Domowy sos sweet chilli bez chemii. Znana youtuberka z kanału Pierogi z Kimchi poleca

Dieta wegetariańska
Sos sweet chilli, będący niezastąpionym składnikiem kulinariów azjatyckich, zyskał sympatię wielu miłośników dobrej kuchni. Ten umiarkowanie ostry, a zarazem wyjątkowo słodki sos, idealnie harmonizuje z daniami takimi jak spring rolls, sajgonki czy grillowane mięso.
Zrobienie sosu sweet chilli jest nieskomplikowane i zajmuje tylko kilka chwil, a do jego przygotowania potrzeba jedynie kilka składników. Popularna vlogerka, Wiola Błazucka, podzieliła się przepisem na ten wyśmienity i pachnący sos na swoim kanale "Pierogi z Kimchi".
Sos sweet chilli bez chemii. Wyśmienity i tani
Wiola Błazucka, znana vlogerka i autorka książki kulinarnej od lat króluje na You Tubie. Co piątek wraz ze swoim synkiem Sonu pokazuje na swoim kanale przepisy kulinarne, które pochodzą z Korei. Co ważne, wszystkie składniki dań dobrane są tak, by były dostępne w Polsce.
Znana vlogerka swojej książce udowadnia, że tradycyjne dania koreańskie można przygotować w każdym polskim domu, korzystając z łatwo dostępnych składników.
Sos sweet chilli przepis z kanału "Pierogi z Kimchi"
Sos Sweet Chilli to połączenie dwóch na pozór niezgodnych ze sobą smaków - pikantnego i słodkiego. Ta harmonia smaków stymuluje nasze kubki smakowe i wzbogaca intensywność potraw. Jego smak przypomina nieco sos słodko-kwaśny, ale wyróżnia się wyraźną nutą pikantności.
Sweet Chilli doskonale uzupełnia smak dań orientalnych, ale nie tylko. Często wykorzystywany jest przy potrawach z ryżem. Jest idealny do kanapek, tofu, dań z ryb, mięs, a nawet owoców morza. Możemy dodać go do smażonego ryżu, tworząc pyszną przekąskę. Doskonale sprawdza się również jako sos do pizzy i zapiekanek.
SKŁADNIKI
- 1 czerowna papryka
2 papryczki chilli
3 ząbki czosnku
200 ml wody
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki octu ryżowego
0,5 łyżki soli
1 łyżka skrobi ziemniaczanej + odrobina wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Paprykę czyścimy, płuczemy i kroimy na kawałki.
- Papryczki płuczemy, odcinamy zielone ogonki, lekko oczyszczamy z pestek (im więcej pestek tym bardziej ostry sos).
- Czosnek obieramy i zgniatamy.
- Wrzucamy wszystko do blendera, dolewamy szklankę wody i blendujemy.
- Przelewamy do garnka i gotujemy.
- Rozpuścić mąkę ziemniaczaną w wodzie.
- Wlewamy miksturę do papryczek, ciągle mieszając.