Fasolka mamut w sosie pomidorowym - lekkie danie obiadowe

Fasolka mamut w sosie pomidorowym - lekkie danie obiadowe

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Dania z fasolki mamut są bardzo zdrowe - fasolka ma mnóstwo składników odżywczych, a mało kalorii. Mamut jest bardzo smaczną odmianą fasolki szparagowej

Ocena: 4,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Fasolka mamut jest bardzo smaczna i zdrowa. To odmiana fasolki szparagowej o szerokich i mięsistych strączkach. Zwykle podajemy ją z masłem i bułką tartą, ale może być wykorzystywana w różnych potrawach. Podajemy przepis na fasolkę mamut w sosie pomidorowym.

Składniki

  • 50 dag fasoli mamut

  • 5 dużych pomidorów

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 łyżki masła

  • łyżeczka cukru

  • sól, pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pomidory sparzyć, obrać ze skórki.

  • Na patelni rozgrzać masło, zeszklić posiekaną cebulę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone pomidory.

  • Dodać cukier, sól, pieprz i dusić całość ok. 10 minut.

  • Ugotować fasolkę, odcedzić i polać sosem pomidorowym.

Ocena: 5