Pesto na zimę: zakręcony przepis na 1 l gotowego krio-sosu z bazylii
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Pesto czyli włoski sos z roztartej z oliwą bazylii, orzeszków piniowych, czosnku i soku z cytryny to absolutnie jeden z najsmaczniejszych wynalazków człowieka. Także jeden z najstarszych, przeczytacie o tym niżej. Dzisiaj dzielę się z Wami moim „Pesto na zimę”, w postaci 1 litra gotowego krio-sosu do zamrożenia. który zimą podany do makaronu, świeżo upieczonego chleba lub jako dodatek do zwykłej kartoflanki przeniesie Was w upalne śródziemnomorskie lato. Oto przepis na zimowe pesto z zamrażarki!
SKŁADNIKI
- 2 duże pęczki bazylii zielonej
- 1 duży pęczek natki pietruszki
- 0,75-1 szklanki oleju roślinnego (używam mieszanki dobrej jakości oliwy i oleju słonecznikowego lub rzepakowego)
- 0,3-0,5 szklanki białego octu winnego
- 120 g twardego sera, użyłam Bursztynu
- 40 g orzeszków piniowych
- 40 g orzechów laskowych
- 30 g orzechów włoskich
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki soli
- pieprz czarny, mielony do smaku, jeśli lubicie
- oraz jeszcze trochę oleju do zakonserwowania pesto
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wszystkie składniki sosu pesto dodałam do kielicha blendera.
- W trybie pulsacyjnym zmiksowałam na gładki sos. W ten sposób otrzymałam 1 l gotowego sosu pesto.
- Przełożyłam do czystych plastikowych opakowań przeznaczonych do zamrażania.
- Na wierzch każdego sosu wlałam oleju. Tylko tyle by utworzył około 0,5 cm warstwę.
- Dobrze zamknęłam i wstawiłam do zamrażarki. Gotowe!
- Pesto wystarczy wyjąć z zamrażarki na 30 minut przed użyciem.
Wskazówki jak przygotować pesto
- Duży pęczek, to taki, który z trudnością możemy objąć dłonią. Oczywiście każdy ma nieco inny rozmiar dłoni, ale ta ogólna wskazówka sprawdza się w praktyce.
- Ponieważ oliwa pod wpływem niskich temperatur ma tendencję do krzepnięcia, i bardzo dobrze to o niej świadczy, to do zimowego pesto używam mieszanki 50/50 oliwy dobrej jakości i oleju roślinnego. Olej słonecznikowy lub rzepakowy bezerukowy to czysty tłuszcz. Natomiast oliwa w której zawieszone są drobiny owoców oliwki dodaje smaku.
- Dodatek octu pozwala zachować piękny zielony kolor. Poza tym w jego obecności zielone liście tracą mniej chlorofilu i witaminy C.
- Uwielbiam twarde sery, które w długim procesie dojrzewania zamieniają się w czyste umami. Podczas fermentacji mleka z białek uwalniany jest aminokwas - kwas glutaminowego. Jego ilość rośnie wraz z wiekiem sera. Dlatego do pesto najlepiej wybierać ser grana padano z mleka krowiego lub włoski pecorino z mleka z owczego. Osobiście najbardziej lubię nieco słodki, bardzo wyrafinowany polski dwuletni ser bursztyn. Ma dobrą cenę i wybitne walory smakowe.
- W tym przepisie używam trzech rodzajów orzechów. Każdy z nich dostarcza nieco innych składników odżywczych. Razem wzbogacają smak mojego ziołowo-orzechowego smarowidła.
Historia pesto
Pesto to sos idealny do makaronu. Można nim także posmarować chleb i tak robili już starożytni Rzymianie. Rzymski panis focaticus – płaski chleb pieczony na zakwasie, którego współczesną kontynuatorką jest sycylijska focaccia, jadało się właśnie z moretum. Przepis na tajemnicze moretum podał poeta Wergiliusz (70-19 p.n.e.) w jednym ze swoich wierszy. Według niego należy utrzeć zioła, czosnek, świeży twaróg z dodatkiem soli, oliwy i odrobiny octu. Owo moretum, zazwyczaj błędnie tłumaczone jako sałatka, miało według niego być pożywnym dodatkiem do chleba ubogiego wieśniaka. Dlaczego moretum to nie sałatka? Ponieważ moretum przygotowuje się w mortarium, czyli moździerzu. Pisarz rzymski Kolumella (4-70 n.e.) w księdze XII dzieła agronomicznego „De re rustica” podaje inny nieco zmodyfikowany przepis na moretum: świeże zioła, orzeszki piniowe, suszony ser, sól, oliwę, wszystko razem utrzeć z czosnkiem i wychodzi nam… pesto.
Polecam sprawdzone przepisy
Ziołowo-orzechowy sos to pyszny dodatek nieomal do wszystkiego. Warto modyfikować pesto i przygotować sos z różnych orzechów. Każda odmiana ma nieco inny skład związków odżywczych. Pesto robi się nie tylko z liści bazylii, ale także z rukoli, natki pietruszki, jarmużu, czosnku niedźwiedziego. Zamiast pinii dodaje się orzechy włoskie, laskowe, pestki słonecznika lub dyni.
Przygotowałam wybór najlepszych przepisów redaktorek Beszamel.pl które na pewno warto wypróbować:
Sos pesto: tradycyjny, sprawdzony przepis
Pesto pietruszkowe - do pieczywa i makaronów
Makaron z pesto z bobu - przepis na obiad z bobem
Pesto z naci marchewki: jak zrobić pyszne pesto z liści marchwi
Pesto z żurawiną: przepis na żurawinowe pesto rosso