Już nie kupuję chleba w piekarni. Robię go w domu i dodaję sekretny składnik pełen zdrowia

chleb pszenny z oliwą z oliwek
Autor: Shutterstock Zamiast kupować, upiecz w domu. Wyśmienity chleb pszenny z tym dodatkiem jest łatwy i pyszny.
łatwy
30 min
8

Dieta wegetariańska

Chociaż piekarnie i sklepy oferują całą gamę najróżniejszych chlebów, najlepiej smakują te upieczone w domu. Świetnym przykładem jest ten przepis. Pełen smaku i aromatu chleb pszenny z oliwą z oliwek jest znakomity. Ma miękki środek i chrupiącą skórkę, a jego upieczenie wcale nie jest takie trudne. Poznajcie prosty przepis na wyśmienity domowy chleb z dodatkiem oliwy z oliwek.

Jaki jest efekt dodania oliwy z oliwek do chleba?

W tym prostym przepisie domowy chleb pszenny wzbogacony jest oliwą z oliwek. To właśnie ten składnik sprawia, że wypiek smakuje tak dobrze. Dzięki oliwie ciasto chlebowe lepiej wyrasta, jest bardziej elastyczne i łatwiejsze do formowania. Dodatek oliwy z oliwek sprawia, że chleb jest bardziej miękki i wilgotny. Ma bogaty smak i aromat, który czuć już w czasie pieczenia. Skórka jest chrupiąca i ma złocisty kolor. Chleb pszenny z oliwą z oliwek dłużej zachowuje świeżość.

Czy chleb z oliwą z oliwek jest zdrowy?

Dodatek oliwy z oliwek do pszennego chleba odpowiada nie tylko za smak i aromat pieczywa. To także porcja zdrowia. Czy warto jeść chleb z oliwą z oliwek? Oczywiście, że tak!

  • Źródło zdrowych tłuszczów – oliwa z oliwek jest bogata w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które są korzystne dla zdrowia serca. Pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu i podnieść poziom dobrego.
  • Przeciwutleniacze – zawiera polifenole, czyli silne przeciwutleniacze, które chronią organizm przed wolnymi rodnikami.
  • Źródło witamin – oliwa z oliwek zawiera witaminy E i K.
  • Lepsze wchłanianie składników odżywczych – poprawia wchłanianie niektórych witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.

Jak zrobić chleb z oliwą z oliwek?

Przepis na pyszny domowy chleb pszenny z dodatkiem oliwy z oliwek wcale nie jest taki trudny, jak mogłoby się wydawać. Receptura jest prosta, więc mogą z niej skorzystać ci, którzy jeszcze nigdy nie piekli chleba w domu. Na liście składników znalazło się tylko sześć produktów, które są łatwo dostępne przez cały rok. Oferują je i mniejsze, i większe sklepy spożywcze. Warto wybierać produkty dobrej jakości, które odwdzięczą się smakiem i bogactwem składników odżywczych. Do chleba najlepsza jest oliwa z oliwek extra virgin, ponieważ jest najmniej przetworzona i zawiera mnóstwo składników odżywczych, witamin i minerałów.

Jak więc upiec pyszny domowy chleb z oliwą z oliwek? Wystarczy wybrać ten przepis i postępować według niego krok po korku. Znakomity domowy chleb pszenny z miękkim środkiem i chrupiącą skórką uda się już za pierwszym razem.

  • 1. krok – przygotowanie zaczynu drożdżowego
  • 2. krok – wyrobienie ciasta chlebowego z oliwą z oliwek i odstawienie go do wyrośnięcia
  • 3. krok – nagrzanie piekarnika i formy do chleba
  • 4. krok – przełożenie bochenka do formy
  • 5. krok – upieczenie chleba pszennego z oliwą z oliwek w piekarniku

SKŁADNIKI

  • 800 g mąki pszennej typ 500 lub 650
  • 500 ml ciepłej wody
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miseczki przełożyć pokruszone drożdże. Wsypać cukier i 1 łyżkę mąki. Wlać połowę ciepłej wody. Wymieszać, rozcierając składniki łyżką. Odstawić na 10 minut.
  • Do miski wsypać mąkę i sól. Wymieszać.
  • Wlać pozostałą wodę i oliwę z oliwek. Dodać zaczyn drożdżowy. Wymieszać, a następnie wyrobić ręcznie lub mikserem, aż składniki połączą się w jednolite i gładkie ciasto.
  • Z ciasta uformować kulę, przełożyć do miski i przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1 godzinę. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  • Do piekarnika wstawić formę lub naczynie żaroodporne razem z pokrywką. Ustawić temperaturę na 200 stopni C i włączyć.
  • Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i uformować bochenek. Obsypać z każdej strony mąką.
  • Ciasto ostrożnie włożyć do nagrzanej formy lub naczynia i przykryć pokrywką. Wstawić do piekarnika i piec 30 minut.
  • Zdjąć pokrywkę i piec jeszcze 20 minut, aż wierzch stanie się chrupiący.
  • Kiedy czas pieczenia się skończy, wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim chleb na kilka minut.
  • Wyjąć z piekarnika i odstawić na 5 minut, a następnie przełożyć na kratkę i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
  • Podawać na śniadanie, do obiadu i na kolację.
Jak zrobić domowy chleb - przepis z Focaccia Ristorante
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej