Jak zrobić chrupiące szparagi? W tej panierce smakują genialnie

chrupiące szparagi
Autor: Shutterstock Chrupiące szparagi w 15 minut? Z tym przepisem zawsze się udają.
łatwy
20 min
2

Dieta wegetariańska

Szparagi to pyszne sezonowe warzywa, z których można zrobić wyjątkowe dania. Urzekają już samym wyglądem, a po pierwszym kęsie zachwycają smakiem. W tym sezonie warto przyrządzić szparagi z dodatkiem smakowitej panierki. Serwuje się je z sosem majonezowym, który idealnie podkreśla smak pieczonych szparagów. Zobaczcie, jak zrobić pyszne chrupiące szparagi z piekarnika i podajcie je z tym sosem.

Czy można upiec szparagi w piekarniku?

Szparagi są pyszne i uniwersalne. W internecie krąży mnóstwo przepisów na zielone i białe szparagi. Można je nie tylko gotować w wodzie czy na parze, ale i upiec w piekarniku. W tej ostatniej wersji po upieczeniu stają się wyjątkowo chrupiące. Jeżeli jeszcze nigdy nie jedliście pieczonych szparagów, warto przyrządzić je według tego sprawdzonego przepisu. Właśnie teraz sezon na szparagi jest w pełni. Nie trwa zbyt długo, więc należy z niego korzystać jak najwięcej.

Aby przygotować pieczone szparagi, które zachwycają chrupkością i przyjemnym smakiem, potrzebne są proste produkty. Na liście składników znalazły się więc takie produkty jak:

Przyrządzone według tego sprawdzonego przepisu pieczone szparagi serwuje się z rewelacyjnym sosem. To dip przygotowany na bazie majonezu z dodatkiem pieczonego czosnku oraz soku i otartej skórki z cytryny. To świetny dodatek do zielonych szparagów z piekarnika.

Jak zrobić chrupiące szparagi?

Przepis na pieczone szparagi, które wyróżniają się wyjątkową chrupkością, nie jest trudny i nie wymaga nadprzyrodzonych umiejętności. Wystarczy postępować według tej prostej receptury, a szparagi z piekarnika wyjdą i będą smakować obłędnie.

Jak więc przygotować najlepsze pieczone szparagi? Przepis jest łatwy i szybki. Już po pół godzinie można cieszyć się smakiem wybornych zielonych szparagów z pieca.

  • 1. krok – umycie, osuszenie i pozbawienie zdrewniałych końcówek szparagów
  • 2. krok – panierowanie szparagów w mące, jajku z mlekiem oraz panko z parmezanem
  • 3. krok – upieczenie szparagów w piekarniku
  • 4. krok – przygotowanie sosu majonezowego z pieczonym czosnkiem
  • 5. krok – podanie szparagów z sosem majonezowym

Ile piec surowe szparagi?

W tym przepisie zielonych szparagów nie trzeba gotować przed wstawieniem do piekarnika. Należy obtoczyć je w mące, jajku i panko z parmezanem, a następnie układa się je w formie do zapiekania. Piekarnik trzeba wcześniej nagrzać do 200 stopni C. Czas pieczenia surowych szparagów wynosi 15 minut. Młode i cienkie szparagi pieką się szybciej. Grubsze mogą wymagać nieco więcej czasu, aby dobrze się upiec.

SKŁADNIKI

  • 200 g zielonych szparagów
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki panierki panko
  • 1/2 szklanki startego parmezanu
  • 1 jajko
  • 100 ml mleka
  • sól
  •  
  • sos:
  • 150 ml majonezu
  • 1 główka upieczonego czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Szparagi umyć i osuszyć. Usunąć zdrewniałe końcówki, łamiąc szparaga w około 1/3 długości od końca.
  • Mąkę wymieszać z solą. W drugiej misce roztrzepać jajko z mlekiem. W trzeciej wymieszać panierkę panko z parmezanem.
  • Szparagi panierować najpierw w mące, potem w jajku z mlekiem, a na koniec w panko z parmezanem. Ułożyć w formie do zapiekania.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec 15 minut.
  • Przygotować sos z pieczonego czosnku. Ząbki wycisnąć z łupin i przełożyć do miseczki. Dodać majonez i skórkę cytrynową. Wlać sok z cytryny i dokładnie wymieszać.
  • Upieczone szparagi podawać z sosem jako dodatek do dania głównego, na kolację lub jako przekąskę.
Jak gotować szparagi? Najważniejszy czas gotowania
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej