Najlepszą pastę z fasoli robię tak jak Ewa Wachowicz. To świetny dodatek do chleba i nie tylko

pasta z fasoli Ewy Wachowicz
Autor: Shutterstock Ewa Wachowicz ma przepis na pyszną pastę z tej fasoli. Zrób ją w ten sposób, a pochwał nie będzie końca.
łatwy
60 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

W jednym z odcinków programu śniadaniowego „halo tu polsat” Ewa Wachowicz pokazała, jak robi pyszną domową pastę z fasoli. Przepis nie jest trudny, składniki są łatwo dostępne i niedrogie, a efekt końcowy zachwyca. Poznajcie autorski przepis Ewy Wachowicz na pełną smaku i zdrowia pastę z fasoli.

Z czego Ewa Wachowicz robi pastę z fasoli?

Przepisy Ewy Wachowicz skazane są na sukces. Nic dziwnego, ponieważ są łatwe i każdy może z nich skorzystać, a potrawy zawsze się udają. Ostatnio sporą popularnością cieszy się przepis Miss Polski na wyśmienitą pastę z fasoli. Ewa robi ją z kilku produktów, które można kupić w sklepach przez cały rok. Ich cena nie jest wygórowana, a jeżeli gotujecie w domu, na pewno część z nich macie w kuchennych szafkach.

Co jest więc potrzebne, aby przygotować wyborną domową pastę z fasoli Ewy Wachowicz? Lista składników nie jest długa i obejmuje takie produkty jak:

  • fasola Piękny Jaś
  • cebula
  • suszone śliwki
  • sos sojowy
  • przyprawy – sól, kumin, majeranek, wędzona słodka papryka

Jak Ewa Wachowicz robi pastę z fasoli?

W wielu sklepach można kupić różne roślinne przysmaki z fasoli. Nie warto jednak przepłacać, ponieważ Ewa Wachowicz właśnie pokazała, jak zrobić pyszną domową pastę z fasoli. Jej przygotowanie nie jest trudne, ale wymaga trochę więcej czasu. Opłaca się. Pasta smakuje znakomicie i zawiera wiele cennych dla zdrowia składników odżywczych.

Jak więc przygotować pyszną domową pastę z fasoli według przepisu Ewy Wachowicz? To łatwa i sprawdzona receptura. Kremowa pasta zachwyci każdego.

  • 1. krok – namoczenie fasoli i odstawienie jej na całą noc
  • 2. krok – ugotowanie fasoli z przyprawami i suszonymi śliwkami
  • 3. krok – podsmażenie cebuli z czosnkiem
  • 4. krok – zmiksowanie fasoli z pozostałymi składnikami

Jak Ewa Wachowicz podaje pastę z fasoli?

Przepis Ewy Wachowicz warto zapisać. Jej pasta z fasoli jest pyszna, pełna zdrowia i uniwersalna. Świetnie zastąpi wędlinę i sery na kanapkach. Pysznie łączy się z pieczywem, takim jak chleb na zakwasie, bułeczki z ziarnami czy chrupiące tosty. Pastę z fasoli można też podawać jako przekąskę. W tej wersji pasują do niej nachosy lub paluszki grissini. Sprawdzą się też świeże sezonowe warzywa pokrojone w słupki. Pasta z fasoli według przepisu Ewy Wachowicz jest bezpieczna dla wegan i osób zmagających się z nietolerancją glutenu.

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka fasoli Piękny Jaś
  • 1 cebula
  • kilka suszonych śliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1/2 łyżeczki mielonej wędzonej słodkiej papryki
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Fasolę przesypać do miski. Zalać wodą i odstawić do namoczenia na całą noc.
  • Następnego dnia odcedzić i przełożyć do garnka. Zalać świeżą wodą i doprawić solą oraz kuminem. Gotować pod przykryciem 1 godzinę. Pod koniec gotowania dodać suszone śliwki.
  • Kiedy fasola się gotuje, na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać drobno posiekany czosnek i doprawić majerankiem. Smażyć parę chwil, mieszając. Patelnię zestawić z ognia.
  • Do blendera przełożyć ugotowaną i odcedzoną fasolę z suszonymi śliwkami oraz podsmażoną cebulę z czosnkiem. Wlać sos sojowy i doprawić solą oraz papryką. Zmiksować na gładko.
  • Pastę przełożyć do miseczki i przechowywać w lodówce.
Fasola - rodzaje, właściwości i zastosowania kulinarne fasoli
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej