Jak przyrządza się grzyby enoki? Genialny przepis na chrupiącą przekąskę z patelni
Dieta wegetariańska
Co można zrobić z grzybów enoki? Te azjatyckie grzyby o delikatnym smaku można wykorzystać w wielu różnych przepisach. Na początek warto jednak przyrządzić je według tej sprawdzonej receptury. Smażone enoki są pyszne i chrupiące. Przygotowanie jest bardzo łatwe, lista składników krótka, a efekt smakowy obłędny. Zobaczcie, jak zrobić smażone grzyby enoki.
Enoki – wartości odżywcze
Właściwości prozdrowotne tych azjatyckich grzybów znane są od stek lat i wykorzystywane w medycynie naturalnej. Enoki są bogate w przeciwutleniacze, które niszczą wolne rodniki, opóźniają efekty starzenia i zmniejszają ryzyko zachorowania na niektóre choroby. To źródło protein wzmacniających odporność, fosforu, potasu i żelaza oraz witamin z grupy B.
Jak smakują grzyby enoki? Wyróżniają się delikatnym i lekko słodkim smaku z wyczuwalną orzechowo-owocową nutą.
Enoki w przepisach kulinarnych
Grzyby enoki są łatwo dostępne w polskich sklepach w wersji suszonej lub w zalewie. Najsmaczniejsze są jednak świeże enoki. Zaletą tych małych azjatyckich grzybów jest to, że można je jeść zarówno na surowo i po obróbce termicznej. Sprawdzą się jako składnik sałatek. Gotowane lub smażone enoki są pyszne i chrupiące. Wzbogacą jajecznicę i warzywne zupy. Jeżeli jeszcze nigdy nie próbowaliście grzybów enoki, na początek warto sprawdzić ten przepis. Smażone enoki smakują wyjątkowo dobrze i są mega chrupiące.
Jak zrobić smażone enoki?
Przepis na smażone grzyby enoki jest łatwy i bardzo szybki. Przygotowanie trwa tylko kilka minut. Tyle samo czasu zajmuje smażenie grzybów. Wszystkie składniki, które wykorzystuje się w tym przepisie, można bez problemu kupić w naszych sklepach. Świeże grzyby enoki dostępne są w większych sklepach spożywczych i na internetowych aukcjach. Azjatyckie grzybki można także uprawiać w domu. Wiele sklepów oferuje grzybnię, z której wyrastają pyszne enoki.
Przepis na smażone enoki jest prosty. Został podzielony na poszczególne kroki, dzięki którym danie uda się już za pierwszym razem.
- 1. krok – pokrojenie enoki na mniejsze kawałki
- 2. krok – przygotowanie ciasta
- 3. krok – usmażenie enoki na głębokim tłuszczu
SKŁADNIKI
- 300 g grzybów enoki
- 3/4 szklanki zimnej gazowanej wody
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki skrobi kukurydzianej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki białego pieprzu
- 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1/4 łyżeczki mielonego chili
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Odkroić końcówki enoki i podzielić na kilka mniejszych kawałków.
- Do miski przesypać mąkę, skrobię kukurydzianą i proszek do pieczenia. Doprawić solą, białym pieprzem, czosnkiem oraz chili. Wlać wodę i dokładnie wymieszać. Konsystencja powinna przypominać ciasto naleśnikowe.
- Na głębokiej patelni rozgrzać olej i smażyć w nim enoki, aż nabiorą złotego koloru. Przekładać za pomocą łyżki cedzakowej na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Podawać jako przekąskę lub dodatek do potraw azjatyckich.