Fasolka szparagowa z zasmażką: klasyczny przepis

2021-11-15 10:21

W okresie letnim fasola szparagowa to świetny dodatek do obiadu jak i samodzielne danie. Jest bardzo zdrowa, a do tego niezwykle smaczna. Podajemy klasyczny przepis na fasolkę szparagową z zasmażką z masła i tartej bułki. Zasmażka dodaje co prawda daniu nieco dodatkowych kalorii, ale także wiele smaku, więc ci, którzy nie muszą przejmować się zbędnymi kilogramami, mogą spokojnie taką fasolkę jadać.

Fasolka szparagowa z zasmażką: klasyczny przepis

i

Autor: pixabay.com Klasyczna fasolka szparagowa.
łatwy
20 min
4

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na początku fasolkę szparagową musimy umyć dokładnie w zimnej wodzie. Następnie odcinamy jej końce.
  • Do dużego garnka wlewamy wodę. Na 1 kilogram fasolki szparagowej powinny być 4 litry. Wodę solimy jedną łyżeczką soli. Wrzucamy do niej fasolkę szparagową.

    Doprowadzamy do wrzenia i pod przykryciem gotujemy ok 15 minut. Co jakiś czas należy sprawdzić fasolkę szparagową. Gdy jest ugotowana powinna być miękka i krucha. Odcedzamy.

    Następnie na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy bułkę tartą i podsmażamy aż się delikatnie zarumieni.

    Tak przygotowaną bułką polewamy fasolkę szparagową.

Polecamy także:

Fasolka mamut w sosie pomidorowym

Leczo z fasolką szparagową

Tradycyjna zupa z fasolki szparagowej

Fasolka szparagowa duszona z pomidorami

Orzechowa fasolka szparagowa

Fasolka szparagowa po grecku - fasolka nieco inaczej

Fasolka szparagowa z sezamem i sosem sojowym

Redakcja
więcej...