Chleb z boczkiem, serem i migdałami
2021-03-29
łatwy
70 min
4
Chleb z boczkiem, serem i migdałami to pyszny domowy wypiek z dodatkami. Smakuje wyśmienicie, jest puszysty i chrupiący. Najlepiej smakuje posmarowany jedynie odrobiną masła.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 kg mąki żytniej
- 100 g drożdży
- 300 g chudego boczku
- 200 g ementalera
- 100 g migdałów
- 2 łyżki natki
- sól
- 1 łyżka mąki pszennej do posypania blaszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Połowę mąki przesiać do miski, zrobić wgłębienie i wkruszyć drożdże, wlać 2 szklanki wody i wymieszać.
- Rozczyn odstawić na 15 min, a następnie dodać resztę mąki i sól i zagnieść elastyczne, gładkie ciasto.
- Boczek pokroić w kosteczkę, a ser zetrzeć na tarce o małych oczkach. Migdały sparzyć, obrać i zmielić, natkę posiekać.
- Wszystkie dodatki dodać do ciasta i ponownie je wyrobić. Z ciasta uformować 2 bochenki, ułożyć na blasze i pozostawić na 30 min. do wyrośnięcia.
- Przed włożeniem chlebków do piekarnika naciąć ich wierzch i posmarować wodą. Piec w temperaturze 190 st. C. przez godzinę.