Babeczki na Boże Narodzenie: lśniące choineczki

Babeczki na Boże Narodzenie: lśniące choineczki
Autor: materiały prasowe Babeczki w kształcie choinek
średni
60 min
4

Zwykłe babeczki mogą nabrać świątecznego charakteru, jeśli dodamy do nich bożonarodzeniowe dekoracje. Jak przyrządzić te fantastyczne choinki?

SKŁADNIKI

  • NA BABECZKI:
  • 100 g margaryny do pieczenia
  • 200 g mąki
  • 100 g cukru
  • 125 ml mleka
  • 2 małe jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dr. Oetkera
  • NA DEKORACJĘ:
  • 1 opakowanie Kremu do tortów śmietankowego (np. Dr. Oetkera)
  • 1 barwnik spożywczy zielony (np. Dr. Oetkera)
  • Perełki złote i srebrne (lub całkowicie dowolne) (np. Dr.Oetkera)
  • 1 opakowanie Boże Narodzenie dekoracje z opłatka Dr. Oetkera

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • BABECZKI: Kasię rozpuszczamy z cukrem, a następnie studzimy. W misce mieszamy jaja z mlekiem, dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i rozpuszczoną kostkę Kasia.
  • Gęstą masę przekładamy łyżką do papierowych foremek włożonych do formy muffinkowej do połowy wysokości. Pieczemy około 15 min w 180 st.C.

    DEKORACJA: Krem przygotowujemy zgodnie z przepisem z opakowania. Pod koniec ubijania dodajemy barwnik. Dodajemy na początku kilka kropli – sprawdzamy kolor (w zależności jaki chcemy osiągnąć, czy jaśniejszy czy ciemniejszy).
  • W cukierniczych rękawach odcinamy końcówkę (ok 3 cm) i umieszczamy w nim tytkę w kształcie gwiazdki. Napełniamy rękaw kremem. Na wystudzone babeczki nakładamy krem w kształcie stożków (tak, by przypominał choinki). Krem najłatwiej nakładać od boku babeczki kierując się do środka. Babeczki z zielonym kremem, dekorujemy perełkami i dekoracjami z opłatka. Mają perłowe kolory i "błysk", więc idealnie nadają się do tego, by imitować bombki na choince.
Materiały prasowe
więcej