Idealne na przyjęcie świąteczne. Chrupiące, lekkie i efektowne

2025-12-19 9:35

Proste do przygotownia, pięknie wyglądające i idealne na święta. Te urocze choineczki z ciasta francuskiegi na patyku prezentują się obłędnie. To idealny sposób na przygotowanie czegoś ciekawego, bez sużej ilości roboty. Zachwyć swoich najbliższych.

Idealne na przyjęcie świąteczne. Chrupiące, lekkie i efektowne

i

Autor: Katarzyna Hurova/ Shutterstock
łatwy
10 min
10

Dieta wegetariańska

Świąteczna przekąska na wyciągnięcie ręki. Gotowa w kilka chwil

Wytrawne choineczki z ciasta francuskiego na patyku to przepiękna przekąska, która zachwyci całą rodzinę podczas zbliżających się świąt Bożego Narodzenia. Są banalnie proste w przygotowaniu, a smakują i wyglądają wyśmienicie. Wystarczy dosłownie kilka składników.

Te choineczki z gotowego ciasta francuskiego i zielonego pesto to hit każdych świąt. Jeśli chcemy możemy dodatkowo powycinać mini gwiazdki z sera i nakłuć je na szczyt naszego patyczka po upieczeniu choinek. Będą się wówczas prezentowały przepięknie.

Z czym podawać choineczki na patyku? To sprawdzi się perfekcyjnie

Najlepiej podawać je z sosem jogurtowym, koperkowym lub czosnkowym. Jeśli chcemy możemy dodatkowo na talerzy obsypać je żurawiną, by miały więcej koloru. Wtedy już w ogóle będą wyglądały zachwycająco. A co najlepsze w tym przepisie Można go dopasować do siebie.

Nie masz pesto? Świetnie sprawdzi się serek śmietankowy z ziołami, masz ochotę na coś słodkiego? Przygotuj swoje choineczki z kremem czekoladowym zamiast zielonego pesto - możliwości mamy całe mnóstwo, a każda z nich sprawdzi się perfekcyjnie.

SKŁADNIKI

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • Parmezan
  • 2 łyżki pesto bazyliowego
  • świeży rozmaryn
  • pieprz
  • patyczki do szaszłyków
  • opcjonalnie: sezam, mak lub płatki migdałów

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ciasto rozwijamy i smarujemy cienko warstwą pesto.
  • Całość posypujemy parmezanem, ziołami i pieprzem.
  • Kroimy w długie paski.
  • Każdy pasek nabijamy "w harmonijkę" na patyczek, formują kształt choinki.
  • Smarujemy roztrepanym jajkiem i posypujemy parmezanem lub ziarnami.
  • Pieczemy około 18 minut w 190 stopniach.
Pesto – prosty sos, który podbił świat
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej...