc zrobić domowe tosty z czosnkiem i natką pietruszki? Chrupiące grzanki z tymi dodatkami to świetny przepis dla początkujących i leniwych. Robi się je praktycznie bez wysiłku.
- 1. krok – przygotowanie masła czosnkowego
- 2. krok – posmarowanie kromek masłem z czosnkiem i doprawienie ich
- 3. krok – upieczenie tostów w piekarniku
- 4. krok – posypanie tostów z czosnkiem posiekaną natką pietruszki
Czym wzbogacić tosty z czosnkiem i pietruszką?
To podstawowy przepis na pyszne i chrupiące tosty z masłem czosnkowym i natką pietruszki. Można go zmieniać i dodawać inne składniki, dzięki którym będą smakować jeszcze lepiej i staną się bardziej sycące. Tosty świetnie smakują z dodatkiem startego żółtego sera lub włoskiej mozzarelli, która przyjemnie roztapia się w czasie pieczenia. Mięsożercy mogą pod ser położyć po plasterku szynki. Tosty można też podkręcić innymi przyprawami jak bazylia, oregano czy tymianek. W każdej wersji tosty z czosnkiem i pietruszką smakują wyśmienicie.
SKŁADNIKI
- 8 kromek chleba tostowego
- 1 pęczek natki pietruszki
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki miękkiego masła
- 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Miękkie masło wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
- Kromki chleb tostowy dokładnie posmarować masłem czosnkowym.
- Każdą kromkę doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
- Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C z funkcją grillowania. Piec około 5 minut, aż staną się chrupiące i rumiane.
- Wyjąć i posypać posiekaną natką pietruszki.
- Podawać na śniadanie, na kolację lub jako przekąskę.