Gotowa w 5 minut, a smak jak z restauracji. Wypróbuj surówkę z batatów i awokado

Dieta wegetariańska
Masz już dość ciągle tych samych surówek? Mamy na to sposób! Ta pyszna surówka z batata i awokado to świetny sposób na ciekawy dodatek do obiadu czy grilla, który smakuje wyśmienicie. To idealny sposób na odejście od rutyny i spróbowanie czegoś nowego!
Pyszna, prosta i szybka. Doskonała surówka, która zachwyci każdego
Prosta surówka, której smak i wartości odżywcze mogą nieźle zaskoczyć. To idealny sposób na przełamanie rutyny i spróbowanie czegoś innego. Można ją jeść samą lub podać do obiady czy grilla.
Ta sałatka to świetny sposób na wypróbowanie surowego batata i tak, można go bezpiecznie jeść, ponieważ w przeciwieństwie do ziemniaków, bataty nie zawierają substancji toksycznych i są bezpieczne do spożycia bez poddawania ich obróbce termicznej.
A naprawdę warto, surowy batat ma słodki smak i chrupiącą konsystencję. Jeśli jednak nie chcemy jeść go na surowo, możemy po stracił sparzyć go we wrzątku przez około 2 minuty.
Modyfikuj do woli. Na tę surówkę jest cała masa sposobów
Co więcej, ta surówka może służyć za świetną bazę do eksperymentów. Możemy bowiem dodać do niej prażone orzechy, ser feta, chili, ugotowaną cieciorkę czy odrobinę zieleniny i wciąż będzie wspaniale smakowała.
Tę surówkę przygotujemy w kilka minut, a jest to garść dobrych składników dla organizmu. Awokado zawiera zdrowe tłuszcze, błonnik, potas i witaminę E. Bataty są źródłem betakarotenów, błonnika i witaminy C. To danie jest doskonale sycące, nie powodując przy tym skoków cukru we krwi.
SKŁADNIKI
- 1 średni batat
- 1 awokado dojrzałe
- 1 szalotka
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 łyżeczki miodu
- sól i pieprz
- świeża pietruszka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Batata obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
- Awokado obieramy, usuwamy pestkę i kroimy w kostkę.
- Cebulę drobno siekamy.
- W misce mieszamy bataty, awokado, cebulę i posiekaną pietruszkę.
- W osobnej misce mieszamy sok z cytryny, oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek i miód.
- Polewamy surówkę sosem i dokładnie mieszamy.
- Doprawiamy do smaku z solą i pieprzem.