Makaron z pesto z bobu - przepis na obiad z bobem

Makaron z pesto z bobu - przepis na obiad z bobem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Makaron z pesto z bobu - przepis na obiad z bobem

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Bób doskonale nadaje się do przyrządzenia pesto. Makaron z pesto z bobu to sezonowa - bardzo pyszna wersja klasycznego makaronu z pesto.

Składniki

  • 100 g makaronu (najlepiej tagliatelle lub razowe spaghetti)

  • 1/2 szklanki bobu, ugotowanego i obranego

  • 1/2 szklanki listków bazylii (lub więcej, do smaku) + kilka listków do dekoracji

  • 3 łyżki orzeszków pinii + 1 łyżka do dekoracji

  • 4 łyżki oliwy z oliwek

  • 3 łyżki tartego parmezanu

  • 1 duży ząbek czosnku

  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

  • Do makaronu można również dodać:

  • kremową śmietankę 30%, ok. 1/3 szklanki

  • grillowaną pierś kurczaka

Przygotowanie krok po kroku:

  • Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu (odcedzając, odstawiamy ok. ½ szklanki wody z gotowania).

  • Z połowy ugotowanego i obranego bobu przygotowujemy pesto. Do blendera oprócz bobu dodajemy bazylię, orzeszki, oliwę, parmezan, czosnek oraz sól i pieprz – całość miksujemy. Aby uzyskać odpowiednią konsystencję pesto z bobu, można dodać wcześniej przygotowaną wodę (z gotowania makaronu).

  • Ugotowany makaron mieszamy z pesto (jeżeli przyrządzasz wersję ze śmietanką, dodaj ją razem z pesto i lekko podgrzej), dodajemy odłożony wcześniej bób oraz dekorujemy bazylią i orzeszkami pinii.

Ocena: 5