Najlepszą pastę z fasoli robię tak jak Ewa Wachowicz. To świetny dodatek do chleba i nie tylko

Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
W jednym z odcinków programu śniadaniowego „halo tu polsat” Ewa Wachowicz pokazała, jak robi pyszną domową pastę z fasoli. Przepis nie jest trudny, składniki są łatwo dostępne i niedrogie, a efekt końcowy zachwyca. Poznajcie autorski przepis Ewy Wachowicz na pełną smaku i zdrowia pastę z fasoli.
Z czego Ewa Wachowicz robi pastę z fasoli?
Przepisy Ewy Wachowicz skazane są na sukces. Nic dziwnego, ponieważ są łatwe i każdy może z nich skorzystać, a potrawy zawsze się udają. Ostatnio sporą popularnością cieszy się przepis Miss Polski na wyśmienitą pastę z fasoli. Ewa robi ją z kilku produktów, które można kupić w sklepach przez cały rok. Ich cena nie jest wygórowana, a jeżeli gotujecie w domu, na pewno część z nich macie w kuchennych szafkach.
Co jest więc potrzebne, aby przygotować wyborną domową pastę z fasoli Ewy Wachowicz? Lista składników nie jest długa i obejmuje takie produkty jak:
- fasola Piękny Jaś
- cebula
- suszone śliwki
- sos sojowy
- przyprawy – sól, kumin, majeranek, wędzona słodka papryka
Jak Ewa Wachowicz robi pastę z fasoli?
W wielu sklepach można kupić różne roślinne przysmaki z fasoli. Nie warto jednak przepłacać, ponieważ Ewa Wachowicz właśnie pokazała, jak zrobić pyszną domową pastę z fasoli. Jej przygotowanie nie jest trudne, ale wymaga trochę więcej czasu. Opłaca się. Pasta smakuje znakomicie i zawiera wiele cennych dla zdrowia składników odżywczych.
Jak więc przygotować pyszną domową pastę z fasoli według przepisu Ewy Wachowicz? To łatwa i sprawdzona receptura. Kremowa pasta zachwyci każdego.
- 1. krok – namoczenie fasoli i odstawienie jej na całą noc
- 2. krok – ugotowanie fasoli z przyprawami i suszonymi śliwkami
- 3. krok – podsmażenie cebuli z czosnkiem
- 4. krok – zmiksowanie fasoli z pozostałymi składnikami
Jak Ewa Wachowicz podaje pastę z fasoli?
Przepis Ewy Wachowicz warto zapisać. Jej pasta z fasoli jest pyszna, pełna zdrowia i uniwersalna. Świetnie zastąpi wędlinę i sery na kanapkach. Pysznie łączy się z pieczywem, takim jak chleb na zakwasie, bułeczki z ziarnami czy chrupiące tosty. Pastę z fasoli można też podawać jako przekąskę. W tej wersji pasują do niej nachosy lub paluszki grissini. Sprawdzą się też świeże sezonowe warzywa pokrojone w słupki. Pasta z fasoli według przepisu Ewy Wachowicz jest bezpieczna dla wegan i osób zmagających się z nietolerancją glutenu.
SKŁADNIKI
- 1 szklanka fasoli Piękny Jaś
- 1 cebula
- kilka suszonych śliwek
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1/2 łyżeczki mielonej wędzonej słodkiej papryki
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Fasolę przesypać do miski. Zalać wodą i odstawić do namoczenia na całą noc.
- Następnego dnia odcedzić i przełożyć do garnka. Zalać świeżą wodą i doprawić solą oraz kuminem. Gotować pod przykryciem 1 godzinę. Pod koniec gotowania dodać suszone śliwki.
- Kiedy fasola się gotuje, na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać drobno posiekany czosnek i doprawić majerankiem. Smażyć parę chwil, mieszając. Patelnię zestawić z ognia.
- Do blendera przełożyć ugotowaną i odcedzoną fasolę z suszonymi śliwkami oraz podsmażoną cebulę z czosnkiem. Wlać sos sojowy i doprawić solą oraz papryką. Zmiksować na gładko.
- Pastę przełożyć do miseczki i przechowywać w lodówce.