Grzyby maitake, reishi i shitake. Jakie mają właściwości?
Jakie właściwości mają grzyby maitake, reishi i shitake? Kiedy warto po nie sięgać? Niektóre gatunki grzybów w Azji są uważane za rośliny zwiększające odporność i żywotność organizmu człowieka. W Europie są mało znane i rzadko stosowane, ale mają też swoich zwolenników.
Spis treści
Maitake, reishi i shitake - pochodzenie
W medycynie azjatyckiej najbardziej ceni się grzyby maitake, reishi i shitake. W Chinach reishi uważa się je za jeden z najważniejszych i najskuteczniejszych środków wzmacniających. Pierwsze opisy ich działania pochodzą z ok. 200 roku p.n.e.
Maitake, reishi i shitake - właściwości
Działanie grzybów jest różnorodne. Najczęściej jednak wymienia się ich korzystny wpływ na podniesienie odporności organizmu, obniżenie stężenia cholesterolu, działanie przeciwzakrzepowe. Wiele się także mówi o tym, że grzyby te wspomagają leczenie nowotworów. W Japonii grzyby maitake są regularnie podawane osobom chorym na nowotwory i poddawanym chemioterapii, aby wzmocnić ich układ odpornościowy.
Japończycy twierdzą także, że grzyby wzmacniają działanie leków stosowanych w chemioterapii i chronią zdrowe komórki organizmu. Nie ma jednak dużych badań, które w całości potwierdzały by tę teorię.
Niektóre badania pokazują, że są one pomocne osobom chorym na AIDS i nosicielom wirusa HIV, ponieważ podnoszą odporność organizmu. Grzyby shitake zawierają węglowodan nazywany lentianem, który pobudza wydzielanie limfocytów T, które stanowią o sile układu immunologicznego. Grzyby reishi nazywane są przez Chińczyków roślinami duszy, ponieważ picie naparu z suszonych grzybów uspokaja, odpręża, łagodzi stres i sprzyja szybkiej regeneracji organizmu. Grzyby te zawierają także substancje przeciwzapalne i dlatego są wykorzystywane przy leczeniu zapalenia oskrzeli oraz innych schorzeń dróg oddechowych.
Wszystkie gatunki grzybów leczniczych wspomagają leczenie chorób układu krążenia. Ich działanie polega na zmniejszaniu skłonności krwinek do zlepiania się. Inną ich zaletą jest to, że obniżają ciśnienie tętnicze oraz stężenie cholesterolu całkowitego a także cholesterolu LDL, nazywanego złym cholesterolem.