Domowy sos sweet chilli bez chemii. Znana youtuberka z kanału Pierogi z Kimchi poleca

Domowy sos sweet chilli bez chemii. Znana youtuberka z kanału Pierogi z Kimchi poleca
Autor: Shutterstock / You Tube / Pierogi z Kimczi
łatwy
20 min
20

Dieta wegetariańska

Sos sweet chilli, będący niezastąpionym składnikiem kulinariów azjatyckich, zyskał sympatię wielu miłośników dobrej kuchni. Ten umiarkowanie ostry, a zarazem wyjątkowo słodki sos, idealnie harmonizuje z daniami takimi jak spring rolls, sajgonki czy grillowane mięso.

Zrobienie sosu sweet chilli jest nieskomplikowane i zajmuje tylko kilka chwil, a do jego przygotowania potrzeba jedynie kilka składników. Popularna vlogerka, Wiola Błazucka, podzieliła się przepisem na ten wyśmienity i pachnący sos na swoim kanale "Pierogi z Kimchi".

Sos sweet chilli bez chemii. Wyśmienity i tani

Wiola Błazucka, znana vlogerka i autorka książki kulinarnej od lat króluje na You Tubie. Co piątek wraz ze swoim synkiem Sonu pokazuje na swoim kanale przepisy kulinarne, które pochodzą z Korei. Co ważne, wszystkie składniki dań dobrane są tak, by były dostępne w Polsce.

Znana vlogerka swojej książce udowadnia, że tradycyjne dania koreańskie można przygotować w każdym polskim domu, korzystając z łatwo dostępnych składników.

Sos sweet chilli przepis z kanału "Pierogi z Kimchi"

Sos Sweet Chilli to połączenie dwóch na pozór niezgodnych ze sobą smaków - pikantnego i słodkiego. Ta harmonia smaków stymuluje nasze kubki smakowe i wzbogaca intensywność potraw. Jego smak przypomina nieco sos słodko-kwaśny, ale wyróżnia się wyraźną nutą pikantności.

Sweet Chilli doskonale uzupełnia smak dań orientalnych, ale nie tylko. Często wykorzystywany jest przy potrawach z ryżem. Jest idealny do kanapek, tofu, dań z ryb, mięs, a nawet owoców morza. Możemy dodać go do smażonego ryżu, tworząc pyszną przekąskę. Doskonale sprawdza się również jako sos do pizzy i zapiekanek.

SKŁADNIKI

  • 1 czerowna papryka
    2 papryczki chilli
    3 ząbki czosnku
    200 ml wody
    3/4 szklanki cukru
    3/4 szklanki octu ryżowego
    0,5 łyżki soli
    1 łyżka skrobi ziemniaczanej + odrobina wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

    • Paprykę czyścimy, płuczemy i kroimy na kawałki.
    • Papryczki płuczemy, odcinamy zielone ogonki, lekko oczyszczamy z pestek (im więcej pestek tym bardziej ostry sos).
    • Czosnek obieramy i zgniatamy.
    • Wrzucamy wszystko do blendera, dolewamy szklankę wody i blendujemy.
    • Przelewamy do garnka i gotujemy.
    • Rozpuścić mąkę ziemniaczaną w wodzie.
    • Wlewamy miksturę do papryczek, ciągle mieszając.
Beszamel: Sałata - Co warto o niej wiedzieć?
Romana Makówka
Redaktor

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl, Poradnikzdrowie.pl i MjakMama.pl.
Fotograf, dziennikarz, redaktor i felietonistka. Mistrzyni SEO, miłośniczka kuchni polskiej, fanka norweskiego Black Metalu, zjawisk nadprzyrodzonych i historii Polski. Znana autorka zdjęć koncertowych, specjalizująca się …

więcej