Duszona botwina w 20 minut - pyszna jarzynka z młodych buraków

Duszona botwina w 20 minut - pyszna jarzynka z młodych buraków
Autor: Shutterstock
łatwy
20 min
4

Na straganach pojawiły się młode buraki wraz z liśćmi, czyli tzw. botwina. Najczęściej robimy z niej smakowitą zupę, ale można ją podać także w formie jarzynki, czyli dodatku do drugiego dania. Jeśli zastanawiasz się, jak ją udusić, przetestuj nasz sprawdzony przepis na duszoną botwinę.

SKŁADNIKI

  • 1 duży lub 2 mniejsze pęczki botwiny
  • 3 ząbki młodego czosnku
  • 2 małe cebulki dymki
  • sól i pieprz
  • cukier
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 pęczka koperku
  • 3 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka rozdrobnionych orzechów

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Odkrój liście tuż przy nasadzie bulwy i zalej je wodą, odstaw. Buraki obierz, umyj, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Liście i łodyżki starannie opłucz i drobno pokrój.
  • W rondlu lub na patelni rozpuść masło, wrzuć najpierw drobno pokrojony młody czosnek, 2 cebulki dymki oraz starte korzenie buraczków i pokrojone łodyżki. Posól, posłódź, popieprz i dolej 4-5 łyżek wody. Przykryj i duś ok. 10 minut. Następnie dodaj liście i duś jeszcze ok. 5 minut aż zmiękną.
  • Na koniec dodaj sok z cytryny, żeby jarzynka odzyskała ładny kolor. Dodaj śmietanę i wymieszaj. Przed podaniem posyp pokrojonym koperkiem i orzechami.
Botwina a boćwina: czy to to samo? Czym się różni botwina od boćwiny?
Dorota Jaworska
Redaktor naczelna

Dziennikarka, redaktorka, absolwentka Wydziału Pedagogicznego UW oraz Podyplomowych Studiów Ogólnomenedżerskich Wydziału Zarządzania UW i MBA SGH w Warszawie. Z ZPR MEDIA związana od sierpnia 2008 roku.
W latach 2012-2012 redaktor naczelna …

więcej