Te chrupiące tosty wzbogacam 2 dodatkami. Smakują zawsze i każdemu bez względu na porę dnia

tosty z czosnkiem i natką pietruszki
Autor: Shutterstock Z chleba tostowego i tych dodatków zrobisz pyszne grzanki. To patent na szybkie śniadanie lub przekąskę.
łatwy
15 min
4

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Pieczywo tostowe można upiec nie tylko w tosterze. Chrupiące kromki tego chleba świetnie nadają się do zapiekania w piekarniku. Wystarczy posmarować je masłem czosnkowym, a przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki, aby stworzyć pyszne śniadanie, kolację lub przekąskę. Poznajcie bardzo łatwy przepis na smakowite i rozkosznie chrupiące tosty z czosnkiem i natką pietruszki.

Tosty z czosnkiem i pietruszką – składniki

Do przygotowania domowych tostów, które zachwycają chrupkością, należy zaopatrzyć się w kilka podstawowych produktów. Wszystkie składniki potrzebne do zrobienia takich grzanek z piekarnika są łatwo dostępne. Można je kupić przez cały rok.

Lista składników nie jest długa. Znalazły się na niej cztery artykuły spożywcze i trzy popularne przyprawy. Aby przygotować te wyśmienite tosty z piekarnika potrzebne są takie składniki jak:

  • chleb tostowy – biały lub pełnoziarnisty
  • masło
  • czosnek
  • natka pietruszki
  • przyprawy – sól, świeżo zmielony czarny pieprz, zioła prowansalskie

Jak zrobić fajne tosty?

Przepis na pełne smaku i aromatu tosty z dodatkiem czosnku i natki pietruszki jest łatwy i szybki. Posiłek jest gotowy w góra kwadrans. Grzanki najlepiej smakują na ciepło, ale po ostygnięciu są równie dobre. Zaletą tego przepisu jest nie tylko proste i błyskawiczne przygotowanie. Dzięki temu, że składniki są w sklepach przez cały rok, tosty podkręcone czosnkiem i natką pietruszki można robić na okrągło. Na pewno szybko się nie znudzą.

Jak więc zrobić domowe tosty z czosnkiem i natką pietruszki? Chrupiące grzanki z tymi dodatkami to świetny przepis dla początkujących i leniwych. Robi się je praktycznie bez wysiłku.

  • 1. krok – przygotowanie masła czosnkowego
  • 2. krok – posmarowanie kromek masłem z czosnkiem i doprawienie ich
  • 3. krok – upieczenie tostów w piekarniku
  • 4. krok – posypanie tostów z czosnkiem posiekaną natką pietruszki

Czym wzbogacić tosty z czosnkiem i pietruszką?

To podstawowy przepis na pyszne i chrupiące tosty z masłem czosnkowym i natką pietruszki. Można go zmieniać i dodawać inne składniki, dzięki którym będą smakować jeszcze lepiej i staną się bardziej sycące. Tosty świetnie smakują z dodatkiem startego żółtego sera lub włoskiej mozzarelli, która przyjemnie roztapia się w czasie pieczenia. Mięsożercy mogą pod ser położyć po plasterku szynki. Tosty można też podkręcić innymi przyprawami jak bazylia, oregano czy tymianek. W każdej wersji tosty z czosnkiem i pietruszką smakują wyśmienicie.

SKŁADNIKI

  • 8 kromek chleba tostowego
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki miękkiego masła
  • 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Miękkie masło wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  • Kromki chleb tostowy dokładnie posmarować masłem czosnkowym.
  • Każdą kromkę doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
  • Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C z funkcją grillowania. Piec około 5 minut, aż staną się chrupiące i rumiane.
  • Wyjąć i posypać posiekaną natką pietruszki.
  • Podawać na śniadanie, na kolację lub jako przekąskę.
Czosnek - dlaczego warto go jeść?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej