Kanapka prosto z amerykańskich straganów. Philly cheesesteak zachwyci każdego

Kanapka prosto z amerykańskich straganów. Philly cheesesteak zachwyci każdego
Autor: Shutterstock.com Kanapka prosto z amerykańskich straganów. Philly cheesesteak zachwyci każdego
łatwy
10 min
2

Masz ochotę zanurzyć się w amerykańskich smakach? Ta kanapka sprawdzi się idealnie! Philly cheesesteak to kultowa amerykańska kanapka z Filadelfii, która zasmakuje smakiem i aromatem. Jest niezwykle sycąca, więc bez problemu się nią najemy. Podpowiadamy, jak ją przygotować.

Ikona amerykańskiej kuchni. Ta kanapka rozkochuje w sobie każdego

Przepyszna kanapka, która zachwyca swoim smakiem. Jest ona prawdziwą ikoną ulicznego jedzenia z Filadelfii, która jest uwielbiana na całym świecie. I nic w tym dziwnego! Jest nie tylko niesamowicie smaczna, ale również stosunkowo prosta w przygotowaniu.

W klasycznym przepisie do przygotowania tej kanapki używa się antrykotu, ponieważ jest on miękki i soczysty. Ważnym elementem jest jednak krojenie mięsa. Musi być ono bardzo cienkie, prawie jak na carpaccio. Aby to osiągnąć, najlepiej jest operować na pół zamrożonym mięsie.

Pomysł na sycącą kanapkę. Philly cheesestake sprawdzi się idealnie

Kanapka ta jest prosta w przygotowaniu, całość nie powinna nam zająć więcej niż 20 minut. A w jednej bułce możemy połączyć przepyszny ciągnący ser, soczyste mięso i miękką bułkę - idealne połączenia na lunch czy kolację. Jeśli chcemy, możemy do niej dodać również pieczarki.

Ta kanapka to klasyka kuchni amerykańskiej, którą bez problemu przygotujemy w domowym zaciszu. Wystarczy kilka składników, by móc zajadać się wspaniałym Philly cheesestake, który pokochają wszyscy domownicy.

SKŁADNIKI

  • 300 g polędwicy wołowej 
  • 1 średnia cebula 
  • 1 zielona papryka 
  • 4 plasterki sera topionego
  • 2 półbagietki
  • sól i pieprz do smaku
  • 1–2 łyżki masła

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wołowinę kroimy w cieniutkie paseczki.
  • Cebulę i paprykę kroimy.
  • Na patelni rozgrzewamy masło.
  • Wrzucamy cebulę i paprykę.
  • Podsmażamy, aż zmiękną i przekładamy na talerz.
  • Na tej samej patelni smażymy wołowinę.
  • Doprawiamy solą i pieprzem.
  • Dodajemy z powrotem cebulę i paprykę.
  • Dodajemy na wierzch nasz ser i przykrywamy, by się rozpuścił.
  • Bułki przekrawamy i podpiekamy.
  • Do środka wkładamy mieszankę wołowiny z serem.
Beszamel: Wołowina - dlaczego warto jeść wołowinę?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej