Z jakim sosem podawać szparagi? 7 najlepszych przepisów na sosy do szparagów

2024-05-06 11:31

Od tysięcy lat szparagi cienione są za swój delikatny smak i zawartość substancji odżywczych. Dania ze szparagami w roli głównej są efektowne, pyszne i nieskomplikowane. Z czym serwować szparagi? Najlepszym dodatkiem jest sos. Oto sprawdzone przepisy na najlepsze sosy do szparagów.

sosy do szparagów
Autor: Shutterstock Wybierz jeden z siedmiu przepisów na aromatyczny sos do szparagów.

Spis treści

  1. Sos beszamelowy
  2. Sos berneński
  3. Sos holenderski
  4. Sos musztardowy
  5. Sos ranczerski
  6. Sos serowy
  7. Sos tahini

Sos beszamelowy

Beszamel, zaliczany do pięciu najważniejszych sosów, odmieni niejedno danie. Szparagi podane z tym klasycznym sosem będą smakować wybornie.

Jak zrobić sos beszamelowy?

  • 2 łyżki masła roztopić na patelni i wsypać 2 łyżki mąki pszennej. Mieszać, aż składniki się połączą.
  • Kiedy masa będzie gładka i bez grudek, wlać 1 i 1/2 szklanki mleka. Cały czas mieszając, doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
  • Podgrzewać i mieszać, aż sos stanie się kremowy.
  • Szparagi ułożyć w formie do zapiekania, wlać sos, posypać starym żółtym serem lub mozzarellą i zapiekać około 20 minut.

Sos berneński

Ojczyzną tego wybornego sosu jest Béarn we Francji, gdzie w jednej z restauracji powstał pierwszy przepis. Od prawie dwustu lat jest to jeden z najlepszych sosów, z którymi serwuje się szparagi białe lub zielone.

Jak zrobić sos berneński?

  • Do rondelka wlać 100 ml octu winnego i dodać drobno posiekaną szalotkę. Doprawić 1 łyżką posiekanego świeżego estragonu oraz solą i pieprzem. Doprowadzić do wrzenia i gotować 5 minut, aż zgęstnieje. Zestawić z ognia.
  • 6 żółtek przełożyć do miski umieszczonej nad garnkiem z gotująca się wodą. Ubijać mikserem, aż staną się gęste. Bardzo wolno wlewać 250 g roztopionego klarownego masła. Zmiksować na wysokich obrotach.
  • Do sosu wlać kilka łyżek zalewy octowej i dodać 1 łyżkę posiekanego świeżego estragonu. Doprawić solą i wymieszać.
  • Podgotowane szparagi ułożyć w formie do zapiekania, polać sosem i zapiekać w piekarniku przez 15 minut.

Sos holenderski

Ze szparagami doskonale łączy się sos holenderski. Ma puszystą konsystencję i przyjemny maślany smak.

Jak zrobić sos holenderski?

  • Na patelni zagotować 25 ml białego wina i 25 ml wody. Wlać 1/2 łyżeczki soku z cytryny i doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wymieszać i zestawić z ognia.
  • Dodać żółtka i ubić na parze, stopniowo dodając 60 g masła. Kiedy sos stanie się gęsty, zestawić z ognia.
  • Ugotowane szparagi ułożyć na dużym talerzu i polać ciepłym sosem.

Sos musztardowy

Sosy z dodatkiem musztardy dodają potrawom charakteru. Tak też dzieje się w przypadku dań ze szparagami. Szczególnie smacznie łączy się ze szparagami białymi. Sos jest łatwy i robi się go szybko.

Jak zrobić sos musztardowy?

  • Na patelni roztopić 1 łyżkę masła i wsypać 1 łyżkę mąki. Kiedy się połączą, wlać 1/4 szklanki białego wina i wymieszać.
  • Wlać 1 szklankę bulionu, dodać musztardę i wyspać cukier. Doprawić solą i podgrzewać, aż sos lekko zgęstnieje.
  • Podawać na ciepło jako dodatek do szparagów.

Sos ranczerski

Aromatyczny biały sos pochodzi Stanów Zjednoczonych. Jest prosty i delikatny. Pasuje do wielu różnych dań. Polecamy jest zwłaszcza do potraw z grilla. Świetnie smakuje również ze szparagami i innymi grillowanymi warzywami.

Jak zrobić sos ranczerski?

  • Do miseczki wlać 1/2 szklanki kwaśnej śmietany i 1/2 szklanki maślanki. Dodać 3 łyżki majonezu, przeciśnięty przez praskę czosnek i po 1 łyżce posiekanego koperku, szczypiorku i natki pietruszki. Wymieszać.
  • Wlać 1 łyżkę soku z cytryny i doprawić solą oraz pieprzem. Jeszcze raz dokładnie wymieszać.
  • Podawać z grillowanymi lub pieczonymi szparagami.

Sos serowy

Sos serowy jest uniwersalny i pasuje praktycznie do wszystkiego. Doskonale łączy się z gotowanymi w wodzie lub na parze szparagami. Według tego przepisu sos robi się ze startego żółtego sera. Jego smak podkręci dodatek sera pleśniowego, który doda charakteru.

Jak zrobić sos serowy?

  • W rondelku roztopić 2 łyżki masła. Wsypać mąkę i smażyć, cały czas mieszając, aż nabierze złotego koloru.
  • Wlać 1 szklankę zimnego mleka. Podgrzewać i energicznie mieszać, aż powstanie gładka masa.
  • Stopniowo wlewać 1 szklankę bulionu warzywnego, cały czas mieszając. Gotować około 10 minut.
  • Cały czas mieszając, partiami wsypywać 150 g startego żółtego sera. Kiedy się roztopi, doprawić szczyptą startej gałki muszkatołowej, sokiem z cytryny i solą.
  • Podawać z ciepłymi szparagami.

Sos tahini

Sos tahini to połączenie kilku różnych smaków. Wyczuwalny jest lekko orzechowy sezam, intensywny czosnek i orzeźwiająca cytryna. Bardzo dobrze łączy się z delikatnymi szparagami.

Jak zrobić sos z tahini?

  • 2 łyżki pasty tahini przełożyć do miseczki i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wlać 1 łyżkę oliwy z oliwek i 1 łyżkę soku z cytryny. Doprawić solą i kuminem. Dokładnie wymieszać.
  • Stopniowo wlewać 1/2 szklanki letniej wody i mieszać, aż sos będzie miał konsystencję przypominającą rzadki jogurt. Wsypać 1 łyżkę posiekanej natki pietruszki i jeszcze raz wymieszać.
  • Sos podawać do szparagów zielonych lub białych.
Jak gotować szparagi? Najważniejszy czas gotowania