Do domowych bułeczek dodaję 2 sery i czosnek. Są tak dobre, że podbiją nawet najwybredniejsze podniebienia

Dieta wegetariańska
Takich bułeczek nie da się nigdzie kupić. Można je tylko zrobić w domu. Smakują przepysznie, ponieważ skrywają pewną smakowitą tajemnicę. W ich środku znajduje się aromatyczne nadzienie z dwóch rodzajów sera i czosnku. To właśnie te składniki sprawiają, że te pszenne bułki są tak dobre. Zobaczcie, jak łatwo można je zrobić i poznajcie sprawdzony przepis.
Z czym zrobić domowe bułki?
Zwykle domowe bułeczki pszenne wzbogaca się ziarnami lub ziołami. Jednak w tym prostym przepisie wykorzystuje się nietypowe składniki. Przyrządza się z nich pyszne i aromatyczne nadzienie, dzięki któremu ten rodzaj pieczywa smakuje tak wyjątkowo. Sekretem smaku tych bułeczek jest farsz z sera gouda, włoskiej mozzarelli i czosnku. Te trzy produkty idealnie komponują się ze sobą i pszennym ciastem, tworząc wyśmienite domowe bułeczki.
Jak zrobić bułki z serem i czosnkiem?
Wbrew pozorom zrobienie w domu tych smakowitych i puszystych bułeczek z dodatkiem sera i czosnku nie jest trudne. Przygotowanie jest proste, ale warto mieć trochę więcej czasu. Bułeczki robi się z ciasta drożdżowego, które ma swoje wymagania. Należy pamiętać, że składniki powinny mieć temperaturę pokojową, a woda powinna być ciepła. Ciasto można wyrobić ręcznie lub wykorzystać mikser. Gotowe ciasto powinno wyrastać około jednej godziny.
Jak więc upiec domowe bułeczki, których smak podkręca ser i czosnek? Wystarczy wybrać ten przepis i postępować według niego krok po kroku, a pyszne i aromatyczne bułeczki wyjdą już za pierwszym razem.
- 1. krok – wyrobienie ciasta na bułeczki i odstawienie go do wyrośnięcia
- 2. krok – przygotowanie nadzienia z czosnku i dwóch serów
- 3. krok – uformowanie bułeczek i odstawienie ich do drugiego wyrośnięcia
- 4. krok – upieczenie bułeczek z serem i czosnkiem w piekarniku
Jak podawać bułki z serem i czosnkiem?
Pełne smaku i aromatu puszyste bułeczki z dodatkiem dwóch serów i czosnku to pieczywo uniwersalne. Są pyszne i już po pierwszym gryzie zachwycą każdego. Sprawdzą się przez cały dzień. Bułeczki z tymi oryginalnymi dodatkami świetnie smakują na śniadanie. Są dobrym dodatkiem do obiadu i można serwować je na kolację. Stanowią także wyśmienitą przekąskę między posiłkami, która zastąpi niezdrowy fast food.
SKŁADNIKI
- ciasto:
- 500 g mąki pszennej typ 550
- 250 ml ciepłej wody
- 7 g suchych drożdży
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
farsz:- 100 g startego sera gouda
- 100 g startego sera mozzarella
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
dodatkowo:- 1 jajko
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski przesiać mąkę, suche drożdże, cukier i sól. Wlać wodę i oliwę z oliwek. Wymieszać, a następnie za pomocą miksera lub ręcznie wyrobić gładkie ciasto.
- Z ciasta uformować kulę, przełożyć do miski i przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
- Na patelni roztopić masło. Smażyć na nim przeciśnięty przez praskę czosnek minutę. Patelnię zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia.
- Wymieszać z startym serem gouda i mozzarellą oraz posiekaną natką pietruszki.
- Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 równych części. Każdy kawałek rozwałkować i nałożyć porcję farszu serowo-czosnkowego. Zlepić, formując okrągłe bułeczki.
- Bułeczki ułożyć łączeniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Przykryć ściereczką i odstawić do drugiego wyrośnięcia na 20 minut.
- Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 25 minut.
- Wyjąć i odstawić do lekkiego ostygnięcia. Przełożyć na kratkę i pozostawić, aż całkowicie ostygną.
- Podawać na śniadanie, do obiadu, na kolację lub jako przekąskę.