Z jakim sosem szparagi smakują najlepiej? Oto 7 sprawdzonych hitów

2025-04-25 10:03

Szparagi od wieków mają swoje pięć minut na wiosennym talerzu – i słusznie! Cenione za subtelny smak i bogactwo wartości odżywczych, nie potrzebują wiele, by zachwycić. A jednak... odpowiedni sos potrafi wydobyć z nich wszystko, co najlepsze. Kremowe, ziołowe, pikantne czy maślane – oto 7 przepisów na sosy, które idealnie dopełnią smak szparagów i zrobią z nich gwiazdę każdego posiłku.

sosy do szparagów
Autor: Shutterstock Wybierz jeden z siedmiu przepisów na aromatyczny sos do szparagów.

Sos beszamelowy

Beszamel, zaliczany do pięciu najważniejszych sosów, odmieni niejedno danie. Szparagi podane z tym klasycznym sosem będą smakować wybornie.

Jak zrobić sos beszamelowy?

  • 2 łyżki masła roztopić na patelni i wsypać 2 łyżki mąki pszennej. Mieszać, aż składniki się połączą.
  • Kiedy masa będzie gładka i bez grudek, wlać 1 i 1/2 szklanki mleka. Cały czas mieszając, doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
  • Podgrzewać i mieszać, aż sos stanie się kremowy.
  • Szparagi ułożyć w formie do zapiekania, wlać sos, posypać starym żółtym serem lub mozzarellą i zapiekać około 20 minut.

Sos berneński

Ojczyzną tego wybornego sosu jest Béarn we Francji, gdzie w jednej z restauracji powstał pierwszy przepis. Od prawie dwustu lat jest to jeden z najlepszych sosów, z którymi serwuje się szparagi białe lub zielone.

Jak zrobić sos berneński?

  • Do rondelka wlać 100 ml octu winnego i dodać drobno posiekaną szalotkę. Doprawić 1 łyżką posiekanego świeżego estragonu oraz solą i pieprzem. Doprowadzić do wrzenia i gotować 5 minut, aż zgęstnieje. Zestawić z ognia.
  • 6 żółtek przełożyć do miski umieszczonej nad garnkiem z gotująca się wodą. Ubijać mikserem, aż staną się gęste. Bardzo wolno wlewać 250 g roztopionego klarownego masła. Zmiksować na wysokich obrotach.
  • Do sosu wlać kilka łyżek zalewy octowej i dodać 1 łyżkę posiekanego świeżego estragonu. Doprawić solą i wymieszać.
  • Podgotowane szparagi ułożyć w formie do zapiekania, polać sosem i zapiekać w piekarniku przez 15 minut.

Sos holenderski

Ze szparagami doskonale łączy się sos holenderski. Ma puszystą konsystencję i przyjemny maślany smak.

Jak zrobić sos holenderski?

  • Na patelni zagotować 25 ml białego wina i 25 ml wody. Wlać 1/2 łyżeczki soku z cytryny i doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wymieszać i zestawić z ognia.
  • Dodać żółtka i ubić na parze, stopniowo dodając 60 g masła. Kiedy sos stanie się gęsty, zestawić z ognia.
  • Ugotowane szparagi ułożyć na dużym talerzu i polać ciepłym sosem.

Sos musztardowy

Sosy z dodatkiem musztardy dodają potrawom charakteru. Tak też dzieje się w przypadku dań ze szparagami. Szczególnie smacznie łączy się ze szparagami białymi. Sos jest łatwy i robi się go szybko.

Jak zrobić sos musztardowy?

  • Na patelni roztopić 1 łyżkę masła i wsypać 1 łyżkę mąki. Kiedy się połączą, wlać 1/4 szklanki białego wina i wymieszać.
  • Wlać 1 szklankę bulionu, dodać musztardę i wyspać cukier. Doprawić solą i podgrzewać, aż sos lekko zgęstnieje.
  • Podawać na ciepło jako dodatek do szparagów.

Sos ranczerski

Aromatyczny biały sos pochodzi Stanów Zjednoczonych. Jest prosty i delikatny. Pasuje do wielu różnych dań. Polecamy jest zwłaszcza do potraw z grilla. Świetnie smakuje również ze szparagami i innymi grillowanymi warzywami.

Jak zrobić sos ranczerski?

  • Do miseczki wlać 1/2 szklanki kwaśnej śmietany i 1/2 szklanki maślanki. Dodać 3 łyżki majonezu, przeciśnięty przez praskę czosnek i po 1 łyżce posiekanego koperku, szczypiorku i natki pietruszki. Wymieszać.
  • Wlać 1 łyżkę soku z cytryny i doprawić solą oraz pieprzem. Jeszcze raz dokładnie wymieszać.
  • Podawać z grillowanymi lub pieczonymi szparagami.

Sos serowy

Sos serowy jest uniwersalny i pasuje praktycznie do wszystkiego. Doskonale łączy się z gotowanymi w wodzie lub na parze szparagami. Według tego przepisu sos robi się ze startego żółtego sera. Jego smak podkręci dodatek sera pleśniowego, który doda charakteru.

Jak zrobić sos serowy?

  • W rondelku roztopić 2 łyżki masła. Wsypać mąkę i smażyć, cały czas mieszając, aż nabierze złotego koloru.
  • Wlać 1 szklankę zimnego mleka. Podgrzewać i energicznie mieszać, aż powstanie gładka masa.
  • Stopniowo wlewać 1 szklankę bulionu warzywnego, cały czas mieszając. Gotować około 10 minut.
  • Cały czas mieszając, partiami wsypywać 150 g startego żółtego sera. Kiedy się roztopi, doprawić szczyptą startej gałki muszkatołowej, sokiem z cytryny i solą.
  • Podawać z ciepłymi szparagami.

Sos tahini

Sos tahini to połączenie kilku różnych smaków. Wyczuwalny jest lekko orzechowy sezam, intensywny czosnek i orzeźwiająca cytryna. Bardzo dobrze łączy się z delikatnymi szparagami.

Jak zrobić sos z tahini?

  • 2 łyżki pasty tahini przełożyć do miseczki i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wlać 1 łyżkę oliwy z oliwek i 1 łyżkę soku z cytryny. Doprawić solą i kuminem. Dokładnie wymieszać.
  • Stopniowo wlewać 1/2 szklanki letniej wody i mieszać, aż sos będzie miał konsystencję przypominającą rzadki jogurt. Wsypać 1 łyżkę posiekanej natki pietruszki i jeszcze raz wymieszać.
  • Sos podawać do szparagów zielonych lub białych.
Jak gotować szparagi? Najważniejszy czas gotowania