Idealne na przyjęcie świąteczne. Chrupiące, lekkie i efektowne
Proste do przygotownia, pięknie wyglądające i idealne na święta. Te urocze choineczki z ciasta francuskiegi na patyku prezentują się obłędnie. To idealny sposób na przygotowanie czegoś ciekawego, bez sużej ilości roboty. Zachwyć swoich najbliższych.
i
Dieta wegetariańska
Świąteczna przekąska na wyciągnięcie ręki. Gotowa w kilka chwil
Wytrawne choineczki z ciasta francuskiego na patyku to przepiękna przekąska, która zachwyci całą rodzinę podczas zbliżających się świąt Bożego Narodzenia. Są banalnie proste w przygotowaniu, a smakują i wyglądają wyśmienicie. Wystarczy dosłownie kilka składników.
Te choineczki z gotowego ciasta francuskiego i zielonego pesto to hit każdych świąt. Jeśli chcemy możemy dodatkowo powycinać mini gwiazdki z sera i nakłuć je na szczyt naszego patyczka po upieczeniu choinek. Będą się wówczas prezentowały przepięknie.
Z czym podawać choineczki na patyku? To sprawdzi się perfekcyjnie
Najlepiej podawać je z sosem jogurtowym, koperkowym lub czosnkowym. Jeśli chcemy możemy dodatkowo na talerzy obsypać je żurawiną, by miały więcej koloru. Wtedy już w ogóle będą wyglądały zachwycająco. A co najlepsze w tym przepisie Można go dopasować do siebie.
Nie masz pesto? Świetnie sprawdzi się serek śmietankowy z ziołami, masz ochotę na coś słodkiego? Przygotuj swoje choineczki z kremem czekoladowym zamiast zielonego pesto - możliwości mamy całe mnóstwo, a każda z nich sprawdzi się perfekcyjnie.
SKŁADNIKI
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 jajko
- Parmezan
- 2 łyżki pesto bazyliowego
- świeży rozmaryn
- pieprz
- patyczki do szaszłyków
- opcjonalnie: sezam, mak lub płatki migdałów
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ciasto rozwijamy i smarujemy cienko warstwą pesto.
- Całość posypujemy parmezanem, ziołami i pieprzem.
- Kroimy w długie paski.
- Każdy pasek nabijamy "w harmonijkę" na patyczek, formują kształt choinki.
- Smarujemy roztrepanym jajkiem i posypujemy parmezanem lub ziarnami.
- Pieczemy około 18 minut w 190 stopniach.