Fasolka szparagowa z zasmażką: klasyczny przepis
W okresie letnim fasola szparagowa to świetny dodatek do obiadu jak i samodzielne danie. Jest bardzo zdrowa, a do tego niezwykle smaczna. Podajemy klasyczny przepis na fasolkę szparagową z zasmażką z masła i tartej bułki. Zasmażka dodaje co prawda daniu nieco dodatkowych kalorii, ale także wiele smaku, więc ci, którzy nie muszą przejmować się zbędnymi kilogramami, mogą spokojnie taką fasolkę jadać.
SKŁADNIKI
- 1 kg fasolki szparagowej
- 5 łyżek masła
- 7 łyżek bułki tartej
- 4 l wody
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na początku fasolkę szparagową musimy umyć dokładnie w zimnej wodzie. Następnie odcinamy jej końce.
Do dużego garnka wlewamy wodę. Na 1 kilogram fasolki szparagowej powinny być 4 litry. Wodę solimy jedną łyżeczką soli. Wrzucamy do niej fasolkę szparagową.
Doprowadzamy do wrzenia i pod przykryciem gotujemy ok 15 minut. Co jakiś czas należy sprawdzić fasolkę szparagową. Gdy jest ugotowana powinna być miękka i krucha. Odcedzamy.
Następnie na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy bułkę tartą i podsmażamy aż się delikatnie zarumieni.
Tak przygotowaną bułką polewamy fasolkę szparagową.
Polecamy także:
Fasolka mamut w sosie pomidorowym
Tradycyjna zupa z fasolki szparagowej
Fasolka szparagowa duszona z pomidorami