Do domowych bułeczek dodaję 2 sery i czosnek. Są tak dobre, że podbiją nawet najwybredniejsze podniebienia

bułki z serem i czosnkiem
Autor: Shutterstock Puszyste bułeczki z tymi dodatkami to hit w każdym domu. Ich smak zachwyca od pierwszego gryza!
łatwy
90 min
4

Dieta wegetariańska

Takich bułeczek nie da się nigdzie kupić. Można je tylko zrobić w domu. Smakują przepysznie, ponieważ skrywają pewną smakowitą tajemnicę. W ich środku znajduje się aromatyczne nadzienie z dwóch rodzajów sera i czosnku. To właśnie te składniki sprawiają, że te pszenne bułki są tak dobre. Zobaczcie, jak łatwo można je zrobić i poznajcie sprawdzony przepis.

Z czym zrobić domowe bułki?

Zwykle domowe bułeczki pszenne wzbogaca się ziarnami lub ziołami. Jednak w tym prostym przepisie wykorzystuje się nietypowe składniki. Przyrządza się z nich pyszne i aromatyczne nadzienie, dzięki któremu ten rodzaj pieczywa smakuje tak wyjątkowo. Sekretem smaku tych bułeczek jest farsz z sera gouda, włoskiej mozzarelli i czosnku. Te trzy produkty idealnie komponują się ze sobą i pszennym ciastem, tworząc wyśmienite domowe bułeczki.

Jak zrobić bułki z serem i czosnkiem?

Wbrew pozorom zrobienie w domu tych smakowitych i puszystych bułeczek z dodatkiem sera i czosnku nie jest trudne. Przygotowanie jest proste, ale warto mieć trochę więcej czasu. Bułeczki robi się z ciasta drożdżowego, które ma swoje wymagania. Należy pamiętać, że składniki powinny mieć temperaturę pokojową, a woda powinna być ciepła. Ciasto można wyrobić ręcznie lub wykorzystać mikser. Gotowe ciasto powinno wyrastać około jednej godziny.

Jak więc upiec domowe bułeczki, których smak podkręca ser i czosnek? Wystarczy wybrać ten przepis i postępować według niego krok po kroku, a pyszne i aromatyczne bułeczki wyjdą już za pierwszym razem.

  • 1. krok – wyrobienie ciasta na bułeczki i odstawienie go do wyrośnięcia
  • 2. krok – przygotowanie nadzienia z czosnku i dwóch serów
  • 3. krok – uformowanie bułeczek i odstawienie ich do drugiego wyrośnięcia
  • 4. krok – upieczenie bułeczek z serem i czosnkiem w piekarniku

Jak podawać bułki z serem i czosnkiem?

Pełne smaku i aromatu puszyste bułeczki z dodatkiem dwóch serów i czosnku to pieczywo uniwersalne. Są pyszne i już po pierwszym gryzie zachwycą każdego. Sprawdzą się przez cały dzień. Bułeczki z tymi oryginalnymi dodatkami świetnie smakują na śniadanie. Są dobrym dodatkiem do obiadu i można serwować je na kolację. Stanowią także wyśmienitą przekąskę między posiłkami, która zastąpi niezdrowy fast food.

SKŁADNIKI

  • ciasto:
  • 500 g mąki pszennej typ 550
  • 250 ml ciepłej wody
  • 7 g suchych drożdży
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli

  • farsz:
  • 100 g startego sera gouda
  • 100 g startego sera mozzarella
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki

  • dodatkowo:
  • 1 jajko

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski przesiać mąkę, suche drożdże, cukier i sól. Wlać wodę i oliwę z oliwek. Wymieszać, a następnie za pomocą miksera lub ręcznie wyrobić gładkie ciasto.
  • Z ciasta uformować kulę, przełożyć do miski i przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
  • Na patelni roztopić masło. Smażyć na nim przeciśnięty przez praskę czosnek minutę. Patelnię zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia.
  • Wymieszać z startym serem gouda i mozzarellą oraz posiekaną natką pietruszki.
  • Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 równych części. Każdy kawałek rozwałkować i nałożyć porcję farszu serowo-czosnkowego. Zlepić, formując okrągłe bułeczki.
  • Bułeczki ułożyć łączeniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Przykryć ściereczką i odstawić do drugiego wyrośnięcia na 20 minut.
  • Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 25 minut.
  • Wyjąć i odstawić do lekkiego ostygnięcia. Przełożyć na kratkę i pozostawić, aż całkowicie ostygną.
  • Podawać na śniadanie, do obiadu, na kolację lub jako przekąskę.
Czosnek - dlaczego warto go jeść?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej