Już nie kupuję chleba w piekarni. Robię go w domu i dodaję sekretny składnik pełen zdrowia

Dieta wegetariańska
Chociaż piekarnie i sklepy oferują całą gamę najróżniejszych chlebów, najlepiej smakują te upieczone w domu. Świetnym przykładem jest ten przepis. Pełen smaku i aromatu chleb pszenny z oliwą z oliwek jest znakomity. Ma miękki środek i chrupiącą skórkę, a jego upieczenie wcale nie jest takie trudne. Poznajcie prosty przepis na wyśmienity domowy chleb z dodatkiem oliwy z oliwek.
Jaki jest efekt dodania oliwy z oliwek do chleba?
W tym prostym przepisie domowy chleb pszenny wzbogacony jest oliwą z oliwek. To właśnie ten składnik sprawia, że wypiek smakuje tak dobrze. Dzięki oliwie ciasto chlebowe lepiej wyrasta, jest bardziej elastyczne i łatwiejsze do formowania. Dodatek oliwy z oliwek sprawia, że chleb jest bardziej miękki i wilgotny. Ma bogaty smak i aromat, który czuć już w czasie pieczenia. Skórka jest chrupiąca i ma złocisty kolor. Chleb pszenny z oliwą z oliwek dłużej zachowuje świeżość.
Czy chleb z oliwą z oliwek jest zdrowy?
Dodatek oliwy z oliwek do pszennego chleba odpowiada nie tylko za smak i aromat pieczywa. To także porcja zdrowia. Czy warto jeść chleb z oliwą z oliwek? Oczywiście, że tak!
- Źródło zdrowych tłuszczów – oliwa z oliwek jest bogata w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które są korzystne dla zdrowia serca. Pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu i podnieść poziom dobrego.
- Przeciwutleniacze – zawiera polifenole, czyli silne przeciwutleniacze, które chronią organizm przed wolnymi rodnikami.
- Źródło witamin – oliwa z oliwek zawiera witaminy E i K.
- Lepsze wchłanianie składników odżywczych – poprawia wchłanianie niektórych witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.
Jak zrobić chleb z oliwą z oliwek?
Przepis na pyszny domowy chleb pszenny z dodatkiem oliwy z oliwek wcale nie jest taki trudny, jak mogłoby się wydawać. Receptura jest prosta, więc mogą z niej skorzystać ci, którzy jeszcze nigdy nie piekli chleba w domu. Na liście składników znalazło się tylko sześć produktów, które są łatwo dostępne przez cały rok. Oferują je i mniejsze, i większe sklepy spożywcze. Warto wybierać produkty dobrej jakości, które odwdzięczą się smakiem i bogactwem składników odżywczych. Do chleba najlepsza jest oliwa z oliwek extra virgin, ponieważ jest najmniej przetworzona i zawiera mnóstwo składników odżywczych, witamin i minerałów.
Jak więc upiec pyszny domowy chleb z oliwą z oliwek? Wystarczy wybrać ten przepis i postępować według niego krok po korku. Znakomity domowy chleb pszenny z miękkim środkiem i chrupiącą skórką uda się już za pierwszym razem.
- 1. krok – przygotowanie zaczynu drożdżowego
- 2. krok – wyrobienie ciasta chlebowego z oliwą z oliwek i odstawienie go do wyrośnięcia
- 3. krok – nagrzanie piekarnika i formy do chleba
- 4. krok – przełożenie bochenka do formy
- 5. krok – upieczenie chleba pszennego z oliwą z oliwek w piekarniku
SKŁADNIKI
- 800 g mąki pszennej typ 500 lub 650
- 500 ml ciepłej wody
- 25 g świeżych drożdży
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miseczki przełożyć pokruszone drożdże. Wsypać cukier i 1 łyżkę mąki. Wlać połowę ciepłej wody. Wymieszać, rozcierając składniki łyżką. Odstawić na 10 minut.
- Do miski wsypać mąkę i sól. Wymieszać.
- Wlać pozostałą wodę i oliwę z oliwek. Dodać zaczyn drożdżowy. Wymieszać, a następnie wyrobić ręcznie lub mikserem, aż składniki połączą się w jednolite i gładkie ciasto.
- Z ciasta uformować kulę, przełożyć do miski i przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1 godzinę. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
- Do piekarnika wstawić formę lub naczynie żaroodporne razem z pokrywką. Ustawić temperaturę na 200 stopni C i włączyć.
- Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i uformować bochenek. Obsypać z każdej strony mąką.
- Ciasto ostrożnie włożyć do nagrzanej formy lub naczynia i przykryć pokrywką. Wstawić do piekarnika i piec 30 minut.
- Zdjąć pokrywkę i piec jeszcze 20 minut, aż wierzch stanie się chrupiący.
- Kiedy czas pieczenia się skończy, wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim chleb na kilka minut.
- Wyjąć z piekarnika i odstawić na 5 minut, a następnie przełożyć na kratkę i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
- Podawać na śniadanie, do obiadu i na kolację.