Babeczki na Boże Narodzenie: lśniące choineczki
2021-03-29
średni
60 min
4
Zwykłe babeczki mogą nabrać świątecznego charakteru, jeśli dodamy do nich bożonarodzeniowe dekoracje. Jak przyrządzić te fantastyczne choinki?
SKŁADNIKI
- NA BABECZKI:
- 100 g margaryny do pieczenia
- 200 g mąki
- 100 g cukru
- 125 ml mleka
- 2 małe jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dr. Oetkera
- NA DEKORACJĘ:
- 1 opakowanie Kremu do tortów śmietankowego (np. Dr. Oetkera)
- 1 barwnik spożywczy zielony (np. Dr. Oetkera)
- Perełki złote i srebrne (lub całkowicie dowolne) (np. Dr.Oetkera)
- 1 opakowanie Boże Narodzenie dekoracje z opłatka Dr. Oetkera
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- BABECZKI: Kasię rozpuszczamy z cukrem, a następnie studzimy. W misce mieszamy jaja z mlekiem, dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i rozpuszczoną kostkę Kasia.
- Gęstą masę przekładamy łyżką do papierowych foremek włożonych do formy muffinkowej do połowy wysokości. Pieczemy około 15 min w 180 st.C.
DEKORACJA: Krem przygotowujemy zgodnie z przepisem z opakowania. Pod koniec ubijania dodajemy barwnik. Dodajemy na początku kilka kropli – sprawdzamy kolor (w zależności jaki chcemy osiągnąć, czy jaśniejszy czy ciemniejszy). - W cukierniczych rękawach odcinamy końcówkę (ok 3 cm) i umieszczamy w nim tytkę w kształcie gwiazdki. Napełniamy rękaw kremem. Na wystudzone babeczki nakładamy krem w kształcie stożków (tak, by przypominał choinki). Krem najłatwiej nakładać od boku babeczki kierując się do środka. Babeczki z zielonym kremem, dekorujemy perełkami i dekoracjami z opłatka. Mają perłowe kolory i "błysk", więc idealnie nadają się do tego, by imitować bombki na choince.