Z jakim sosem podawać szparagi? 7 najlepszych przepisów na sosy do szparagów
Od tysięcy lat szparagi cienione są za swój delikatny smak i zawartość substancji odżywczych. Dania ze szparagami w roli głównej są efektowne, pyszne i nieskomplikowane. Z czym serwować szparagi? Najlepszym dodatkiem jest sos. Oto sprawdzone przepisy na najlepsze sosy do szparagów.
Spis treści
Sos beszamelowy
Beszamel, zaliczany do pięciu najważniejszych sosów, odmieni niejedno danie. Szparagi podane z tym klasycznym sosem będą smakować wybornie.
Jak zrobić sos beszamelowy?
- 2 łyżki masła roztopić na patelni i wsypać 2 łyżki mąki pszennej. Mieszać, aż składniki się połączą.
- Kiedy masa będzie gładka i bez grudek, wlać 1 i 1/2 szklanki mleka. Cały czas mieszając, doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
- Podgrzewać i mieszać, aż sos stanie się kremowy.
- Szparagi ułożyć w formie do zapiekania, wlać sos, posypać starym żółtym serem lub mozzarellą i zapiekać około 20 minut.
Sos berneński
Ojczyzną tego wybornego sosu jest Béarn we Francji, gdzie w jednej z restauracji powstał pierwszy przepis. Od prawie dwustu lat jest to jeden z najlepszych sosów, z którymi serwuje się szparagi białe lub zielone.
Jak zrobić sos berneński?
- Do rondelka wlać 100 ml octu winnego i dodać drobno posiekaną szalotkę. Doprawić 1 łyżką posiekanego świeżego estragonu oraz solą i pieprzem. Doprowadzić do wrzenia i gotować 5 minut, aż zgęstnieje. Zestawić z ognia.
- 6 żółtek przełożyć do miski umieszczonej nad garnkiem z gotująca się wodą. Ubijać mikserem, aż staną się gęste. Bardzo wolno wlewać 250 g roztopionego klarownego masła. Zmiksować na wysokich obrotach.
- Do sosu wlać kilka łyżek zalewy octowej i dodać 1 łyżkę posiekanego świeżego estragonu. Doprawić solą i wymieszać.
- Podgotowane szparagi ułożyć w formie do zapiekania, polać sosem i zapiekać w piekarniku przez 15 minut.
Sos holenderski
Ze szparagami doskonale łączy się sos holenderski. Ma puszystą konsystencję i przyjemny maślany smak.
Jak zrobić sos holenderski?
- Na patelni zagotować 25 ml białego wina i 25 ml wody. Wlać 1/2 łyżeczki soku z cytryny i doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wymieszać i zestawić z ognia.
- Dodać żółtka i ubić na parze, stopniowo dodając 60 g masła. Kiedy sos stanie się gęsty, zestawić z ognia.
- Ugotowane szparagi ułożyć na dużym talerzu i polać ciepłym sosem.
Sos musztardowy
Sosy z dodatkiem musztardy dodają potrawom charakteru. Tak też dzieje się w przypadku dań ze szparagami. Szczególnie smacznie łączy się ze szparagami białymi. Sos jest łatwy i robi się go szybko.
Jak zrobić sos musztardowy?
- Na patelni roztopić 1 łyżkę masła i wsypać 1 łyżkę mąki. Kiedy się połączą, wlać 1/4 szklanki białego wina i wymieszać.
- Wlać 1 szklankę bulionu, dodać musztardę i wyspać cukier. Doprawić solą i podgrzewać, aż sos lekko zgęstnieje.
- Podawać na ciepło jako dodatek do szparagów.
Sos ranczerski
Aromatyczny biały sos pochodzi Stanów Zjednoczonych. Jest prosty i delikatny. Pasuje do wielu różnych dań. Polecamy jest zwłaszcza do potraw z grilla. Świetnie smakuje również ze szparagami i innymi grillowanymi warzywami.
Jak zrobić sos ranczerski?
- Do miseczki wlać 1/2 szklanki kwaśnej śmietany i 1/2 szklanki maślanki. Dodać 3 łyżki majonezu, przeciśnięty przez praskę czosnek i po 1 łyżce posiekanego koperku, szczypiorku i natki pietruszki. Wymieszać.
- Wlać 1 łyżkę soku z cytryny i doprawić solą oraz pieprzem. Jeszcze raz dokładnie wymieszać.
- Podawać z grillowanymi lub pieczonymi szparagami.
Sos serowy
Sos serowy jest uniwersalny i pasuje praktycznie do wszystkiego. Doskonale łączy się z gotowanymi w wodzie lub na parze szparagami. Według tego przepisu sos robi się ze startego żółtego sera. Jego smak podkręci dodatek sera pleśniowego, który doda charakteru.
Jak zrobić sos serowy?
- W rondelku roztopić 2 łyżki masła. Wsypać mąkę i smażyć, cały czas mieszając, aż nabierze złotego koloru.
- Wlać 1 szklankę zimnego mleka. Podgrzewać i energicznie mieszać, aż powstanie gładka masa.
- Stopniowo wlewać 1 szklankę bulionu warzywnego, cały czas mieszając. Gotować około 10 minut.
- Cały czas mieszając, partiami wsypywać 150 g startego żółtego sera. Kiedy się roztopi, doprawić szczyptą startej gałki muszkatołowej, sokiem z cytryny i solą.
- Podawać z ciepłymi szparagami.
Sos tahini
Sos tahini to połączenie kilku różnych smaków. Wyczuwalny jest lekko orzechowy sezam, intensywny czosnek i orzeźwiająca cytryna. Bardzo dobrze łączy się z delikatnymi szparagami.
Jak zrobić sos z tahini?
- 2 łyżki pasty tahini przełożyć do miseczki i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wlać 1 łyżkę oliwy z oliwek i 1 łyżkę soku z cytryny. Doprawić solą i kuminem. Dokładnie wymieszać.
- Stopniowo wlewać 1/2 szklanki letniej wody i mieszać, aż sos będzie miał konsystencję przypominającą rzadki jogurt. Wsypać 1 łyżkę posiekanej natki pietruszki i jeszcze raz wymieszać.
- Sos podawać do szparagów zielonych lub białych.