Już są wiosenne grzyby. Po jakie grzyby wybrać się na łąkę i do lasu?
Wiosną, szczególnie wilgotną, w lesie i na łąkach pojawiają się wczesne jadalne grzyby. Jakie grzyby można zbierać wiosną? Podpowiadamy.
Wytrawni grzybiarze twierdzą, że sezon na grzyby trwa cały rok, tylko trzeba wiedzieć, co i kiedy zbierać. Niewątpliwie mają rację, bo i zimą można w naszych lasach zbierać wartościowe grzyby jadalne, takie jak uszak bzowy czy boczniak ostrygowaty lub płomienica zimowa. Ten ostatni grzyb dostępny jest też na przedwiośniu - warto bliżej go poznać, bo to nic innego jak drogie i zdrowe grzyby znane częściej pod nazwą enoki.
Płomienica zimowa czyli enoki
Płomienica zimowa, znana jest też pod nazwami: kółkorodek aksamitnotrzonowy, monetka aksamitna, opieńka aksamitnotrzonowa i zimówka aksamitna. Rośnie od października do marca, na pniakach drzew liściastych, najobficiej na topolach i wierzbach. Grzyb jest niewrażliwy na mróz i nie gnije, rośnie prawie zawsze kępami.
Płomienica zimowa, czyli azjatyckie enoki:
- ma wpływ na stymulację układu immunologicznego (drożdżaki, bakterie, wirusy, pleśnie)
- przydaje się w terapii uzupełniającej u chorych na raka (przerzuty) - w zależności od typu nowotworu
- wspomaga w chemioterapii lub radioterapii
- wspomaga układ sercowo-naczyniowy
- wspiera regulację poziomu cukru we krwi
- łagodzi alergie pokarmowe
- pomaga w leczeniu zapalenia skóry, egzemy
Płomienicę można smażyć, dusić a także marynować. Warto też używać jej do przygotowania dań kuchni azjatyckiej.
Gęśnica wiosenna - co warto o niej wiedzieć?
Gęśnica wiosenna, znana też jako: bedłka syrojeszka żółta, bedłka podkowiasta, bedłka biaława, gąska wiosenna, majówka wiosenna, to bardzo smaczny pospolity grzyb jadalny pojawiający sięwiosną (od kwietnia do czerwca), na łąkach, pastwiskach, brzegach lasów. Może tworzyć czarcie kręgi.
Grzyb ten można wykorzystać w kuchni do smażenia, duszenia, marynowania, gotowania. Gęśnica wiosenna nie nadaje się do suszenia.
Smardz jadalny - król wiosennego grzybobrania
Smardze jadalne uchodzą w gronie grzybofilów za wyjątkowo smaczne grzyby, niektórzy oceniają je nawet wyżej niż prawdziwki. Smardze rosną między kwietniem a czerwcem, na podmokłych i trawiastych terenach, często w pobliżu miejsc, gdzie było składowane drewno. Można je też znaleźć w pobliżu topoli, jesionów lub drzew owocowych. Nie wolno ich zbierać w lesie.
Smardze są nie tylko smaczne, ale też zdrowe. Zawierają: żelazo, potas, wapń, magnez, fosfor, sód, selen, witaminę B3, witaminę B9, witaminę D, ponadto błonnik, aminokwasy, a także związki o charakterze antyoksydacyjnym.
Smardze mogą mieć lecznicze zastosowanie. Wykazują właściwości wspomagające pamięć czy poprawiające nastrój. Mają wpływ na poprawę funkcjonowania narządu wzroku, a także działają przeciwzapalnie.
Więcej o smardzach przeczytasz tu: Smardze – wiosenne grzyby. Gdzie wolno zbierać smardze?
Czarka szkarłatna, czarka austriacka i czarka żółta
Czarka szkarłatna, podobna do niej czarka austriacka i rzadziej występująca czarka żółta pojawiają się w naszych lasach od grudnia do maja. Kiedyś ten rodzaj grzybów był pod ochroną, od niedawna można go zbierać do woli. Pojawia się w lasach i zaroślach. Gatunki z tego rodzaju mają piękną czerwono-pomarańczową barwę. Wyrastają na rozkładających się gałęziach.
Czarki po sparzeniu gorącą wodą można z powodzeniem dodawać do surówek. Wielu grzybiarzy je marynuje. Warto nadmienić, że czarki w smaku przypominają rzodkiewkę i można jeść je również na surowo.
Więcej o czarce szkarłatnej przeczytasz tu: Czarka szkarłatna: zwiastun wiosennego grzybobrania. Właściwości, wartość odżywcza, zastosowanie